CHP seçimlerde ‘parmak boyası’ teklif etti

CHP seçimlerde ‘parmak boyası’ teklif etti

CHP’li Süleyman Bülbül’ün seçimlerde ihlallerin önüne geçilmesi için ‘parmak boyası’ kullanılmasını öngören kanun teklifinin görüşülmesi önerisi TBMM’de reddedildi.

CHP Milletvekili Süleyman Bülbül, seçimlerde, oy kullanan seçmene parmak boyası uygulamasının yeniden getirilmesini öngören kanun teklifi verdi.  CHP komisyonda görüşülmeyen teklifin, TBMM Genel Kurulu’nda bugün doğrudan görüşülmesi önerisini getirdi.

ANKA’nın aktardığına göre seçim güvenliğine dikkat çeken Bülbül, şöyle konuştu: “Seçim güvenliği, sandık güvenliği, giren oyun aynı şekilde çıkması ve sayılması, seçim sonuçlarının sağlıklı bir süreçte halkın iradesini yansıtması çok önemli. Bunu sağlamak için ne yapmamız gerekiyor? Açık ve net; seçim güvenliğini, sandık güvenliğini sağlayıcı tedbirler alacağız. Bu tedbirler ne olacak? 2009 yılında Adrese Kayıt Sistemi esas alınarak yapılan seçmen kütüklerine ek o tarihlerde kullanılan parmak boyasını kullanmayı önereceğiz, bu yasa teklifi bunu içeriyor.”

Parmak boyasının kaldırıldığı dönemleri hatırlatan Bülbül, şunları söyledi: “YSK 2009 yılında, o dönemde seçmen sayısını 48 milyon 265 bin 644 kişi olarak açıkladı ama 2007 yılında ise seçmen sayısı 42 milyon 600 bindi yani Adrese Kayıt Sistemi esas alındı, bir yılda seçmen sayısı 6 milyon kişi arttı, sonra parmak boyası uygulamasından vazgeçildi. Neden? ‘Çağ dışı uygulama’, ‘Biz geri kalmış toplum muyuz?’ gibi nedenlerle vazgeçildi. Arkasından ne geldi? 2010, 12 Eylül referandumu geldi yani o FETÖ terör örgütünün tüm yargıyı ele geçirdiği, devleti ele geçirdiği referandum geldi. Hatırlar mısınız, orada parmak boyası uygulaması olmadı.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün yapacağı işler şaibelidir arkadaşlar, güvenli değildir. Bunu nereden anlıyoruz? Şundan anlıyoruz, bir araştırma yapılmış, araştırmada vatandaşa sorulmuş, denilmiş ki ‘Bu parmak boyasıyla ilgili olarak ne düşünüyorsunuz?’ Seçmenlerin yüzde 75’i seçimlerde parmak boyası uygulamasını istiyor. İlginç olan bir şey var, AKP’ye oy vermiş seçmenlerin de yüzde 66’sı istiyor arkadaşlar. Neden kaçıyorsunuz?”

Bülbül’ün verdiği kanun teklifinin doğrudan görüşülmesi önerisi AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

(Gazete Duvar)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *