AB’den üst düzey heyet Sudan’da ‘taraflarla’ görüştü

AB’den üst düzey heyet Sudan’da ‘taraflarla’ görüştü

AB’den üst düzey bir heyet dün başkent Hartum’da ordunun yönetimine muhalif siyasi güçler ve orduya sadık taraflarla toplantılar gerçekleştirdi. Toplantılarda, Sudan’daki ‘demokratik geçiş sürecini’ yeniden başlatmak için tüm tarafları desteklemeye yönelik tutum vurgulandı.

AB heyeti başkanı David McAllister dün Cumhuriyet Sarayı’nda Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu ile yaptığı görüşmede, askerin siyasi süreçten çekilmesini memnuniyetle karşıladığını belirtti.

AB’nin anlaşmazlıkların arasında köprüler kurulmasına yardımcı olmak ve demokratik geçişi kolaylaştırmak için üçlü mekanizma tarafından sarf edilen çabalara yönelik desteğini vurgulayan McAllister, tüm aktörlerin siyasi süreci inşa etmeye başlaması gerektiğini belirtti. McAllister, geçiş dönemi adalet sürecinin başladığını ve hükümetin Uluslararası Ceza Mahkemesi ile iş birliği yaparak, insan hakları ihlallerinde bulunan herkesin adalete teslim edilmeleri gerektiğini vurguladı.

Muhalefet koalisyonu ile görüşme

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, Dış İlişkiler Kurulu’nun, McAllister başkanlığındaki AB heyeti ile bir görüştüğünü belirtti.

Avrupalı ​​yetkili, bir günlük Sudan ziyareti sırasında ana mesajının, Sudan’ın demokrasi ve demokratik sivil yönetim talebine tam desteği teyit etmek olduğunu vurguladı.

Muhalefet koalisyonu dün yaptığı açıklamada, sivil ve demokratik geçiş konularının tartışılmasına dikkati çekerek, AB heyeti ile görüşmeyi önemli bir görüşme olarak nitelendirdi. Koalisyon, Sudan’da ve bölgede istikrarın temeli olarak, gerçek bir demokratik sivil hükümetin kurulmasını sağlayacak güvenilir bir sürece katılmaya hazır olduğunu belirtti. Koalisyon, “AB heyetine, darbe otoritesi tarafından halk hareketine karşı uygulanan şiddetin durdurulması ve sivillerin korunması gerekliliğine yönelik vizyonumuzu sunduk” açıklamasında bulundu.

Ulusal Mutabakat Güçleri ile toplantı

AB heyeti, Sudan ordusunun 25 Ekim’de iktidarı ele geçirmesini sağlayan adımları destekleyen Ulusal Mutabakat Güçleri ile de görüştü.

Ulusal Mutabakat Genel Sekreteri Mübarek Ardol, AB heyetinin Sudanlı çeşitli tarafların görüşlerini dinlemek için ülkeye geldiğini söyledi. Ardol “Heyete, Ulusal Kongre Partisi (feshedilmiş) dışında hiçbir partiyi dışlamadan tüm taraflarla kapsamlı bir diyalog gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtirken, ülkede genel seçimlerin yolunu açacak olan geçiş dönemini yönetmek amacıyla girişimleri ve tüzükleri tek bir noktada toplayacak ulusal bir mekanizma üzerinde anlaşmaya varacağımızı teyit ettik” dedi.

Ardol, AB heyetiyle yapılan görüşmede asker-sivil ilişkisine ve ülkenin istikrarı için ne olması gerektiğinin tartışıldığını belirtti. Ayrıca, AB’ye siyasi süreçte daha büyük bir rol üstlenme ve siyasi bir çözüme ulaşmak için çeşitli güçler arasında arabuluculuk yapma çağrısında bulundu.

Ardol, ‘sınır sorununda Sudan ile Etiyopya arasındaki sorunların çözülmesinin yanı sıra Sudan’ın Nahda Barajı’nın yönetilmesindeki rolünün ve sel ve kuraklıktan zarar görmemek için baraj hakkında bilgi almasının önemini’ vurguladı.

AB daha önce, ordunun iktidarı ele geçirmesini kınamış ve sivillerin önderlik ettiği bir otorite kurulmaması durumunda mali yardımları askıya alma tehdidinde bulunmuştu.

(Muhammed Emin Yasin/Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *