Musevi karşıtı belgesel filmin linkini paylaşmak!

Musevi karşıtı belgesel filmin linkini paylaşmak!

Ünlü basketbolcunun Musevi karşıtı belgesel filmin linkini sosyal medya hesabından paylaşması üzerine, spor malzemesi üreticisi Nike şirketi “Nike bünyesinde nefret söylemine yer olmadığına inanıyoruz” iddiasında bulunarak oyuncu ile sözleşmesini iptal etti. Oyuncunun takımı da 5 maç ceza verdi.  

Euronews’un aktardığına göre, dünyanın önde gelen spor malzemesi üreticilerinden Nike, Amerikan Basketbol Ligi’nin (NBA) yıldız oyuncularından Kyrie Irving ile 2014 yılında imzaladığı sponsorluk sözleşmesini, oyun kurucunun Musevi karşıtı belgesel filmin linkini sosyal medya hesabından paylaşmasının ardından iptal ettiğini açıkladı.

Nike, “Kyrie 8” adıyla piyasaya süreceği ürününün ünlü oyuncunun imzasıyla çıkması için yaptığı projeyi de iptal ettiğini bildirdi.

Brooklyn Nets takımının oyuncusuyla bütün ticari ilişkilerini kestiğini duyuran şirketin açıklamasında, “Nike bünyesinde nefret söylemine yer olmadığına inanıyoruz ve her türlü Yahudi karşıtlığını kınıyoruz. Bu yüzden, Kyrie Irving ile ilişkimizi derhal sonlandırma kararı aldık ve ‘Kyrie 8’i piyasaya sürmeyeceğiz. Bu gelişmelerin insanlar üzerindeki etkisinden dolayı derinden üzüntü duyduğumuzu ve hayal kırıklığına uğradığımızı bildirmek istiyoruz.” denildi.

İlk cezayı kendi takımı kesmişti

Brooklyn Nets yönetimi Irving’e, basın toplantısında açıkça “Musevi karşıtı olmadığını” dile getirmeyince 5 maç oynamama ceza verirken, takımın sahibi Joe Tsai ve NBA yönetimi de yıldız oyuncuyu kınamıştı.

Kyrie Irving ise bu gelişmelerin ardından Instagram hesabından yaptığı açıklamada Musevi karşıtı olduğu için eleştirilen 2018 yapımı belgeselin linkini paylaştığı için özür dileyerek, “neden olduğu kırgınlık ve acı için çok üzgün olduğunu, bundan ders çıkardığını” dile getirmişti.

Kyrie, anlaşmanın iptalinden önce Nike ile anlaşması sayesinde yılda ortalama 11 milyon dolar kazanıyordu.

7 kez NBA’de All-Star seçilen 30 yaşındaki yıldız oyuncunun maç başına takımdan uzak kalması ise kendisine yaklaşık 250 dolara mal olacak.

Gecen yıl Covid-19 aşısı olmayı reddettiği için Irving, takımını çoğu iç saha maçında oynamaktan mahrum olmuştu.

Irving’in Twitter hesabında paylaştığı 2018 yapımı “Hebrews to Negroes: Wake Up Black America” (İbranilerden Zencilere: Siyah Amerika’yı Uyandır) adlı Yahudi soykırımını inkar eden belgeselde, Yahudilerle ilgili komplo teorilerine yer veriliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *