BMGK’da Suriye oturumu yapıldı

BMGK’da Suriye oturumu yapıldı

Uluslararası topluma ise Suriye’nin “dondurulmuş bir ihtilafa” dönüşmemesi için siyasi çözüme yönelik çabaları artırması çağrısı yapan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Sinirlioğlu, Anayasa Komitesinin toplantılarının 9. turunun bir an önce başlamasını temenni etti.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Suriye oturumunda yaptığı konuşmada, PKK/YPG terör örgütünün sadece Suriye’nin toprak bütünlüğünü değil aynı zamanda Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.

Ekim 2019’da ABD ve Rusya ile varılan anlaşmanın şimdiye kadar tam anlamıyla uygulanmadığına dikkati çeken Sinirlioğlu, “Tel Rıfat ve Münbiç dışında, sınırımızda 30 kilometre derinliğindeki alan terör unsurlarından temizlenmedi. PKK/YPG ve sözde SDG bazılarınca DEAŞ ile mücadele ettikleri iddiasıyla yanlış yönlendiriliyor. Gerçek ise PKK/YPG/SDG Suriyeli sivillere saldırmaya ve DEAŞ’la savaşmak için kendilerine sağlanan silahlarla Türkiye’nin sınırlarını hedef almaya devam ediyor.” dedi.

Sözde SDG’nin Suriye’nin kuzeyinde her ay ortalama 100 terör saldırısı gerçekleştirdiğini belirten Sinirlioğlu, “Bu terör örgütü suçlarını örtbas etmeye bile tenezzül etmiyor, daha ziyade saldırılarının sorumluluğunu açıkça üstlenerek sosyal medya hesaplarında yayınlıyor.” ifadesini kullandı.

Sinirlioğlu, Türkiye’nin PKK/YPG terör örgütüne karşı operasyonlarına yönelik eleştirilere “Halen bu terör örgütünü destekleyenlere veya Türkiye’nin bu terörist/bölücü tehdidi ortadan kaldırma kararlılığından ‘endişe” duyanlara soruyorum: Bu terör örgütünün suçlarını daha ne kadar görmezden geleceksiniz?” sözleriyle cevap verdi.

Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit eden tüm terör örgütleriyle BM Şartı’nın 51. maddesindeki meşru müdafaa hakkı ve BMGK kararlarıyla uyumlu olarak mücadele ettiğini vurgulayan Sinirlioğlu, “Bu mücadeleyi sürdürmeye kararlıyız. Türkiye geçmişte olduğu gibi bölgedeki Suriyeli sivillerin zarar görmemesi için tüm önlemleri ve adımları atıyor.” dedi.

Uluslararası topluma ise Suriye’nin “dondurulmuş bir ihtilafa” dönüşmemesi için siyasi çözüme yönelik çabaları artırması çağrısı yapan Sinirlioğlu, Anayasa Komitesinin toplantılarının 9. turunun bir an önce başlamasını temenni etti.

BM kolera salgınının Suriye’de hızla yayılması konusunda uyardı

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’de hızla yayılan kolera salgını konusunda uyarıda bulunarak üç aylık acil eylem planı için 34,4 milyon dolara ihtiyaç olduğunu bildirdi.

BM insani işler yetkilisi Reena Ghelani, BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) yaptığı açıklamada, “Suriye’de 24 binden fazla şüpheli kolera vakasına rastlandı ve bu vakaların 14 vilayete yayıldığı doğrulandı. Şu ana kadar en az 80 kişi hayatını kaybetti.” dedi. Hızla yayılan kolera salgını hakkında uyarıda bulunan Ghelani, üç aylık eylem planı için 34,4 milyon dolara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ghelani, savaştan zarar gören milyonlarca kişinin Hasiçi, El-Bab ve Halep’te ciddi su kıtlığıyla karşıya karşı olduğunu belirtti.

Krizin daha da kötüye gitmesinin muhtemel olduğunu söyleyen Ghelani, aralık ayına kadar normalin altında yağış ve normalin üzerinde sıcaklık görülebileceğini kaydetti.

Ghelani, bu durum gerçekleştiği takdirde, var olan su sıkıntısının daha da kötü bir hal alacağını söyledi.

“Yeni bir kıştan sadece birkaç hafta uzaktayız ve acı verici benzer senaryo yeniden ortaya çıkacak.” ifadesini kullanan Ghelani zor durumdaki Suriyelilere insani yardım sağlanması için sınır ötesi erişimin sürdürülmesi ve hatlar arası erişimin artırılması çağrısında bulundu.

BMGK’de konuşan BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen de siyasi sürecin hala Suriye halkına teslim edilmediğini ve halkın bundan zarar görmeye devam ettiğini söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *