Geçtiğimiz günlerde ABD arabuluculuğunda İsrail’le deniz sınırı anlaşmasına imza atan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 6 yıllık cumhurbaşkanlık görev süresinin son gününde ise Başbakan Mikati yönetimindeki geçici hükümetin “istifa kararnamesini” imzaladığını duyurdu. Başbakan Mikati ise, “Anayasa hükümlerine göre zaten istifa etmiş olan hükümetin istifasını kabul eden kararname herhangi bir anayasal değerden yoksun.” ifadesini kullandı.
Lübnan Cumhurbaşkanı: Geçici hükümetin istifa kararnamesini imzaladım
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 6 yıllık cumhurbaşkanlık görev süresinin son gününde açıkladığı kararında, Mayıs 2022 seçimlerinden sonra kurulan Necib Mikati başbakanlığındaki geçici hükümetim “istifa kararnamesini” imzaladığını ifade etti. Kararı Meclis Başkanı Nebih Berri’ye tebliğ ettiğini belirten Avn, böylece Mikati hükümetinin artık “müstafi” sayılacağını söyledi.
Mişel Avn, 22 Haziran’da Mikati’ye hükümeti kurmak görevi vermişti.
Mikati: Hükümetin istifa kararnamesi herhangi bir anayasal değerden yoksun
Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Cumhurbaşkanı Mişel Avn tarafından imzalanan “geçici hükümetin istifa kararnamesini”, herhangi bir anayasal değerden “yoksun” şeklinde nitelendirdi. Mikati, Avn’ın geçici hükümetin “istifa kararnamesini” imzaladığını duyurmasının ardından, Meclis Başkanı Nebih Berri’ye hitaben bir mektup yazdı. Mektupta, hükümetin, anayasaya ve tüzüğe göre çalışmalar da dahil olmak üzere tüm anayasal görevlerini yerine getireceğini belirten Mikati, “Anayasa hükümlerine göre zaten istifa etmiş olan hükümetin istifasını kabul eden kararname herhangi bir anayasal değerden yoksun.” ifadesini kullandı.
Meclis Başkanı Berri: İki taraftan da mektup aldım
Nebih Berri de yaptığı açıklamada, Mikati’den “hükümetin çalışmaları takip ettiği ve anayasal görevlerini yerine getirdiğini” bildiren bir mektup aldığını belirtti. Berri ayrıca Cumhurbaşkanı Avn’dan da Meclis’e hitaben, yeni durumla ilgili gerekli tedbirlerin alınması için Meclis’in toplanması çağrısının yer aldığı bir mektup aldığını kaydetti.
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, 6 yıllık cumhurbaşkanlık görev süresinin son gününde, Mayıs 2022 seçimlerinden sonra kurulan Mikati başbakanlığındaki geçici hükümetim “istifa kararnamesini” imzaladığını ifade etmişti.
Eski Başbakan Hariri Türkiye’yi ziyaret etti
28 Ekim’de Türkiye’ye giden eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabul, basına kapalı gerçekleşti.
Görüşmenin içeriğine ilişkin bir açıklama yapılmadı.
İsrail’le deniz sınırı anlaşması
Cumhurbaşkanı Avn’ın görev süresinin sona ermesine günler kala, Ekim ayında, ABD-İsrail-Lübnan üçgeninde hızlanan görüşmelerin ardından çarpıcı bir gelişme yaşanmıştı. ABD arabuluculuğunda İsrail yönetimi ile deniz sınırı anlaşması imzalanmıştı.
Lübnan, deniz sınırının çizilmesi konusunda 2 Ekim’de ABD’den gelen “yazılı teklifi” teslim aldığını, ABD’den gelen bu teklife 4 Ekim’de “bazı değişikliklerin talep edildiğini” içeren bir yanıt verdiğini duyurmuştu.
İşgalci İsrail Başbakanı Yair Lapid’in 6 Ekim’de anlaşma taslağında Beyrut’un değişiklik taleplerini reddettiği bildirilmişti. Lapid’in, “Lübnan’ın anlaşma metninde yapılmasını istediği değişiklikleri kabul etmediği ve müzakere ekibine bunları reddetmesi talimatı verdiği”belirtilmişti.
İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da Hizbullah’ın İsrail’in altyapısına zarar vermeye kalkışması durumunda Lübnan’ın ödeyeceği askeri bedelin “ağır olacağı” tehdidinde bulunmuştu.
İsrail’in daraltılmış güvenlik kabinesi aynı gün gerçekleştirdiği toplantısında, Gantz, müzakerelerdeki olumsuz gelişmeler üzerine orduya sınırda “saldırgan veya savunma odaklı her türlü senaryoya hazırlık yapılması” talimatı vermişti.
Son tıkanmanın ardından, ABD’li diplomat ve arabulucu Amos Hochstein’in hafa sonu boyunca taraflarla görüşmeler gerçekleştirdiği ve müzakerelerde aşama kaydedildiği bildirilmişti.
Tel Aviv’in itirazları üzerine Lübnan, 9 Ekim’de ABD’den üzerinde revizyonların yapıldığı nihai taslağı aldıklarını açıklamış, Cumhurbaşkanı Avn, nihai taslağın üzerinde detaylı şekilde çalışmalar yaptıktan sonra kamuoyuna müzakerelerin sonucunu duyuracaklarını söylemişti.
Lübnan Meclis Başkan Yardımcısı İlyas Ebu Saab da 11 Ekim’de İsrail ile deniz sınırı anlaşmasına ilişkin müzakerelerde iki tarafın taleplerini karşılayan bir çözüme ulaştıklarını duyurmuştu.
İşgalci İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor. İki devlet de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. İşgalci İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı 5 bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor. Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu savunuyor.
ABD arabulucuğundaki dolaylı müzakereler, 5 Haziran 2022’de işgalci İsrail’in Kariş Gaz Sahası’ndan gaz arama ve çıkarma işlemlerini tamamlandığını duyurmasıyla hız kazanmıştı.
Lübnan: Kıbrıs Rum Yönetimi ile deniz sınırı çiziminde bir formülde mutabık kaldık
İsrail anlaşmasının ardından, Lübnan Cumhurbaşkanlığı, detaylı bilgi vermeksizin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile tartışmalı deniz sınırı çizimi meselesinde de bir formülde anlaşma sağlandığını duyurdu.
Cumhurbaşkanlığının konuya dair açıklaması, Lübnan resmi ajansı NNA’da yayımlandı. Açıklamada, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın, Beyrut’ta temaslarda bulunan GKRY heyeti ile bir araya gelen Lübnan Meclis Başkan Yardımcısı İlyas Ebu Saab ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.
Ebu Saab’ın Avn’a, Baabda Sarayı’nda bu sabah başlayan deniz sınırına ilişkin görüşmelerin tamamlandığı, GKRY heyetinin, Enerji Bakanlığına bağlı petrol idaresi ve askeri yetkililerin huzurunda Lübnan Ulaştırma Bakanı Ali Hamiye ile de görüştüğünü söylediği kaydedildi.
Meclis Başkan Yardımcısı Ebu Saab, “Görüşmeler sonucunda, deniz sınırlarının değiştirilmesi hususunda yasal prosedürlere göre bir formüle ulaşıldığı ve bunun uygulanması konusunda mutabık kalındığını” aktardı.
Formülün GKRY ve Lübnan arasındaki kuzey sınır bölgesinde yer alan ortak sınır hattını kapsadığını belirten Ebu Saab, sınır hattındaki birleşme noktalarının Suriye ile anlaşmanın ardından belirleneceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Avn da bugün GKRY Dışişleri Bakanlığından diplomat Tasos Tzionis başkanlığındaki heyeti Baabda Sarayı’nda kabul etmişti.
Lübnan’ın denizden 3 ülke ile sınırı bulunuyor. Bu ülkeler güneyde İsrail, kuzeyde Suriye ve batıda GKRY.
Doğu Akdeniz’de zengin gaz ve petrol kaynaklarının olduğunun duyurulmasından sonra Lübnan, söz konusu üç ülkeyle dolaylı ya da doğrudan görüşme adımları atmıştı.
İsrail ve Lübnan, uzun süreli dolaylı müzakereler sonucunda dün deniz sınırı çizimi konusundaki anlaşmayı imzalamıştı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *