ABD Savunma Bakanı, Çekya’da

ABD Savunma Bakanı, Çekya’da

Resmi temaslarda bulunmak üzere Çekya’ya ziyaret gerçekleştiren ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, burada Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova, Başbakan Petr Fiala ve Cumhurbaşkanı Milos Zeman ile görüştü.

Çek mevkidaşıyla yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Amerikalı Bakan, müttefiklerinin özgürlük ve egemenliğinin korunması hususunda verdikleri taahhüdün sarsılmaz olduğunu ifade etti.

Austin, NATO’nun Rusya ile karşı karşıya gelme arayışında olmadığını, bu ülke için tehdit de oluşturmadığını, bu oluşumun yalnızca bir savunma ittifakı olduğunu ileri sürdü.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sebepsiz ve acımasızca bir savaş yürüttüğünü savunan Austin, “NATO müttefiklerimizin yanında olmaya ve Rusya’nın demokrasi, egemenlik ve kurallara dayalı uluslararası düzene yönelik saldırısına karşı durmaya devam edeceğiz.” dedi.

Çekya: ABD belirleyici rol oynuyor

Çekya Savunma Bakanı Cernochova da, ABD’nin Çekya’nın en önemli müttefiki olduğunu belirterek, iki devletin uzmanları tarafından haziranda hazırlıklarına başlanan savunma iş birliği anlaşmasının bir an evvel hayata geçirilmesinin önemine değindi. Cernochova, ABD’nin, hem NATO hem de Avrupa’nın savunulmasında belirleyici bir rol oynadığını, Ukrayna’ya yönelik yaptıklarıyla bu yaklaşımın ispat edildiğini ileri sürdü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *