Batı’nın kabul etmediği referandumlarda sonuç ne oldu?

Batı’nın kabul etmediği referandumlarda sonuç ne oldu?

Rusya’nın kontrol altındaki Donbas, Herson ve Zaporijya bölgelerinde 23 Eylül’de Rusya’ya katılmak için başlayan referandumlar sona erdi, yüzde 98,42 oranında, Rusya’ya bağlanma kararı çıktı. Batı, referandum sonuçlarını kabul etmediğini duyurdu. Rusya’nın söz konusu bölgeleri ilhak etmesi bekleniyor.

Bölgelerdeki sözde seçim komisyonlarının kesin olmayan verilerine göre, sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti’ndeki referandumda oyların yüzde 100’ü sayıldı. Oylamaya katılanların yüzde 98,42’si Rusya’ya bağlanmaktan yana oy kullandı.

Oy sayımı tamamlanan Zaporojye’de halkın yüzde 93.11’i, Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde yüzde 98.2’si, Herson bölgesinde yüzde 87.05’i, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde yüzde 99.23’ü, Rusya’ya bağlanmaya ‘evet’ dedi.

Rus Sputnik haber ajansının aktardığına göre, Ukrayna’da büyük kısmı Rus ordusunun denetiminde bulunan Zaporojye bölgesinin askeri-sivil idaresinin konsey üyesi Vladimir Rogov, bölgede düzenlenen referandumun ardından ‘Zaporojye’nin artık Ukrayna’nın parçası olmadığını’ belirterek, “Bu karar nihai ve geri döndürülemezdir. Evimize, Rusya’ya geri dönüyoruz” ifadelerini kullandı.

Oy sayımının tamamlandığı referandum sonuçlarına göre Zaporojye’deki yerel halkın yüzde 93.1’i Rusya’ya bağlanmaya ‘evet’ dedi.

Zaporojye bölgesinin yüzde 73’ü Rus ordusunun denetiminde, ancak bölgenin idari merkezi olan Zaporojye kenti Kiev güçlerinin kontrolünde bulunuyor. Bununla beraber Rogov, yakında bölgenin tamamının bağımsızlığını ilan etmeyi planladığını kaydetti.

Donbass, Herson ve Zaporojye’de yerel halka Rusya’ya bağlanmayı isteyip istemedikleri sorusunun yöneltildiği referandum süreci dün tamamlandı. Her üç bölgede de yerel halkların tamamına yakını oylarını Rusya’ya bağlanmaktan yana kullanmış durumda.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin referandum sürecinin başında söz konusu bölgelerin kararını destekleyeceklerini söylemişti.

Referandumlar sonucunda Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyeti ile Herson ve Zaporojye’nin Rusya’ya bağlanma taleplerinin Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin 4 Ekim’deki olağan toplantısında ele alınması bekleniyor. Federasyon Konseyi’nin referandum sonuçlarıyla ilişkili olarak olağanüstü toplanmayacağı açıklandı.

Referandum sonucunda Rusya’nın söz konusu bölgeleri ilhak etmesi beklenirken Rus yetkililer, referandumun ardından Rus toprağı olarak kabul edilecek bölgelerin savunması için stratejik nükleer silahlar da kullanabileceklerini söylüyor.

Zelenskiy: İşgal altındaki topraklardaki bu saçmalığa referandum taklidi bile denilemez

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yaptığı açıklamada, Rusya’nın hiçbir suç eyleminin Ukrayna için hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini belirterek, “işgal altındaki topraklardaki bu saçmalığa referandum taklidi bile denilemeyeceğini” söyledi. Birleşmiş Milletler tüzüğünü ve halkların bir arada yaşamasının temel ilkelerini tanıdıklarını kaydeden Zelenskiy, Ukrayna, Avrupa ve dünyadaki normal yaşamı korumak için hareket etmeye devam edeceklerini belirterek, “Herson ve Zaporijya bölgelerinde, Donbas’ta ve Harkiv bölgesinin şu anda işgal altındaki bölgelerinde ve Kırım’da halkımızı korumak için harekete geçeceğiz.” diye konuştu.

‘Rusya tamamen tecrit edilmeli’

Zelenskiy, BM Güvenlik Konseyine yaptığı açıklamada, Rusya’nın referandumunun “toprakları çalma ve uluslararası hukuk normlarını silme girişimi” olduğunu belirterek Rusya’nın tamamen tecrit edilmesi çağrısında bulundu. Zelenskiy, “Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarındaki erkek nüfusun, kendi yurtlarına karşı savaşmaları için Rus ordusunda silah altına alınmaya zorlamak oldukça küçümseyen bir teşebbüs.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın tüm uluslararası teşkilatlardan çıkarılmasını isteyen Zelenskiy, Rusya’nın işgal altındaki Ukrayna topraklarını “sahte referandumda” ilhak etmesi durumunda bunun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuşulacak bir şey olmadığı anlamına geleceğini belirtti. Zelenskiy, “soykırımsal politika” yürüten Rusya’nın, nükleer felaketi, dünyanın bir adım ötesine getirdiğini söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise referandum kararlarına tepki göstererek, “Sahte referandumlar hiçbir şeyi değiştirmeyecek.” ifadesini kullanmıştı.

Kanada Başbakanı: Referandumları tanımıyoruz

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yaptığı yazılı açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’da yasa dışı işgal edilen Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde düzenlediği sözde referandumların kesinlikle hiçbir meşruiyeti yok.” ifadesini kullandı. Trudeau, açıklamada şunları kaydetti:

“Seçmenlerin güç kullanarak sindirildiğine dair çok sayıda rapor var ve bu referandumlar, Putin’in haritayı istediği gibi yeniden çizebileceği fikriyle motive edilen bu referandumlar, uluslararası hukuku açıkça ihlal ediyor. Kanada, bu sahte referandumların sonuçlarını ve Rusya’nın Ukrayna topraklarını yasa dışı ilhak etme girişimini tanımıyor ve asla tanımayacak.”

Ülkesinin Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğini yineleyen Trudeau, açıklamasında, “Sorunu daha fazla tırmanışa yönelten gelişmeye yanıt olarak, bu son girişimde suç ortaklığı yapan ve Ukrayna genelinde devam eden anlamsız kanın sorumluluğunu paylaşan kişi ve kuruluşlara yeni yaptırımlar getirmeyi planlıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Bu gayrimeşru ‘oyların’ birleşik bir şekilde reddedilmesini sağlamak ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı devam eden haksız saldırganlığına yanıtımızı koordine etmeye devam etmek için uluslararası ortaklarımız ve müttefiklerimizle aktif çalışıyoruz. Kanada ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’da tecavüz, işkence ve sivillerin ayrım gözetmeksizin öldürülmesini içeren savaş suçlarını güçlü bir şekilde kınadığını yineliyor. Bu uluslararası hukuk ihlallerinin cezasız kalmamasını sağlamak için elimizdeki her aracı kullanacağız.”

Kanada’nın Rusya’yı eylemlerinden sorumlu tutmaya ve özgürlüklerini, demokrasilerini ve yaşam tarzlarını savunan Ukrayna halkını ve hükümetini desteklemeye devam edeceğini vurgulayan Trudeau, “Ukrayna’nın toprakları Ukrayna’nın kalacak.” ifadesini kullandı.

Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya’ya bağlanmak için 23-27 Eylül’de referandum düzenlenmişti.

Bölgelerdeki sözde seçim komisyonlarının kesin olmayan verilerine göre, referandumlardan “Rusya’ya bağlanma” kararı çıkmıştı.

BM: Rusya’nın Ukrayna topraklarını ilhak etmek için yaptığı referandumlar ‘yasa dışı’

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi ve Barış İnşası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Dicarlo, Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde düzenlenen referandumların, uluslararası hukuka göre “halk iradesinin gerçek bir ifadesi” veya “yasal” olmadığını belirtti.

Dicarlo, BM Güvenlik Konseyinde yaptığı açıklamada, “Halkın iradesini temsil ettiğini iddia ederken başka bir devletin topraklarının bir devlet tarafından zorla alınmaya çalışılmasına meşruiyet kazandırmayı amaçlayan tek taraflı eylemler, uluslararası hukuka göre yasal olarak kabul edilemez.” değerlendirmesinde bulundu.

BM’nin Ukrayna’nın egemenliğine, birliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne tamamen bağlı kalmaya devam ettiğini kaydeden Dicarlo, Rusya’nın Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde Ukrayna yasalarına saygı göstermesini istedi.

ABD’den referandumu kınayan bir karar tasarısı

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, BM Güvenlik Konseyine söz konusu referandumu kınayan bir karar tasarısı sunacağını ifade etti. Thomas Greenfield, Rusya’nın karar tasarısını veto etmesi durumunda ise ABD’nin tasarıyı BM Genel Kuruluna taşıyacağını dile getirdi.

Uluslararası topluma Ukrayna’nın statüsünde hiçbir değişikliği tanımamaları çağrısında bulunan Thomas Greenfield, Rusya’dan da birliklerini çekmesini istedi.

Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinde düzenlenen referandumlarda “Rusya’ya bağlanma” kararı çıkmıştı. Oylamaya katılanların yüzde 98,42’si Rusya’ya bağlanmaktan yana oy kullanmıştı.

İsrail, referandum sonuçlarını tanımayacak

İşgalci İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinde, Zaporijya ve Herson bölgelerinde Rusya’ya bağlanmak için yapılan referandumların tanınmayacağı belirtildi. Açıklamada, İsrail’in Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bağlı olduğu savunuldu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *