Bosna Hersek’teki seçimde Bakir İzzetbegoviç kaybetti

Bosna Hersek’teki seçimde Bakir İzzetbegoviç kaybetti

Bosna Hersek’te dün yapılan ve katılımın yüzde 50’de kaldığı genel seçimlerde, Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyeliğine seçilen, Sosyal Demokrat Parti adayı Denis Becirovic yüzde 56 oy alırken, Aliya İzzetbegoviç’in oğlu Bakir İzzetbegoviç yüzde 39’da kaldı. Hırvat üyeliğe yeniden Zeljko Komsic seçilirken, Sırp entite başkanlığı için seçime giren Dodik de şu ana kadar gelen sonuçlara göre kaybetti.

Bosna Hersek’te dün yapılan genel seçimlerde, devletin en üst mevkisi olan Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyeliğine seçilen Denis Becirovic ve Hırvat üyeliğe yeniden seçilen Zeljko Komsic ile Sırp üyeliğe seçilen Zeljka Cvijanovic zafer konuşmalarını yaptı.

Becirovic

Ülkedeki 11 siyasi partiden oluşan muhalefet blokunun desteğini alan Sosyal Demokrat Partinin (SDP) adayı Becirovic, yaptığı açıklamada, kendisine oy veren ve vermeyen herkese teşekkür ederek, “Zafer sarhoşluğunun zamanı değil. Bosna Hersek’te ihtiyaç sahibi çok sayıda insan var. Onlar için ne zaman hayat şartları düzelir o zaman kutlamak için bir sebebimiz olur.” dedi. Bosna Hersek’in Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyelik süreçlerinde kararlı olmaya devam edeceğini söyleyen Becirovic, gelecek için çalışacağını belirtti.

Komsic

Demokratik Cephe (DF) ve Halk Birliği (GS) koalisyonunun adayı Komsic de sonuçlardan memnun olduğunu ifade ederek, “Seçim sonuçlarına göre Bosna Hersek’in siyaset sahnesinde bazı değişimler yaşanacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Sırp Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliğinin (SNSD) adayı Cvijanovic ise Banja Luka’da zaferini ilan etti.

İzzetbegovic: Becirovic’in zaferini kabul ediyoruz

Konseyin Boşnak üyeliği yarışını kaybeden Demokratik Eylem Partisi (SDA) Genel Başkanı Bakir İzzetbegovic de Becirovic’in zaferini kabul ettiklerini belirterek, 11 partiye karşı kaybettiğini ancak kendi oy oranını kaybetmediğini söyledi.

Parti olarak oldukça iyi bir sonuç yakalayacaklarına işaret eden İzetbegovic, “SDA hala Bosna Hersek’in en güçlü partisi. SDA hem 4 yıl önce hem 8 yıl önce yapılan seçimlerden daha çok oy aldı. Mesele 30-35 bin oy alan 11 partinin oylarını birleştirmiş olması.” dedi.

SDA’nın paylaştığı sonuçlar

Demokratik Eylem Partisinin (SDA) paylaştığı verilere göre, Bosna Hersek’in iki entitesinden biri olan Bosna Hersek Federasyonu’nda (FBIH) oyların yüzde 75’i sayıldı.

Açıklanan verilerin ışığında, 11 siyasi partiden oluşan muhalefet blokunun desteğini alan Sosyal Demokrat Partinin (SDP) adayı Denis Becirovic oyların yüzde 56’sını alarak devletin en üst mevkisi olan Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi oldu. Becirovic, sosyal medya hesabından “Teşekkürler” mesajını paylaştı.

SDA’nın adayı Bakir İzetbegovic oyların yüzde 39’unu alarak Devlet Başkanlığı Konseyi üyelik yarışında geride kaldı.

Konseyin Hırvat üyeliğini Demokratik Cephe (DF) ve Halk Birliği (GS) koalisyonunun adayı Zeljko Komsic, oyların yüzde 70’ini alarak önde tamamlarken, rakibi Bosna Hersek Hırvat Demokrat Birliğinin (HDZ) adayı Borjana Kristo ise oyların yüzde 29’unu aldı.

Bosna Hersek’in diğer entitesi Sırp Cumhuriyeti’nde (RS) oyların yüzde 23’ü sayıldı.

Milorad Dodik de kaybetti

Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliğinin (SNSD) verilerine göre, SNSD adayı Zeljka Cvijanovic oyların yüzde 60’ını alarak Konseyin Sırp üyesi olurken, Sırp İlerleme Partisinin (SDS) adayı Mirko Sarovic ise oyların yüzde 35’ini aldı.

Bu arada, RS Başkanlığı için yarışan Milorad Dodik’in de rakibi Jelena Trivic’e karşı kaybettiği ifade ediliyor.

Bosna Hersek Parlamentosu için oy sayımının yeni başladığı belirtilirken, SDA’nın önde olduğu kaydedildi.

Milorad Dodik kendisinin kazandığını ileri sürdü

RS Başkanlığı için mevcut Sırp üye ve SNSD Genel Başkanı Milorad Dodik ile rakibi Demokratik İlerleme Partisi (PDP) adayı Jelena Trivic arasında “biz kazandık” yarışı yapılıyor.

SNSD, RS Başkanlığını büyük bir farkla Dodik’in kazandığını açıklarken, PDP de kendi adayları Trivic’in kazandığını belirtiyor.

Seçime katılım yüzde 50

Merkez Seçim Komisyonu (CIK), seçime katılımın yüzde 50 olduğunu açıkladı. Seçimlere 90’ı siyasi parti, 17’si bağımsız aday ve 38’i koalisyon olmak üzere 145 siyasi unsur katıldı.

Ülkede devlet düzeyindeki başkanlık konseyi ve parlamentonun yanı sıra Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) ve Sırp Cumhuriyeti (RS) olmak üzere iki entitede ve FBIH içindeki 10 kantonda, parlamento üyeleri seçildi.

FBIH’teki seçmenler, Bosna Hersek Parlamentosu, FBIH Parlamentosu ve kanton parlamentoları için de oy kullanırken, RS’deki seçmenler, Bosna Hersek Parlamentosu, RS Başkanlığı ve Başkan Yardımcılığı ile RS Halk Meclisi için sandık başına gitti.

Devletin en üst mevkisi olan Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak ve Hırvat üyeleri, FBIH içinden, Sırp üye ise RS içinden seçilmiş oldu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *