Lübnan’a göre ekonomik krizden çıkışın yolu IMF ile anlaşmak!

Lübnan’a göre ekonomik krizden çıkışın yolu IMF ile anlaşmak!

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, ülkenin mevcut ekonomik krizden çıkmasının tek yolunun, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile nihai anlaşmaya varmak olduğunu savundu. Mikati, IMF’nin ülkede gerçekleşen reformları takip etmemesi halinde donör ülkelerin de finansal destek sağlamayacağını söyledi.

Mikati, başkent Beyrut‘ta düzenlenen “Beyrut Ekonomi Forumu 2022“de konuştu.

Lübnan’ın ekonomik durumunun “acı” bir gerçek olduğunu belirten Mikati, temel reformların gerçekleşmesi ve stratejik projelerin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Mikati, IMF ve Lübnan arasında bir süredir devam eden müzakerelere de değinerek, “IMF ile nihai anlaşmaya varmadan mevcut ekonomik krizden çıkamayacağımız kanaatine vardık.” dedi.

Lübnan Başbakanı, IMF ile nihai anlaşmaya varmaları halinde yabancı yatırımların ülkeye girişinin önünü açabileceklerini ileri sürdü.

Mikati, ayrıca IMF’nin ülkede gerçekleşen reformları takip etmemesi halinde donör ülkelerin de finansal destek sağlamayacağını ifade etti.

IMF heyeti, Beyrut’ta 8 Nisan’da yaptığı açıklamada, Lübnan hükümeti ile yaklaşık 4 yılda ödenmesi planlanan 3 milyar dolarlık kredi konusunda ön anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. IMF, Lübnan’a vereceği 3 milyar dolarlık kredi için 2022 bütçesinin onaylanmasını da içeren bir dizi şart koşmuştu.

Lübnan hükümeti ise bütçenin onaylanması dışında henüz IMF’nin talep ettiği köklü ekonomik reformları yerine getiremedi.

Mikati kimdir?

Lübnan’ın kuzeyindeki Trablusşam kentinde 1955 yılında Sünni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Mikati, Beyrut Amerikan Üniversitesi mezunu ve ülkedeki önemli siyasi isimler arasında yer alıyor.

Saygın bir iş adamı olarak tanınan Mikati’nin medya, telekomünikasyon başta olmak üzere birçok alanda yatırımları bulunuyor. Lübnan’da 1990’lı yıllardan itibaren farklı hükümetlerde bakan olarak görev alan ve 2005-2011 yıllarında da başbakanlık görevini yürüten Mikati, 2009’dan bu yana Trablusşam’dan milletvekili olarak parlamentoda yer alıyordu. Mikati, Eylül 2021’den bu yana Lübnan başbakanlığı görevinde bulunuyor.

Dünya Bankası: Lübnan’ın mali kaybı 72 milyar doları aştı

Dünya Bankası, ekonomik krizdeki Lübnan’ın mali kaybının 72 milyar doları aştığını ve bunun ülkenin gayri afi yurt içi hasılasının 3 katına denk olduğunu belirtti.

Dünya Bankası Lübnan Ekonomik Gözlemevi, Kış 2022 Lübnan Mali Raporu’nu yayımladı. Lübnan’ın içinde bulunduğu derin ekonomik krizin bilançosuna rakamlarla değinilen raporda, “Dünya Bankası mali kaybın 72 milyar doları aştığı kanaatinde ve bu rakam Lübnan’ın 2021’deki gayrisafi yurt içi hasılasının 3 katına denk.” ifadeleri kullanıldı.

Ülkede artan mali kaybı karşılayacak herhangi bir kamu kaynağı veya finansal aracın bulunmadığına işaret edilen raporda, “Lübnan için tek gerçek seçenek, mevcut sürdürülemez gelişme modelinden kurtulmasıdır.” denildi.

Dünya Bankası Bölge Direktörü Jean-Christophe Carret de Lübnan’ın ekonomiyi iyileştirme yoluna koymak, finansal sektördeki istikrarı yeniden sağlamak acilen kapsamlı ve adil bir çözüm benimsemesi gerektiğini belirtti.

Raporda, söz konusu mali kaybın kaç yılı veya hangi zaman dilimini kapsadığı bilgisine yer verilmedi.

Lübnan’daki ekonomik kriz

Lübnan’da özellikle 2019’dan bu yana ciddi bir ekonomik kriz yaşanıyor.

Ekonomik kriz sonrası Lübnan Merkez Bankası döviz rezervlerinin erimesini önlemek için ülkedeki tüm döviz mevduat hesaplarını dondurmuştu.

Ülke yetkilileri ekonomik krizden çıkmak için 2020’den itibaren Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmelere başlamış ve 8 Nisan 2022’de şartlı bir şekilde 3 milyar dolarlık kredi için ön anlaşmaya varmıştı.

Lübnan hükümeti ise bütçenin onaylanması dışında henüz IMF’nin talep ettiği köklü ekonomik reformları yerine getiremedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *