Protestolardaki can kaybına ilişkin İranlı generalden resmi açıklama

Protestolardaki can kaybına ilişkin İranlı generalden resmi açıklama

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin yetkili ağızdan ilk açıklamayı yaparak, “Düşmanı tanıtamadığımız için bu iki ayda 300’den fazla insan öldürüldü veya şehit oldu.” ifadelerini kullandı.

İran’dan yayın yapan Öğrenci Haber Ağına (SNN) göre, başkent Tahran’daki Şehid Recayi Üniversitesinde konuşan Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, ülkede yaklaşık iki buçuk aydır devam eden protestolara değindi.

Gösterilerin rejim karşıtlarınca organize edildiğini ancak gösterilere katılan herkesin suçlanmaması gerektiğini söyleyen Hacızade, “Ayaklanmalara aldananlar karşı devrimci değil, bizim çocuklarımız ve halkımızın bir parçasıdır.” dedi.

Ülkedeki gençlerin “düşmanı tanımadığını” ifade eden Hacızade, üniversitelerde bu konuda dersler verilmesi gerektiğini söyledi.

İranlı komutan konuşmasında gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin yetkili ağızdan ilk açıklamayı yaparak, “Düşmanı tanıtamadığımız için bu iki ayda 300’den fazla insan öldürüldü veya şehit oldu.” ifadelerini kullandı.

Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyelerince gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Resmi kaynaklardan olaylarda sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılsa da ölü sayısı hakkında net bilgi verilmiyordu. Ülke medyasına yansıyan haberlere göre, gösteriler sırasında 60’dan fazla güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi.

İran, Almanya’nın Tahran Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı

İran, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinde Almanya’nın temsilcilerinin İran’a yönelik açıklamalarına tepki olarak, ülkenin Tahran Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığına çağırdığını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığının sitesinde konuya dair yazılı açıklama yayımlandı.

Açıklamada, (BM) İnsan Hakları Konseyinde Almanya’nın temsilcilerinin İran’a yönelik “müdahaleci ve asılsız” söylemlerine tepki olarak Almanya’nın Tahran Büyükelçisi Hans Udo Muzel’in Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı belirtildi.

Alman Büyükelçi’ye söz konusu BM toplantısında alınan kararın “hatalı ve siyasi” olduğu, İran yönetiminin alınan kararları reddettiği ve bu konuda Konsey ile iş birliği yapmayacağı iletildi.

Diğer yandan, Almanya’nın Tahran Büyükelçisi Muzel’in “İran’ın mesajını ülkesine ileteceğini” belirttiği aktarıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı, 14 Kasım’da, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un İran’a yönelik açıklamalarına tepki olarak, Muzel’i Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

BM İnsan Hakları Konseyi özel oturumu

BM İnsan Hakları Konseyinde 24 Kasım Perşembe günü düzenlenen özel oturumda, İran’da 16 Eylül’den bu yana süren protestolara güvenlik güçlerinin müdahalesindeki hak ihlali iddiaları ele alınmıştı.

Oturumun sonunda, söz konusu hak ihlali iddialarının incelenmesi için araştırma heyeti görevlendirilmesine yönelik karar tasarısı 6 “ret” oyuna karşı 25 “evet” oyuyla kabul edilmişti.

Bazı üniversitelerde protestolar sürüyor

Sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre, başkent Tahran’daki Emir Kebir Teknoloji Üniversitesi’nde dersleri ve sınavları boykot eden öğrenciler, arkadaşlarının tutuklanmasını protesto ederek oturma eylemi yaptı. Öğrenciler, okuldan uzaklaştırmaların durdurulması ve gözaltındaki arkadaşlarının serbest bırakılması yönündeki talepleri yerine getirilene kadar oturma eylemini sürdüreceklerini ifade etti.

Protestolarını sürdüren başkentteki Allame Tebatebayi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencileri de “Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü” dolayısıyla 25 Kasım – 10 Aralık tarihlerinde düzenlenen “16 Günlük Aktivizm Kampanyası” çerçevesinde “16 Turuncu Gün” münasebetiyle fakülteyi turuncu semboller ve yazılarla donattı.

İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’nın (HRANA) yayınladığı görüntülerde ise İsfahan Teknoloji Üniversitesi’nde yüzlerce öğrencinin sloganlar atarak yürüyüş yaptığı görüldü.

İslami Kuruluşlar Öğrenci Birliği’nin Telegram hesabından yapılan paylaşımda, Bilim ve Kültür Üniversitesi öğrencilerinin, gösterilerin devam ettiği Kürdistan eyaleti halkıyla dayanışma için eylem yaptığı ve “göstericilerin öldürülmesini” kınadığı ifade edildi.

Elburz eyaletinin Kerec kentindeki Harezmi Üniversitesinde yürüyüş düzenleyen öğrenciler ise son günlerde eylemlere sahne olan Cevanrud ve Kürdistan’a destek vererek, “Cevanrud ve Kürdistan, İran’ın gözü ve nuru” sloganları attı.

Amol şehrindeki Yeni Teknolojiler Üniversitesi’nde ders ve sınavları boykot eden öğrencilerin disiplin kuruluna çağırıldığı aktarıldı.

Şehit Beheşti Üniversitesi öğrencileri ise Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı milis gücü Besic üyesi öğrencilerin fotoğraflarının yer aldığı “iftihar tablosuna”, gösterilerde yaşamını yitirenler ile tutuklu arkadaşlarının isimlerini astı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *