Cenazeye devlet başkanları düzeyinde geniş katılım bekleniyor

Cenazeye devlet başkanları düzeyinde geniş katılım bekleniyor

İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth için düzenlenecek cenaze törenine, dünyanın dört bir yanında liderler katılacak. İngiltere’de bazı çevrelerde tören “Kraliçe’nin ülkeye son hizmeti” olarak yorumlanıyor.

Merhum İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in 19 Eylül’de Westminster Katedrali’nde düzenlenecek cenaze töreni, üst düzey katılımcıları nedeniyle bir ‘liderler zirvesine’ dönüşecek. Tören, tüm dünyadan liderler ya da temsilcilerini Londra’da buluşturacak. Bu, Olimpiyatlar ya da Glasgow İklim Zirvesi dahil daha önce tecrübe edilenlerden çok daha büyük bir etkinlik olacak.

ABD Başkanı Joe Biden, önceki gün Ohio’da yaptığı bir basın toplatısında, cenaze törenine katılacağını bizzat teyit etmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da taziye ya da cenaze törenine gitmesi bekleniyor.

O ÜLKELER TAM KADRO

Başında Kral 3’üncü Charles’ın bulunduğu ve monarşi ile yönetilen İngiliz Milletler Topluluğu’na (Commonwealth) bağlı 15 devletin lideri de törende hazır bulunacak. Bu ülkeler arasında, Antigua ve Barbuda, Avustralya, Belize, Kanada, Grenada, Jamaika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Solomon Adaları, Bahamalar, Tuvalu ve Birleşik Krallık yer alıyor.

Birleşik Krallık’ı oluşturan 4 ülke olan Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda devlet liderlerinin törende eksiksiz yer alması bekleniyor.

İngiltere’nin henüz göreve gelen başbakanı Liz Truss ile muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, törende hazır bulunacak başlıca isimler arasında yer alıyor. Cenaze ayrıca Truss için kendini dünyaya tanıtma fırsatı olarak değerlendiriliyor.

KRALİYET AİLELERİ DE GİDECEK

Kraliyet unvanlarından vazgeçerek eşiyle ABD’ye yerleşen, Kraliçenin torunu Prens Harry ile eşi Meghan Markle da dahil olmak üzere, İngiltere Kraliyet Ailesi’nin tam kadro törene katılması bekleniyor.

Törene diğer kraliyet ailelerinin de katılması bekleniyor. İspanya, Belçika, Norveç, İsveç, Danimarka, Hollanda ve Monako kraliyet aileleri katılımcıların başında geliyor.

Japon İmparatoru Naruhito da törende hazır bulunacak.

AB Komisyonu Lideri Ursula von der Leyen başta olmak üzere Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile diğer Avrupalı liderlerin de törende yer alması bekleniyor.

‘TARİFELİ UÇAK’ TAVSİYESİ

Amerikan Politico sitesine göre, İngiltere, Kraliçenin cenazesine katılacak yabancı liderlerden özel uçak yerine ticari uçuşlarla Londra’ya gelmelerini istedi. Bu mümkün değilse ülkenin başka yerlerindeki daha sakin havalimanlarının kullanılması tavsiye edildi.

Ayrıca hava trafiğine yük bindirmemesi için ülke içinde helikopter kullanımı yasaklanırken ‘makam araçları yerine otobüs kullanın’ dendi. Bu iddiayı yorumlayan bir büyükelçi ise “Joe Biden’ı otobüste hayal edebiliyor musunuz” diye sordu.

(Cnn Türk)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *