“İslami Dayanışma Oyunları” için devlet başkanları buluştu

“İslami Dayanışma Oyunları” için devlet başkanları buluştu

“İslami Dayanışma Oyunları” adı altında Konya’da düzenlenen atletizm yarışmaları için görkemli bir açılış yapılırken, açılışa katılan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuk devlet başkanları için akşam yemeği verdi. Kur’an tilaveti ile başlayan açılış töreninde Mevlana silueti gökyüzüne yansıtılırken, İsveçli şarkıcı konser verdi, dansçılar izlendi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’nda, İslami Dayanışma Spor Federasyonu ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi devletlerin katılımıyla 5. İslami Dayanışma Oyunları Açılış Töreni yapıldı.

Töreni protokol tribününde, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cezayir Başbakanı Eymen bin Abdurrahman, İslami Dayanışma Spor Federasyonu Başkanı Prens Abdülaziz Bin Türki Al Faysal Al Suud ile izledi. 56 ülke takımlarının geçit törenini yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha ile İslami Dayanışma Spor Federasyonu Başkanı Prens Abdülaziz Bin Türki Al Faysal Al Suud’un hitabının ardından oyunları başlattı.

Besmele ile konuşmasına başlayan Erdoğan, “5. İslami Dayanışma Oyunları spor faaliyetlerini başlatıyorum. Tüm emeği geçenleri şahsım, milletim adına tebrik ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Açılış töreni Kuran-ı Kerim’in okunmasıyla başladı. Protokol üyelerinin stada gelmesiyle İstiklal Marşı okundu ve ardından Türk bayrağı göndere çekildi. Daha sonra alfabe sırasına göre oyunlara katılan ülkenin kafileleri bayraklarını taşıyarak stada giriş yaptı.

Gecede, Türk kafilesinden sonra en fazla alkışı Azerbaycan ve Filistin aldı.

Sporcu yeminini paralimpik sporcu Öznur Cüre, hakem yeminini ise bisiklet hakemi Serkan Karademir okudu.

Gecede ayrıca dronelarla Mevlana silueti yapıldı. Açılış töreninin sonunda çok fazla dronela yapılan şov ile Mevlana’nın silueti stadın üstünde gökyüzüne yansıtıldı

Törende, Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi Türk Yıldızları, gösteriş uçuşu yaptı. Stadın üzerinden geçen Türk Yıldızlarının gösterisinin stattaki sporseverler de büyük bir ilgiyle takip etti.

‘İslam dünyası’nın tanınan şarkıcılarından İsveçli Maher Zain de açılış töreninde mini konser verdi.

Işık şovlarının ve havai fişek gösterilerinin yapıldığı gecede, dansçılar tarafından da çeşitli koreografiler de sahneye sunuldu. Halk oyunlarının gösterisi de büyük ilgi gördü.

Erdoğan’dan konuk başkanlara akşam yemeği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5. İslami Dayanışma Oyunları için Konya’ya gelen devlet ve hükümet başkanları onuruna akşam yemeği verdi.

Selçuklu Kongre Merkezi’ne geçen Erdoğan, İslami Dayanışma Spor Federasyonu ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin katılımıyla düzenlenen 5. İslami Dayanışma Oyunları’nın açılış töreni için kentte bulunan devlet ve hükümet başkanları ve diğer yetkililerle akşam yemeğinde buluştu.

Yemeğe, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cezayir Başbakanı Eymen bin Abdurrahman, Suudi Arabistan Spor Bakanı ve İslami Dayanışma Spor Federasyonu Başkanı Prens Abdülaziz Bin Türki Al Faysal Al Suud, Katar Olimpiyat Komitesi Başkanı Şeyh Joaan bin Hamad Al Sani, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

Oyunlarda 56 ülkeden 4 binden fazla sporcu yarışıyor

Türkiye’nin ev sahipliğinde 18 Ağustos’a kadar sürecek oyunlarda, 56 ülkeden 4 binden fazla sporcu 24 farklı branşta madalya için ter dökecek. Organizasyonda toplam 355 madalya sahibini bulacak.

İslam coğrafyasında yer alan sporcuların gelişimi, sporcular arası kardeşlik ve dayanışma kültürünün artırılması adına düzenlenen, üye ülkelerde Müslüman olmayan vatandaşların da katılabildiği İslami Dayanışma Oyunları’nın ilki 2005 yılında Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde gerçekleştirildi.

2. İslami Dayanışma Oyunları ise 2009 yılında İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenecekti. 2010 yılına ertelenen oyunlar, daha sonra iptal edilmiş ve organizasyon yapılmamıştı.

3. İslami Dayanışma Oyunları 2013 yılında Endonezya’nın Palembang şehrinde, 4. İslami Dayanışma Oyunları ise 2017 senesinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlendi.

Türkiye 461 sporcuyla katılıyor

Konya 2021’de bütün branşlarda yarışacak Türkiye, 203’ü kadın, 258’i erkek olmak üzere 461 milli sporcuyla oyunlarda yer alacak Takım sporlarında basketbol 3×3, futbol, hentbol ve voleybolun yanı sıra bireysel sporlarda da milli sporcular madalya mücadelesi verecek. Konya’da düzenlenecek oyunlarda 12 farklı tesis kullanılacak.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *