24 Şubat’tan bu yana Rusya’nın saldırısı altında bulunan Ukrayna’nın hava savunma ihtiyacına ilişkin açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, ABD’nin şu anda Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemi verme gibi bir planı olmadığını söyledi.
Ryder, günlük basın toplantısında, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.
Ryder, Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemlerinin tedarikine ilişkin haberler üzerine bir soruya yanıt verirken, “Daha önce de konuştuğumuz üzere düzenli olarak Ukrayna ile konuşuyoruz. Düzenli olarak savunma ihtiyaçları üzerine ortaklarımızla istişare ediyoruz. Hava savunma konusu Ukrayna’ya destek bakımından Savunma Bakanlığı ve uluslararası ortaklarımız için öncelik olmaya devam ediyor. ABD’nin herhangi bir Patriot bataryasını Ukrayna’ya verip vermeyeceği konusuna gelince, şu anda Ukrayna’ya Patriot bataryası sağlama gibi bir planımız yok ancak bu görüşmelere devam ediyoruz.” dedi.
Gün içinde basın mensuplarına bilgilendirmede bulunan üst düzey bir savunma yetkilisi de Patriot dahil birçok seçeneği gözden geçirdiklerini ifade etmişti.
Yetkili, spesifik olarak Patriotların masada olup olmadığı sorularını ise “Sadece Patriot dahil tüm kabiliyetler masada diyebilirim. Hava savunma sistemlerinden biri olarak Patriot da değerlendiriliyor.” ifadeleriyle geçiştirmişti.
Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemlerinin neden verilmediği sorusunu yanıtlayan Stoltenberg, destek konusunda Ramstein formatı gibi çeşitli şekillerde temasların sürdüğünü, Patriot konusunun da bu çerçevede ele alındığını söylemişti. Ancak Stoltenberg, bu sistemlerin verilip verilmeyeceğini yanıtlamamıştı.
Stoltenberg, barış için Ukrayna’ya askeri destek istedi
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Romanya’nın başkenti Bükreş’te yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının ilk gününün bitiminde basın toplantısı düzenledi.
Rusya ile savaşında Ukrayna’ya desteğin ne kadar gerekirse o kadar süreceğini vurgulayan Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Ukraynalıları dondurmak veya kaçmaya zorlamak için kışı silah olarak kullanmaya çalışmakla suçladı. Stoltenberg, “Ancak Bükreş’teki toplantımız, NATO’nun birlik içinde olacağı ve Ukrayna’ya desteğini sürdüreceği mesajını veriyor.” diye konuştu.
NATO’nun Ukrayna İçin kapsamlı Yardım Paketi’ne müttefiklerin bugün ilave taahhütlerde bulunduğunu aktaran Stoltenberg, bu sayede Rusya’nın Ukrayna’daki enerji alt yapısına saldırıları nedeniyle ortaya çıkan altyapı sorunlarına karşı yakıt, kışlık kıyafetler, sinyal karıştırıcılar ve jeneratör gibi silah dışındaki yardımların finanse edileceğini bildirdi.
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın nasıl biteceği ve barışın nasıl sağlanacağı konusundaki soruya karşılık veren Stoltenberg, şunları anlattı:
“Otokrasi ve baskı, demokrasi ve özgürlüğe karşı galebe çalarsa barış kalıcı olmaz. Herkes barış ister ama saldırganın galip gelmemesini sağlamalıyız. Burada Rusya bir ülkeyi işgal ediyor, toprak bütünlüğünü ihlal ediyor. Sadece bu değil, tekrar tekrar sivillere saldırılar görüyoruz. Elektrik, gaz şebekesine yönelik saldırılar sadece silahlı kuvvetleri değil neredeyse tüm sivilleri etkiliyor. Kışı silah olarak kullanmak acımasız bir savaş yöntemidir. Savaşlar barış masasında biter. Ancak barış masasında olanlar savaş alanında olup bitene bağlıdır. Bu bir çelişki gibi görünebilir ama gerçek şu ki kalıcı bir barış için Ukrayna’ya askeri destek sağlanmalı.”
Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemlerinin neden verilmediği sorusunu yanıtlayan Stoltenberg, destek konusunda Ramstein formatı gibi çeşitli şekillerde temasların sürdüğünü, Patriot konusunun da bu çerçevede ele alındığını söyledi. Ancak Stoltenberg, bu sistemlerin verilip verilmeyeceğini yanıtlamadı.
Ukrayna’nın NATO üyeliği geçiştirildi
Stoltenberg, bakanların bugünkü toplantılarında Ukrayna’nın NATO üyeliği talebini de ele aldıklarını dile getirdi. “Dışişleri Bakanları, Ukrayna’nın kendi yolunu seçme hakkına NATO’nun desteğini teyit etti. Ukrayna’nın üyelik arzusunu anlıyor ve buna saygı duyuyoruz.” diyen Stoltenberg, şu andaki odak noktalarının Ukrayna’nın Rusya’ya karşı kendini savunmasına destek olduğunu kaydetti.
Zelenskiy: Cephede durum ağır
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, gece saatlerinde Telegram hesabından paylaştığı görüntülü mesajında, Rusya-Ukrayna savaşının sürdüğünü hatırlattı.
Rus güçlerinin özelikle Donetsk cephesinde ilerlemeye çalıştığını ancak Ukrayna Ordusu’nun Rus saldırılarını başarılı bir şekilde geri püskürtmeye devam ettiğini kaydeden Zelenskiy, “Cephede durum ağır.” dedi.
Rus ordusunun Donetsk cephesinde ilerlemek için büyük kayıplar verdiğini iddia eden Zelenskiy, Ukrayna güçlerinin burada Rus birliklerin ilerlemesine izin vermediklerini kaydetti.
Zelenskiy, Rus güçlerinin Luhansk bölgesinde kontrol ettikleri yerleşim yerlerini “elinde tutmaya”, Harkiv bölgesinde ve Ukrayna’nın güneyinde ise ilerlemeye çalıştığını aktardı.
Rusya’nın Ukrayna’da savaş başlatarak bir suç işlediğini ifade eden Zelenskiy, Rusya’nın üst düzey siyasi ve askeri yetkililerin yargılanması için yoğun çalışmalar sürdürdüklerini söyledi.
Zelenskiy, “Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ile zaten bir işbirliği kurduk ve bu iş birliğini artıracağız. Ancak ne yazık ki mevcut uluslararası hukuki araçlar adalet (Ukrayna savaş konusunda) için yeterli değil.” diye konuştu.
Ukrayna’da başlatılan savaşta suçlu şahısların yargılanması için ayrıca uluslararası bir mahkemenin kurulması gerektiğini savunan Zelenskiy, “Saldırganlığın sorumluluğunun üstlenilmesi için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne ek olarak özel bir mahkemeye ihtiyaç vardır. Böyle bir mahkeme oluşturmak için her şeyi yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
ABD temsilcisi: Rusya ile ilişkilerin sürdürülmesinden yanayız
Rusya: CIA ile Rus istihbaratı görüşmesi ABD’nin isteğiyle yapıldı
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *