Putin, 4 bölgenin ilhak yazalarını imzaladı, AB yeni yaptırımlarda anlaştı

Putin, 4 bölgenin ilhak yazalarını imzaladı, AB yeni yaptırımlarda anlaştı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya tarafından ilhak edilmesine ilişkin yasaları imzaladı. AB’nin Prag’daki toplantısı sonrası AB dönem Başkanı Çekya, 8. yaptırım paketi üzerinde anlaşma sağlandığını, bunun Putin’in yasa dışı ilhakına karşı güçlü bir yanıt olduğunu ileri sürdü.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Putin’in, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya bağlanmasıyla ilgili yasaları imzaladığı belirtildi.

Söz konusu yasalara göre, bu bölgelerde yaşayanlar Rus vatandaşı olarak kabul edilecek.

Ayrıca Putin, imzaladığı kararnamelerle, bölgelere geçici başkan ve vali atadı. Buna göre, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin geçici başkanı Denis Puşilin, sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin geçici başkanı Leonid Paseçnik, Herson bölgesinin geçici valisi Vladimir Saldo ve Zaporijya bölgesinin geçici valisi Evgeniy Balitskiy oldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya tarafından ilhak edilmesine yönelik belgeleri 30 Eylül’de imzalamıştı.

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma, 4 bölgenin Rusya tarafından ilhak edilmesine ilişkin yasaları 3 Ekim’de kabul etmişti. Parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi de söz konusu yasaları dün onaylamıştı.

AB devletleri, Rusya’ya 8. yaptırım paketinde anlaştı

AB dönem Başkanı Çekya’nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, üye devlet büyükelçilerinin Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlarda siyasi anlaşma sağladıkları belirtildi.

Paylaşımda, yaptırımların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın bazı bölgelerini yasa dışı ilhakına karşı güçlü bir yanıt olduğu aktarılarak, 8. yaptırım paketinin, yazılı olarak onaylandıktan sonra AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe gireceği bildirildi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla ilgili sosyal medya hesabından, “Bugün üye ülkelerin 8. yaptırım paketi üzerinde anlaşmasını memnuniyetle karşılıyorum.” paylaşımında bulundu.

Hızlı ve kararlı bir şekilde hareket ettiklerini belirten von der Leyen, “Putin’in düzmece referandumunu ve Ukrayna’da herhangi bir ilhakı asla kabul etmeyeceğiz.” ifadesini kullandı.

Von der Leyen, Kremlin’e bedel ödetmeye devam edeceklerini kaydetti.

AB Komisyonu, geçen hafta Rusya’ya karşı ticaret yasakları ve Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasını da içeren 8. yaptırım paketini teklif etmişti.

AB üyesi 27 ülke tarafından onaylanması gereken yeni yaptırım paketi kapsamında, bazı kişi ve kuruluşlar yaptırım listesine eklenecek, ayrıca ticaret ve petrol ithalatında da bazı kısıtlamalar getirilecekti.

Pakette, Rus petrolünün üçüncü ülkelere satışına tavan fiyat getirilmesi yer alıyordu.

Anlaşma sağlanan paketin bütün içeriği ise henüz paylaşılmadı.

Estonya Başbakanı Kallas: Batı, Rusya’nın nükleer tehditlerine boyun eğmemeli

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Associated Press’e verdiği bir röportajda, Ukrayna’da müzakere ve barış çağrılarının son dönemlerde “önde gelen isimlerden” geldiğine işaret ederek bunları “çok tehlikeli” olarak nitelendirdi.

Nükleer tehditlerin ciddiye alınması ancak bunun “pes edilmesi” anlamına gelmemesi gerektiğini vurgulayan Kallas, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i “kızdığı durumlarda” yatıştırmanın ise tehditlere boyun eğildiği anlamına gelebileceği değerlendirmesinde bulundu.

“Batı, Rusya’nın nükleer tehditlerine boyun eğmemeli” ifadesini kullanan Kallas, nükleer güç kullanımı konusunda Rusya’ya çok net bir mesaj verildiğini hatırlatarak Rusya’nın nükleer tehditleriyle erken barış önerilerine boyun eğilmemesi ve saldırı altındaki topraklarını kurtarana kadar Ukrayna’ya destek olunması çağrısında bulundu.

Başbakan Kallas, ülkenin siyasi ve sosyal seçkinlerinin önemli bir bölümünün hapis ve sınır dışı edildiği ya da öldürüldüğü Estonya’nın, eski Sovyet işgalindeki dönemleri hatırlatarak “Barış olsa bile bu topraklar için ıstırabın biteceği anlamına gelmez.” dedi.

“Savaşın sonunun başlangıcını görüyoruz”

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşında başarısız olduğu, Moskova’nın askeri seferberliğine karşı iç direniş geliştiği ve Putin’in müttefiklerinden eleştiriler yükselmeye başladığını kaydeden Kallas, “savaşın sonunun başlangıcını gördüklerini” dile getirdi.

Kallas, NATO üyeliğinin uzun bir süreç olduğuna işaret ederken Estonya’nın, Ukrayna’nın NATO üyeliğine verdiği desteği yineledi.

Ukrayna’daki savaşın enerji maliyetleri ve enflasyonu hızla yükselttiğine dikkati çekerek Avrupa’yı zorlu bir kış beklediğini belirten Kallas, “Çok, çok zor olacak ancak halkımızı hazırlamalı ve bunun neden böyle olduğu konusunda çok net olmalıyız. Çünkü Putin bir Avrupa ülkesine savaş açıyor. Bu yüzden hepimiz acı çekiyoruz. Bu nedenle, Ukraynalıların acılarından çok daha hafif olan acılarımızı sona erdirmek için, savaşı sona erdirmek için çaba göstermeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Polonya Başbakanı Morawiecki, Rusya’nın nükleer silah tehdidinin ‘blöf’ olduğunu söyledi

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, başkentte düzenlenen Varşova Güvenlik Forumu’nda yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki stratejisini nükleer silah kullanma tehdidiyle şekillendirmeye çalıştığını ve buna izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Putin’in Ukrayna stratejisini nükleer silah tehdidi üzerinden inşa etme niyetine girdiğini ve bunun bir blöf olduğunu belirten Morawiecki, “Putin, kazanmanın tek yolunun savaşı tırmandırmak olduğuna inanıyor. Bizim de nükleer silah kullanacağına inanmamızı istiyor ancak bu bir şantaj aracı. Biz bu bölgede tarihi çok iyi biliyoruz ve Rusya ancak yoluna çıkan bir karşı güç olduğunda geri adım atıyor. Bu yüzden çok sertler.” ifadelerini kullandı.

Morawiecki, Putin’in stratejisinin “bölme ve fethetme” amaçlı olduğunu iddia ederek Putin’in, Batı’nın kendi iç meseleleriyle, enflasyonla ve enerjiyle ilgilenmesini istediğine ancak savaşın enerji krizi ve enflasyonla doğrudan bağlantılı olduğuna dikkati çekti.

Rusya’dan gelen tehditlerin sadece askeri olmadığına işaret eden Morawiecki, “Örneğin propaganda alanında bazı tehditler tamamen hafife alındı. Ayrıca bu savaşın en kritik yönü olan enerji, birçokları için bir sürpriz. Putin bunu bir silah olarak kullanmanın savaşın dinamiklerini değiştireceğine inanıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Morawiecki, Rusya’nın demokratik devlet olarak muamele görmesi için çok derinden değişmesi gerektiğini söyleyerek “Putin, 20. yüzyılın en kötü şeytanlarını, milliyetçiliği, emperyalizmi yeniden yarattı. Şimdi Rus toplumu içinde propaganda olarak kullanılıyorlar.” diye konuştu.

Başbakan Morawiecki, Ukrayna’ya mali desteğin de önemli bir alan olduğunu, Rusya’nın, Ukrayna’yı iflas ettirerek ülke içindeki desteği yok etmek istediğini dile getirdi.

Pentagon, Ukrayna’ya yapılacak 625 milyon dolarlık yeni silah yardımının detaylarını paylaştı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Başkan Joe Biden’ın açıkladığı ABD ordusunun envanterinden alınarak Ukrayna’ya sağlanacak olan 625 milyon dolarlık yeni yardım paketinde, farklı kalibrelerde obüs toplarının yanı sıra mayınlara karşı dayanıklı personel taşıyıcılarının olduğunu bildirdi.

Biden’ın, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna’ya yönelik 625 milyon dolarlık yeni güvenlik yardımı açıklaması üzerine Pentagon verilecek silahların detaylarını paylaştı.

Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, bu yeni paketin Ukrayna ordusuna verilmek üzere ABD envanterinden alınan 22’nci silah yardımı paketi olduğu kaydedildi.

Açıklamada, silah yardımı paketinde, 4 adet Yüksek Performanslı Topçu Sistemi (HIMARS) ve mühimmatının yanı sıra, 32 adet 155 ve 105 milimetre obüs topları, 500 adet hassas güdümlü 155 milimetre obüs mermisi, 1000 adet 155 milimetre uzaktan kumandalı zırh delici mayın olduğu bildirildi.

Engel yerleştirme ekipmanı ve mayınların da pakette bulunduğu belirtilen açıklamada, mayınlara dayanıklı 200 zırhlı personel taşıyıcı, 30 bin havan mermisi ve 200 bin küçük silah mermisinin de Ukrayna’ya yapılacak yardım paketinde yer aldığı kaydedildi.

ABD Başkanı Biden’ın göreve geldiği 20 Ocak 2021’den bu yana ABD, Ukrayna’ya 17,5 milyar dolarlık silah yardımı yaptı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *