Arnavutluk’ta hükümet karşıtı büyük protesto

Arnavutluk’ta hükümet karşıtı büyük protesto

Muhalefetteki Arnavutluk Demokratik Partisi (PD) ve Özgürlük Partisinin (PL) çağrısıyla başkent Tiran’da toplanan binlerce gösterici, fiyat artışı, yoksulluğun derinleşmesi ve gençlerin ülkeyi terk etmesine tepki gösterdi. Gösteride Eski Arnavutluk Başbakanı ve PD üyesi Sali Berisha konuşma yaptı. Mevcut Başbakan Edi Rama, eski Başbakan Berisha’yı Rus destekli olmakla suçluyor. Protestoya eski cumhurbaşkanı da katıldı.

“Arnavutluk risk altında” sloganıyla Millet Şehitleri Bulvarı’nda bulunan Başbakanlık binası önünde gerçekleştirilen gösteri saatlerce sürdü.

Eski Arnavutluk Cumhurbaşkanı ve PL Genel Başkanı İlir Meta, buradaki konuşmasında, vatandaşların sözünün “bir yasa, bir misyon, halkın tartışılmaz gerçeği ve tek meşru gerçek” olduğunu ifade etti. Protestoculara seslenen Meta, “Çabanız ve fedakarlıklarınızla bu ülkeyi ayakta tutan sizsiniz. Sizlerin hükümetten ve bu ülkedeki her bir ofisten her şey için sorumluluk talep etme hakkınız var. Ödediğiniz vergilerle hükümeti ve devleti siz ayakta tutuyorsunuz.” dedi.

Arnavutluk’ta muhalefet partilerinin çağrısıyla hükümet karşıtı gösteri düzenlendi. Eski Arnavutluk Cumhurbaşkanı ve PL Genel Başkanı İlir Meta, protestoculara hitap etti. ( Olsi Shehu – Anadolu Ajansı )

Eski Arnavutluk Başbakanı ve PD üyesi Sali Berisha da “Ülkede gelecek inşa etmek isteyen Arnavut vatandaşları bizlerle birleşmeye davet ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Berisha, “Arnavutların serbest oyu olmadan Arnavutluk hiçbir zaman istikrara kavuşamayacak. ‘İstikrar ve oy’, ‘istikrar ve güven’, ‘istikrar ve gelecek’ birbirinden ayrılmaz olacaklar. Bu olağanüstü büyük miting, her Arnavut için güçlü bir umut sirenidir.” diye konuştu.

Protestonun sonunda göstericiler, Başbakanlık binasına boya attı, buradaki merdivenlerde mum yaktı.

Gösteride protestocularla polisler arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Arnavutluk emniyeti protesto için ek önlem alırken, protesto sırasında güvenliğin sağlanması için binlerce polis görev yaptı.

Arnavutluk’ta muhalefet partilerinin çağrısıyla hükümet karşıtı gösteri düzenlendi. ( Olsi Shehu – Anadolu Ajansı )

Başbakan Edi Rama: Muhalefeti Rusya finanse ediyor

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, ülkedeki muhalefetin Rusya tarafından finanse edildiğini öne sürdü. Balkan News’un aktardığına göre, Rama, ana muhalefet partisi Demokratik Partinin yanı sıra eski Cumhurbaşkanı Ilir Meta liderliğindeki Özgürlük Partisi’nin de “kirli ruble dolu çantanın içinde” olduğunu söyledi.

Demokratik Parti lideri Sali Berisha’nın Rus desteğiyle kendisini iktidardan indirmek istediğini ileri süren Rama,  “Rusya gibi büyük bir güç Arnavutluk’taki partileri neden destekliyor?” diye sordu. Rama, burada amacın Arnavutluk’un müttefikleriyle arasını açmak olduğunu söyledi.

Berlin’de 3 anlaşma imzalanmıştı

3 Kasım’da Almanya’nın başkenti Berlin’de Arnavutluk, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Kosova, Karadağ ve Sırbistan’dan oluşan 6 Batı Balkan ülkesinin liderleri, ülkeler arasında işbirliğini artırmak amacıyla 3 anlaşmaya imza atmıştı. Anlaşmaya ilişkin AA’nın haberinde şu ayrıntılara yer verilmişti:

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un ev sahipliğinde düzenlenen Batı Balkan Ülkeleri Konferansı’na 6 Batı Balkan ülkesinin başbakanının yanı sıra Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve bazı AB liderleri katıldı.

Avrupa’da yaşanan enerji krizi ve diğer birçok konunun ele alındığı konferans kapsamında 6 Batı Balkan ülkelerinin başbakanları gelecekte vatandaşlarının karşılıklı olarak ülkeler arasında kimlikle seyahat edebilmesine olanak sağlayan anlaşma imzaladı. Diğer 2 anlaşma üniversite ve meslek eğitim diplomalarının karşılıklı tanınmasını kapsıyor.

Almanya Başbakanı Scholz, konferansın ardından von der Leyen ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile düzenlediği basın toplantısında, Batı Balkan ülkelerinin AB’ye ait olduklarını yineleyerek, “Onlar Avrupa’nın ve Avrupa ailesinin bir parçasıdır.” dedi. Scholz, bundan dolayı AB’nin Batı Balkan ülkelerinin katılımıyla genişlemesi için çaba sarf ettiğini belirtti.

Bu konuda AB’de ve özellikle bölge ülkelerde reformların yapılmasını isteyen Scholz, bu bağlamda bölgesel işbirliklerinin ilerletilmesinin ve 6 ülke arasındaki ihtilafların çözülmesinin önemli olduğunu anlattı. Scholz, “Batı Balkan ülkelerinin AB’ye katılım sürecini hızlandırmanın anahtarı bölgesel işbirliğinin iyileştirmesidir.” dedi.

Bugün imzalanan 3 anlaşmadan dolayı 6 Balkan ülkesinin başbakanını kutladığını ifade eden Scholz, “Bu, bölgedeki vatandaşlar için büyük bir başarıdır. Bu 6 Balkan ülkesinin bölgesel işbirlikleriyle AB’ye doğru ilerlemede ciddi olduklarını gösteriyor.” ifadesini kullandı.

Scholz, Batı Balkan ülkeleri arasında enerji güvenliği ve 2030 yılına kadar iklimi koruma hedeflerini yakalanmasına ilişkin yakın işbirliği içinde olacakları konusunda da mutabakat sağlandığını belirtti. Sırbistan ile Kosova arasındaki ihtilafta çözüm bulunması çağrısında bulunan Scholz, Almanya, Fransa ve AB’nin bunun mümkün olması için aktif bir şekilde çalıştığını kaydetti.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen de Batı Balkan ülkelerini mümkün olan en hızlı bir şekilde AB’ye yakınlaştırmak istediklerini belirterek, bu ülkelere enerji krizinde destek olmak için bir kısmı kısa vadeli olmak üzere 1 milyar avro yardımda bulunacakları bilgisini paylaştı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise 3 anlaşmanın imzalanmasını büyük bir başarı olarak nitelendirerek, enerji güvenliği konusunda yapılacak yardımdan dolayı da memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Batı Balkanlar Konferansının liderler düzeyindeki bir sonraki toplantısının gelecek yıl Arnavutluk’ta düzenleneceği bilgisi verildi.

Almanya Başbakanı Scholz, zirve toplantısının açılışında yaptığı konuşmada ise “Avrupa ancak Batı Balkanlar ile tamamlanır. Batı Balkanlar’daki altı devlet Avrupa’nın özgür ve demokratik bir parçasıdır. Altı Balkan ülkesinin işbirliğini güçlendirme çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi. Bölgenin refah ve istikrarının, Avrupa’nın geri kalanından ayrı düşünülemeyeceğini dile getiren Scholz, bölgesel çatışmaların üstesinden gelinmesini istedi. Balkanlar’ın AB’ye entegrasyonu için 20 yıl önce başlatılan çabaların hızlandırılması çağrısında bulunan Scholz, “Bu vaatleri gerçeğe dönüştürmek bizim görevimiz.” ifadelerini kullandı.

Scholz, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından bu yana entegrasyonun daha da önemli hale geldiğini belirterek “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü acımasız savaş, bizi bir arada durmaya ve Avrupa’nın özgürlüğünü güvenle savunmaya zorluyor.” diye konuştu.

Arnavutluk Dışişleri Bakanı’nın Türkiye ziyareti

1 Kasım’da Türkiye’yi ziyaret eden Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı Olta Xhaçka, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşmuştu.

Xhaçka, Arnavutluk ve Türkiye’nin sadece resmi düzeyde değil her şeyden önce sosyal düzeyde oldukça tarihi bir dostluğa sahip olduğunu, görevlerinin, diplomat ve politikacılar olarak dostluğu, insanlar arası bağları ve iyi niyeti daha güçlü ilişkilere, iş birliğine ve ortaklığa dönüştürmek olduğunu söylemişti.

Xhaçka, Arnavutluk ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun yüzüncü yılını kutlamak üzere hazırlandıklarını, iki ülke ve halklar arasındaki özel bir ilişkiye yakışan yıl dönümünün en onurlu şekilde hazırlanmasında görevlendirilmek üzere ortak bir komisyon kurulması arzusunu Çavuşoğlu’yla paylaştığını kaydetmişti.

Bakan Çavuşoğlu’yla Batı Balkan bölgesinin şu anda karşı karşıya olduğu sorunları da tartıştıklarına, 1990’lardan bu yana bölgenin istikrarına yönelik çeşitli değerlendirmelerde bulunduklarına dikkati çeken Xhaçka, Balkanlar’da istikrar ve güvenliğin desteklenmesinde Türkiye’nin oynayacağı rolün olumlu karşılandığını vurgulamıştı.

Xhaçka, Türkiye’nin Kosova’nın tanınması ve bölgesel ve küresel örgütlere üyeliği için yürüttüğü güçlü lobi çalışmalarından dolayı duydukları yüksek takdiri meslektaşına ilettiğini, Kosova’nın Avrupa Konseyi’ne üyelik talebini desteklemek için atılacak adımlar ve izlenecek yollar üzerinde de durduklarını, Kosova’nın Avrupa’da Avrupa Konseyi’ne üye olmayan tek demokratik devlet olduğunu ve bunun değişmesi gerektiğini dile getirmişti.

Çavuşoğlu: Balkanların Avrupa-Atlantık entegrasyonunu güçlü şekilde destekliyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, iki devlet arasında çok özel ilişkilerin ve kardeşlik bağlarının olduğunu, 2023’te ortak etkinliklerle ve açıklamalarla diplomatik ilişkilerin 100. yılını kutlayacaklarını ifade etmiş, Türkiye’nin Arnavutluk’la ilişkilerini geçen yıl resmi olarak “stratejik ortaklık” düzeyine yükselttiklerini hatırlatarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Arnavutluk Başbakanı Edi Rama arasındaki yakın diyalog ve dostluğun, ilişkileri her zaman güçlü kıldığını söylemişti.

Mevkidaşıyla Siyasi Diyalog Grubu’nun ilk toplantısını da gerçekleştirdiklerini belirterek bu toplantının amacının Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi zirvesinin hazırlıklarını yapmak olduğunu belirten Çavuşoğlu, söz konusu zirvede ele alınacak yenilenebilir enerji, ulaşım altyapısı, ulaşım ağları, savunma sanayisi, siber güvenlik, sağlık ve tarım gibi ana gündem maddelerini değerlendirdiklerini anlatmıştı.

Arnavutluk’la Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği (AB) ve Balkanlardaki iş birliğini de gözden geçirdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, iki ülkenin her zaman uluslararası platformlarda birbirini desteklediğinin altını çizmişti.

Çavuşoğlu, Arnavutluk’un AB’ye katılım müzakerelerine başlamasının sevindirici olduğunu da işaret ederek “AB’nin yaşadığımız tecrübelerden dolayı birçok politikasını, müzakereler konusunda bize yönelik politikalarını eleştirsek de Arnavutluk’un ve Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik kurumlarına entegrasyonunu Türkiye olarak güçlü bir şekilde destekliyoruz.” demişti.

Arnavutluk’un Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem başkanlığını başarıyla yürüttüğünü kaydeden Çavuşoğlu, “Arnavutluk’un şu anda içinden geçtiğimiz süreçte BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak yaptığı çalışmaları ve katkıları takdirle izliyoruz ve elimizden gelen desteği de vermeye hazırız.” demişti.

İki ülkenin Balkanların istikrarına katkı vermeyi sürdüreceğini kaydeden Çavuşoğlu, Arnavutluk’un bölgesel iş birliği konusundaki çabalarını da takdir ettiğini bildirmişti.

Xhaçka’ya Arnavutluk’un Antalya Diplomasi Forumuna verdikleri destek için teşekkür eden Çavuşoğlu, Başbakan Edi Rama ve Xhaçka’yı 3. Antalya Diplomasi Forumu’na da resmen davet edeceklerini söylemişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *