Kazakistan’da “dinler arası diyalog” kongresi yapıldı

Kazakistan’da “dinler arası diyalog” kongresi yapıldı

Dinler arası uzlaştırma çabaları bu yıl Kazakistan’da düzenlenen kongre ile devam etti. 2 gün süren kongreye 50’den fazla ülkenin delegelerinin yanı sıra, Papa Francis, Ezher Şeyhi et-Tayyib, İsrail’in Aşkenazi Baş Hahamı, Anglikan Kilisesi temsilcisi ile Kafkasya bölgesi başmüftüsü de katıldı.

Başkent Astana, eylül ayında 7. Dünya Liderleri ve Geleneksel Dinler Kongresi’ne ev sahipliği yaptı. 50’den fazla ülkeden delegeler, dünyada barış ve bütünleşme çağrısında bulundu.

Kazakistan Senatosu Başkan Yardımcısı Askar Şakirov, “İnsanlığın karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmek için dünya liderleri ve uluslararası örgütlerin çabaları yeterli değil. Tüm zorlukları aşmak için bir araya gelme çağrısı yapan dini liderlerin sözleri çok önemli çünkü dünyadaki insanlar üzerinde büyük bir otoriteleri var.” şeklinde konuştu.

Euronews muhabiri Gizem Sade’nin aktardığına göre, kongrede İslam, Yahudilik, Hristiyanlık ve Hinduizm’in yanı sıra diğer dünya dinleri de temsil edildi.

Bu yıl Papa Francis ve Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib konuklar arasında yer aldı. Birçok dini liderin bir arada oturduğu bir masa görüntüsü, dünyaya çeşitlilik içinde güçlü bir birlik mesajı verdi.

İsrail’in Aşkenazi Baş Hahamı David Baruch Lau, “Olan şu ki burada birlikte oturuyoruz, konuşuyoruz ve dünyadaki sorunlara kavgalarla, savaşlarla değil, birlikte oturup konuşarak çözüm bulunabileceğini anlıyoruz.” dedi.

Kongrenin amacı

Çatışma ve trajedilerle paramparça olan dünyaya uzlaşma ve barış dilini yeniden göstermek ve düşmanlıkları yok etmeye yardımcı olmak için dini ön plana çıkarmak Kongre’nin amaçları arasında yer alıyor.

Katılımcılardan, Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Moratinos, “Birbirine düşman olan bloklara bölünmüş dünyaya alternatif mükemmel bir platform. Medeniyet anlayış ve saygı köprüleri kurmak istiyor. Bugün hepimizin bir olduğu anlayışı her zamankinden daha önemli.” ifadelerini kullandı.

Kongrenin sonuç bildirgesi, dünya liderlerine dünyanın istikrarsızlaşmasına neden olan tüm saldırgan ve yıkıcı söylemleri terk etme ve dünyanın dört bir yanındaki çatışma ve katliamları durdurma çağrısı yapıyor. Bildirgede aşırılığın, radikalizmin, terörizmin, diğer tüm şiddet ve savaş biçimlerinin gerçek dinle hiçbir ilgisi olmadığı ve reddedilmesi gerektiği savunuluyor.

Kafkasya bölgesinin başmüftüsü Şeyhülislam Hacı Allahşükür Paşazade konuya ilişkin, “Bazı siyasi çevrelerin dini, amaçlarına ulaşmak için bir araç olarak kullandığını üzülerek belirtmek gerekir. Dahası bugün düşmanlık ve savaş çağrısı yapan bazı dini şahsiyetleri de görebiliyoruz. Elbette bunlar da bilinmeli ve görülmeli. Ve bununla birlikte savaşmalıyız.” şeklinde konuştu.

Kongre’nin katılımcıları Kazakistan’ın başkentinde yer alan yeni Barış ve Uyum Parkı’nda ağaç dikimi yaptı.

Anglikan Kilisesi’nin Kongre’deki özel temsilcisi Dorking Piskoposu Jo Bailey Wells, dünya barışı için atılacak adımların yerel ölçekte başladığını söylüyor: “Belki de Hristiyanların ve Müslümanların birlikte açları doyurmaya çalıştığı küçük kasabalarda başlar. Ortak bir amacımız var ve artık farklılıklara bakmıyoruz, acı ya da zorluk çekenler için ortak endişelerimizi fark ediyoruz.”

Kongre katılımcıları, tüm dünya dinlerince paylaşılan insanlığın ortak değerlerine dayalı küresel diyalog, uzlaşma ve barış çağrılarına dünya çapında kulak verilmesini umuyor.

Kongre’de Türkiye’yi Diyanet İşleri Başkanlığından Mahmut Özdemir başkanlığındaki heyet temsil etti.

Kongre 14 Eylül’de başladı

Bu yıl 7. kez toplanan ve iki gün süren kongrede İslamiyet, Hristiyanlık, Budizm, Yahudilik, Taoizm ve diğer inançlardan temsilciler “Pandemi sonrası dönemde insanlığın ruhsal ve sosyal gelişiminde dünya liderlerinin ve geleneksel dinlerin rolü” konusunu ele aldı.

TRT Avaz’ın aktardığına göre, Tokayev, açılış töreninde yaptığı konuşmada, 2003’te Kazakistan’ın girişimiyle başlatılan Semavi ve Geleneksel Dinler Liderleri Kongresi’nin bugün küresel düzeydeki medeniyetler arası diyalog alanına dönüştüğünü belirtti. Kazakistan’da şu anda 100’den fazla çeşitli etnik grubun uyum içinde yaşadığını belirten Tokayev, yaklaşık 4 bin farklı dini kuruluşun da faaliyet gösterdiğini kaydetti.

Tokayev, söz konusu kongreye Kazakistan’ın başkanlık etmesinin tesadüf olmadığına işaret ederek “Kazak toprakları yüzyıllar boyunca Batı ile Doğu arasındaki köprü işlevini sürdürüyor. Ulu bozkırdan geçen çeşitli göçebe imparatorluklara tanıklık etti. Bunların hepsine ortak nokta da din ve inançtı. Kazakistan sınırları, tüm dünya dinlerinin temsil edildiği kutsal harita gibi.” ifadelerini kullandı.

Papa’nın konuşması

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus da konuşmasında Kazakların ünlü şairi Abay Kunanbayev’in “İnsanlığın başlangıcı sevgi ve adalet” sözlerine yer vererek “Şiddet, hiçbir koşulda haklı görülmemelidir.” dedi. “Çatışmalar, gereksiz güç argümanlarıyla silahla ve tehditlerle değil barış yoluyla çözülmelidir.” diyen Papa, “Lütfen silaha değil eğitime yatırım yapalım.” ifadesini kullandı.

Papa Franciscus, ayrıca Tarihi İpek Yolu’nun geçtiği ve bu sayede birçok fikrin ve inancın iç içe yaşadığı Kazakistan’ın birbirinden uzak olanların buluşma ülkesi olması temennisinde de bulundu.

Ezher şeyhinin konuşması

El-Ezher Kurumu Şeyhi Ahmed et Tayyib de “Burada bütün dinlerin tek bir dinde birleştirilmesinden bahsetmiyoruz. Bu bir fantezidir. Biz burada dinler arası sosyal bağları güçlendirmekten, insanlar arası saygıdan söz ediyoruz.” diye konuştu. Farklı din ve mezhep temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda, mevcut küresel olayların tüm insanlığın gelişmesini tehdit ettiği koşullarda iş birliğini tartışmayı amaçladıklarını dile getiren Ahmed et Tayyib, “Dini ve temsili şahsiyetler arasındaki her ciddi buluşma, insanlar için bir can simidine dönüşüyor.” dedi.

Kongrenin sonuç bildirisi 15 Eylül’de okundu.

Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in girişimiyle ilki 2003’te yapılan Semavi ve Geleneksel Dinler Liderler Kongresi, Kazakistan’ın başkentinde her üç yılda bir toplanıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *