ABD, Arakanlılara ne kadar yardım yaptığını anlattı

ABD, Arakanlılara ne kadar yardım yaptığını anlattı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, basın açıklamasında, Ağustos 2017’den bu yana Arakanlıların maruz kaldığı krize yönelik toplamda 1,9 milyar dolar yardım yaptıklarını vurguladı.

Son olarak Myanmar’ın içinde ve dışında yaşayan Arakanlıların yanı sıra Bangladeş’teki ev sahibi topluluklar için 170 milyon dolardan fazla yardım yapıldığını kaydeden Blinken, “Diğer bağışçıları insani müdahaleye güçlü bir şekilde katkıda bulunmaya ve Myanmar’daki şiddetten etkilenenlere sağlanan desteği artırmaya çağırıyoruz.” dedi.

Myanmar’daki koşulların, yerlerinden edilmiş Arakanlıların güvenli, gönüllü, onurlu ve sürdürülebilir dönüşüne ve yeniden entegrasyonuna izin vermediğine dikkati çeken Blinken, Bangladeş hükümeti, Arakan ve Myanmar’dakilerle krize çözüm bulmak için çalıştıklarını anlattı.

Bangladeş, Ağustos 2017’de Myanmar’da gerçekleştirilen askeri baskının ardından Rakhine eyaletinden kaçan 1,2 milyondan fazla Arakanlı Müslümana ev sahipliği yapıyor.

Japonya’dan 3,5 milyon dolar yardım

Japonya ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) arasında önceki gün, Bangladeş’teki Cox’s Bazar ve Bhasan Char kamplarındaki Arakanlı mültecilere korunma ve yardım sağlanmasını kapsayan partnerlik anlaşması imzalanmıştı.

UNHCR Bangladeş Temsilcisi Johannes Van Der Klaauw, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Bhasan Char ve Cox’s Bazar kamplarındaki Arakanlı mültecilere himaye ve insani yardım sağlayacak yeni 3,5 milyon dolarlık partnerlik anlaşması için çok teşekkürler Japonya.” ifadelerini kullanmıştı. Klaauw, Bangladeş’in başkenti Dakka’dan yaptığı açıklamada da “Japonya, Bhasan Char’da insani müdahaleyi ilk destekleyendi. (Japonya’nın) katkıları, UNHCR’ye (Bhasan Char) Ada’da, korunma ve temel hizmetler dahil yerel sivil toplum faaliyetlerinin güçlendirilmesini sağladı.” ifadelerini kullanmıştı.

Japonya’nın Dakka Büyükelçisi İto Naoki de yaptığı açıklamada, Cox’s Bazar kampına ziyaretinde UNHCR’ın özverili çalışmalarını gördüğünü belirterek, “Arakan krizi altıncı yılına girerken hem Myanmar’a erken geri dönüş için her türlü çabayı gösterirken hem mültecilerin daha iyi ve onurlu yaşamları için fon sağlamaya devam etmek kaçınılmaz.” ifadelerini kullandı.

Bangladeş Başbakanı, Arakanlıları geri göndermeye çalışıyor

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada Arakanlı mültecilerin Bangladeş için “büyük bir yük” olduğunu savunarak, Hindistan’ın sorunun çözümünde önemli bir rol oynayabileceğine inandığını söylemişti.

Hasina, “Uluslararası toplumun ve komşu ülkelerimizin, Arakanlı mültecilerin ülkelerine geri dönebilmeleri için bazı adımlar atmaları gerekiyor.” demişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *