Putin, Ukrayna’daki bölgelerin bağımsızlıklarını tanıyan kararnameleri imzaladı

Putin, Ukrayna’daki bölgelerin bağımsızlıklarını tanıyan kararnameleri imzaladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusunun Ukrayna’da ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinin sözde bağımsızlıklarını tanıyan kararnameleri imzaladı. ABD Başkanı Biden, referandumları tanımayacaklarını söyledi, “Ülkelerin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün kendileri için çok önemli olduğunu” savundu.

Putin tarafından imzalanan kararnamelerle Rusya, Ukrayna’daki Herson ve Zaporijya bölgelerinin sözde bağımsızlıklarını tanıdı.

Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya’ya katılmak için 23 ila 27 Eylül tarihlerinde referandum düzenlenmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, söz konusu bölgelerin Rusya’ya katılmasına yönelik 30 Eylül’de Kremlin Sarayı’nda tören düzenleneceğini bildirmişti. Rusya, Donetsk ve Lugansk’taki ayrılıkçı yönetimlerin sözde bağımsızlıklarını 21 Şubat’ta tanımıştı.

Biden, Ukrayna’da düzenlenen referandumların “tamamen düzmece” olduğunu söyledi

ABD Başkanı Biden, Rusya’nın, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde düzenlediği referandumların “tamamen düzmece” olduğunu belirterek, Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki iddialarını hiçbir zaman tanımayacaklarını öne sürdü.

Joe Biden, katıldığı ABD-Pasifik Adası Ülkeleri Zirvesi kapsamındaki konuşmasında, Ukrayna’da düzenlenen referandumlara ilişkin ilk kez açıklamalarda bulundu. Ülkelerin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün kendileri için çok önemli olduğunu savunan Biden, Rusya-Ukrayna savaşında da her zaman Ukrayna’nın yanında olacaklarını belirtti.

Biden, “ABD hiçbir zaman egemen Ukrayna toprakları üzerinde Rusya’nın iddialarını kabul etmeyecektir. Bu sözde referandum tamamen düzmecedir. Referandumun sonuçları, Moskova’da tasarlanmıştır. Ukrayna halkının gerçek iradesini, her gün ülkelerinin bağımsızlığı için canlarını feda etmelerine bakarak görebiliriz.” dedi.

Zelenskiy: Rusya, ülkemizin işgal altındaki topraklarına getirdiği felakete kendisini ilhak edecek

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna’da referandum düzenlenen bölgelerin Rusya’ya katılmasına yönelik Moskova’nın aldığı karara ilişkin, “Rusya, Ukrayna’nın yeni bir bölgesini almayacak. Rusya, ülkemizin işgal altındaki topraklarına getirdiği felakete kendisini ilhak edecek.” dedi.

Zelenskiy, sosyal medya hesabından gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i kastederek Zelenskiy, “Tüm Rus toplumunu normal bir ekonomiden, düzgün bir yaşamdan ve her türlü insani değere saygıdan yoksun bırakmak, Rusya’da bir kişinin bu savaşın devam etmesini istemesinin bedeli olacaktır. Bu hâlâ durdurulabilir ama bunu durdurmak için Rusya’da hayattan çok savaş isteyeni durdurmalısınız.” diye konuştu.

Milyonlarca Ukraynalının Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması, güvenlik ve barış için mücadele ettiğini söyleyen Zelenskiy “Yarın mücadelemizin başka bir günü, zafere giden yolda başka bir gün. Bize özel mi olacak? Bizi güvenlik ve barışa, toprak bütünlüğümüzün restorasyonuna yaklaştıracak başka bir gün olacak. Rusya, Ukrayna’nın yeni bir bölgesini almayacak. Rusya, ülkemizin işgal altındaki topraklarına getirdiği felakete kendisini ilhak edecek.” dedi.

Zelenskiy, Milli Güvenlik ve Savunma Kurulunun yarın özel bir toplantı yapacağını ve bazı kararlar alınacağını belirterek “Herhangi bir Rus eylemine nasıl tepki vereceğimizi biliyoruz.” ifadesini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya katılmasına için yarın bir tören düzenleneceğini açıklamıştı.

BM Genel Sekreteri, Ukrayna’da düzenlenen referandumlar nedeniyle Rusya’yı kınadı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’nın, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde düzenlediği referandumların “hiçbir yasal değeri” olmadığını söyleyerek “bu bölgelerin ilhakına yönelik karar” dolayısıyla Rusya’yı kınadı.

Guterres, BM Genel Merkezi’nde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin ilhakına yönelik herhangi bir kararın yasal bir değeri yok ve kınanmayı hak ediyor.” dedi.

Kararın kabul edilemez olduğunun altını çizen Guterres, “Karar, uluslararası toplumun savunduğu her şeye karşı duruyor. Bu tehlikeli bir gerginlik tırmanışı. Modern dünyada yeri olmayan bir karar. Kabul edilemez.” ifadesini kullandı.

Guterrres, bir devletin topraklarının diğer bir devlet tarafından tehdit veya güç kullanımı yoluyla herhangi bir şekilde ilhak edilmesinin, BM Sözleşmesi ve uluslararası hukukun ihlali olduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) beş daimi üyesinden biri olan Rusya’yı, BM Sözleşmesi’ne saygı duymaya davet eden Guterres, Moskova’ya karardan geri adım atma çağrısı yaptı.

Rusya’nın atacağı olası daha ileri bir adımın barış umutlarını daha da tehlikeye atacağına işaret eden Guterres, kararın gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere küresel ekonomi üzerinde olumsuz etkisi olacağını söyledi.

Guterres, Rusya’nın bu hamlelerinin, Ukrayna ve diğer yerlere yönelik hayat kurtaran yardımların yapılmasını engelleyeceğini ifade etti.

Ukrayna’daki ayrılıkçı yönetimlerin Rusya’ya katılmak için düzenlediği referandumlar

Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya’ya bağlanmak için 23-27 Eylül’de referandum düzenlenmişti.

Bölgelerdeki sözde seçim komisyonlarının kesin olmayan verilerine göre, referandumlardan “Rusya’ya bağlanma” kararı çıkmıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, cuma günü yeni bölgelerin Rusya’ya katılmasına ilişkin Kremlin’de imza töreni düzenleneceğini ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de kapsamlı bir konuşma yapacağını açıklamıştı.

Referandumun düzenlenmesine Avrupa Birliğinin (AB) tepkisi sert olmuş, Rusya’ya karşı ticaret yasakları ve Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasını da içeren sekizinci yaptırım paketi teklif edilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *