Putin-Erdoğan görüşmesi

Putin-Erdoğan görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Teşkilatı 22’nci Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında geldiği Semerkant’ta önce Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşen Erdoğan, dün de Rusya lideri Putin ile bir araya geldi.

40 dakika süren görüşmeye ilişkin açıklama Putin’den geldi. Erdoğan daha sonra İran Cumhurbaşkanı Reisi ile görüşme gerçekleştirdi.

Bu yıl 22’ncisi düzenlenen Şanghay İşbirliği Teşkilatı Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında Semerkant’ta gerçekleşen zirve, dünyanın gündeminde. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in daveti üzerine zirveye özel konuk olarak zirveye katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün bir dizi önemli görüşme gerçekleştirdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, İran Cumhurbaşkanı Reisi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ve Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile ‘Ebedî Şehir’ kompleksinde bir araya gelen Erdoğan, bugün de kritik görüşmeler gerçekleştirdi.

Dün erken saatlerde Çin Devlet Başkanı ile görüşme gerçekleştiren Erdoğan daha sonra Rusya Devlet başkanı Putin ile bir araya geldi. Özellikle bu görüşme, dünyanın dört bir yanında merakla bekleniyordu.

PUTİN’DEN İLK AÇIKLAMA

Putin, tahıl anlaşmasının imzalanması yönünde Erdoğan’a çabalarından dolayı teşekkür etti. Erdoğan’a hitaben yaptığı konuşmada önemli ifadeler kullanan Putin, “Her şeyden önce, gıda programının uygulanmasında yaptığınız ve sunduğunuz katkı için tekrar teşekkür etmek istiyorum. Bugün de bahsettiğiniz gibi Ukrayna tahılının önemli bir bölümünün yoksul ülkelere gönderileceğini umuyorum. Ancak bu şu ana kadar sağlanamamıştır” dedi.

Rus tahılının sevkiyatında, Türkiye’nin önemli bir ülke olduğunu ve teslimatların tüm ülkelere Türkiye üzerinden sağlanabileceğini söyleyen Putin, “Şu konuda sizi de bilgilendirmek isterim, ihracatçılarımız bizim ürünlerimizin de Türkiye üzerinden ihraç edilebileceğinin sinyalini aldı. Demek istediğim, Türkiye bu açıdan güvenilir bir partner ve kendi toprakları üzerinden dünyanın tüm ülkelerine güvenli tedarikleri sağlayabilir” ifadelerini kullandı.

Putin ayrıca, ağırlıklı olarak Asya, Latin Amerika ve Afrika ülkeleri dahil olmak üzere tüm dünyaya satış yapabileceklerini söyledi.

Enerji konusunda da Türkiye’nin kendileri için güvenilir ortaklar arasında olduğundan bahseden Putin şöyle konuştu:

Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmi istikrarlı bir şekilde büyüyor. Türkiye, bizim enerji kaynaklarımız için en güvenilir tedarik güzergahlarından biri haline geldi. Sadece kendi ihtiyaçları için değil, AB ülkeleri için de bu geçerli. TürkAkım üzerinden Avrupa’ya gaz sevkiyatı kesintisiz devam ediyor.

Mersin’de inşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili de konuşan Putin, “Kısa süre önce sizinle oradaki birtakım sorunları istişare etmiştik. İnşaat sürecinin organizasyonuyla ilgili belirli sorunlar vardı. Bildiğim kadarıyla tüm bu sorunlar çözüldü. Dün, bu büyük inşaatın tarafları arasındaki tüm ilişkileri düzenleyen nihai belgeler de imzalandı. Akkuyu Nükleer Santrali’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yıl dönümünün kutlanacağı 2023’te hizmete başlamasını çok isterim” açıklamasında bulundu.

Öte yandan, Türkiye’nin, ŞİÖ’deki konumuyla ilgili de konuşan Putin, “Erdoğan’ı Semerkant’taki zirvede görmekten çok mutluyum. Türkiye, bu bölgenin ülkesi ve bence ŞİÖ’de çalışmaya ilgi duyması son derece doğal. Türkiye ekonomisi için azami sonuç elde etmeyi hedefleyen politikanızı biliyorum. Tabii ki, Türkiye’nin ŞİÖ üyesi ülkelerle çok iyi ve hızla büyüyen ekonomik bağları olduğuna dikkat çekmeden edemediniz. Türkiye’nin bu yapıda çalışmasından memnuniyet duyacağız” dedi.

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ İLE GÖRÜŞME

Erdoğan Putin ile görüşmesinden kısa bir süre sonra İran Cumhurbaşkanı Reisi ile bir araya geldi.

DÜNYA BASININDA GENİŞ YER BULDU

Voice of America, Erdoğan ve Putin görüşmesinin Batı’ya mesaj niteliğinde olduğunu başlığa taşıdğı haberinde, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü’nün toplantısına katılmak üzere Perşembe günü Özbekistan’a gitti” ifadelerini kullandı.

Rus ve Çin liderliğindeki Şanghay İşbirliği Örgütü’nün, bazı eleştirmenler tarafından Batı karşıtı bir ittifak olarak adlandırıldğını yazan Voice of America, Putin ile Erdoğan arasında Cuma günkü görüşmelerin ticarete odaklanmasının beklendiğini yazdı.

Dünya Erdoğan - Putin zirvesine kilitlendi Zirve sona erdi

Haberde, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Maria Shagina’nın yorumuna yer verildi. Buna göre, Batılı ülkelerin Moskova’ya yaptırımları sıkılaştırmaya çalışırken, Erdoğan’ın Putin için giderek daha önemli hale geldiği ifade edildi.

Rusya’nın burada iyi arkadaşları tükeniyor. Dönebilecekleri Çin, Hindistan var, ancak Pekin’in (ve) Yeni Delhi’nin ikincil yaptırımlarla karşı karşıya kalma iştahının olacağı manevra alanı orada değil.

Haberde, Erdoğan’ın önümüzdeki hafta New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun oturum aralarında ABD Başkanı Joe Biden ile görüşebileceği de ifade edildi.

“RUSYA’NIN KAYIPLARI, TÜRKİYE’NİN KAZANCI”

Al Jazeera ise, “Rusya’nın Ukrayna kayıpları Türkiye’nin kazancı” başlığını attığı bir analize sayfasında yer verdi. Carnegie Europe’da Misafir Akademisyen olarak görev yapan Dimitar Bechev imzasını taşıyan makalede, “Kremlin savaşta çıkmaza girerken Türkiye, Moskova’nın pahasına nüfuzunu ustaca genişletiyor” ifadelerine yer verildi.

Bechev analizine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen ay Kırım Platformu Zirvesi’nde video bağlantısıyla yaptığı açıklama ile başladı: Kırım’ın ayrılmaz bir parçası olduğu Ukrayna’ya dönüşü, özünde uluslararası hukukun bir gereğidir.

“KARMAŞIK BİR DENGEDEN DAHA FAZLASI”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *