Kıta Avrupası, ABD’ye ‘yeter artık’ diyecek mi?

Kıta Avrupası, ABD’ye ‘yeter artık’ diyecek mi?

Siyaset Bilimci Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, “Putin’in yaptığı nükleer silah tehdidi ile birlikte artık kıta Avrupası da savaş tehdidi altında. Kıta Avrupası ülkelerinin ABD’ye karşı bir şekilde ‘Yeter artık’ diyeceğini düşünüyorum.” iddiasında bulundu.

Siyaset Bilimci Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, CRI Türk’te Tuğçe Akkaş’ın hazırlayıp sunduğu “Dünya Postası” programına konuk oldu. Gökçe, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Dedeağaç planını ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilanını değerlendirdi.

“RUSYA YAKIN COĞRAFYASINDA TEHDİT HİSSEDİYOR”

Gökçe’nin açıklamalarından satır başları şöyle:

“Seferberlik, ülkelerin kendilerini savaş, ayaklanma, olağanüstü hal gibi durumlarda bir tehdit hissettiklerinde, ülke kaynaklarının hepsini kullandıkları bir yöntemdir. Bu, genel veya kısmi seferberlik olabilir. Genel seferberlik olduğunda bütün milli güç unsurları buna dâhil edilir, kısmi seferberlik ise askeri gibi belirli bir konu ile ilgili olur. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kısmi askeri seferberlik ilan etti ve daha önceden askerliğini yapmış veya orduda bulunmuş yaklaşık 300 bin askeri silahlandırmaya karar verdi. Rusya, kendi yakın coğrafyasında tehdit hissetmesi nedeniyle bu kararı aldı.”

“KITA AVRUPASI ÜLKELERİ BU SAVAŞIN ÇIKMASINI İSTEMEDİ”

“Putin son yaptığı açıklamalarda, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmayı Batı’nın körüklediğini ve Batı’nın barışı istemediğini vurguladı. Rusya, geçtiğimiz hafta yapılan Shanghai İş Birliği Örgütü (ŞİÖ) Toplantısı’nda kendisinin doğusunda kalan tüm bölgenin kendisine desteğini sağladı ve bu desteği aldıktan sonra da nükleer silah kullanma tehdidini ileri sürdü. Bunun gerçek bir tehdit olup olmadığı ve eğer gerçek bir tehdit ise Batı’nın bunu nasıl karşılayacağı önemli. Eğer Batı bu tehdidi karşılayamayacaksa, Ukrayna’yı kışkırtmaktan vazgeçecektir.

Batı, kendi içinde ikiye ayrılıyor; Anglosakson ülkeler olan ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve kıta Avrupası ülkeleri. Kıta Avrupası ülkeleri bu savaşın çıkmasını istemediler ancak Amerika tarafından oluşturulan güvenlik kaygıları sebebiyle savaşı kabul etmek zorunda kaldılar. Putin’in yaptığı nükleer silah tehdidi ile birlikte artık kıta Avrupası da savaş tehdidi altında. Kıta Avrupası ülkelerinin ABD’ye karşı bir şekilde ‘Yeter artık’ diyeceğini düşünüyorum.”

“DEDEAĞAÇ, ABD İÇİN STRATEJİK BİR YER”

“Dedeağaç, ABD için fazlasıyla stratejik bir yer. ABD Dedeağaç’a ilk geldiğinde, herkes bunun Rusya’ya karşı bir hamle olduğunu söyledi ancak şu anda görüyoruz ki, öncelikle Türkiye’ye karşı bir hamle. Yunanistan ile Türkiye arasındaki muhtemel bir çatışmada Türk tanklarının Yunan toprağında ilerlemesi durumunda 40. kilometrede Amerika karşımıza çıkacaktır. Yunanistan, ABD’yi Dedeağaç’a yerleştirerek bunu kesmiş durumda. Yunanistan tarafı, geçtiğimiz aylarda Selanik’in balkanlara açılacak bir enerji kapısı olacağı belirtilmişti. ABD, bu konuda kontrolü sağlamak istiyor.

Bunların yanında, Balkanlar’da bazı sıkıntılar var ve Sırbistan-Kosova-Hırvatistan arasında çatışmalar yaşanması muhtemel. Bölgede NATO ve Rusya konusunda ayrışmalar var. ABD, Dedeağaç’ta bulunarak bu bölgedeki çatışmaları kontrol altına almayı ve gerektiğinde müdahale etmeyi hedefliyor.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *