Cezayir’den Çin’e destek: Tayvan, Çin’in parçasıdır

Cezayir’den Çin’e destek: Tayvan, Çin’in parçasıdır

Cezayir Dışişleri Bakanlığı, Tayvan’ın Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin de bu toprakların tek meşru temsilcisi olduğunu savundu. Çin halen Cezayir’in en büyük ticari ortağı durumunda.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Cezayir’in Pekin Büyükelçisi Hasan Rabhi’nin, İslam ülkeleri diplomatik misyon temsilcileri ile birlikte 4 Ağustos’ta Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne yaptığı ziyarette Çin basınının Tayvan meselesindeki gelişmelerle ilgili sorusuna verdiği yanıta yer verildi.

Büyükelçi Rabihi, “Tayvan, Çin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır ve Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti, tüm Çin’i temsil eden tek yasal hükümettir. Bu, 1971’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2758 sayılı Kararında açıkça yer almaktadır.” dedi.

Açıklamada, Çin Halk Cumhuriyeti’nin 1949’da kuruluşundan bu yana, aralarında ABD’nin de bulunduğu 181 ülkenin Çin ile “Tek Çin” ilkesine dayalı diplomatik ilişkiler kurduğuna dikkat çekilerek, tek Çin ilkesinin uluslararası toplumun üzerinde mutabık olduğu uluslararası ilişkileri yöneten temel bir norm olduğuna vurgu yapıldı.

Cezayir ile Çin arasındaki ilişki

Özellikle 2013 yılından sonra Kuşak ve Yol Girişimi’ni başlatan Çin, 2014’te bu girişime katılımını duyuran ve 2019’da resmi olarak dahil olan Cezayir’in en büyük ticari ortağı durumunda.

Kuzeybatı Afrika bölgesinde Cezayir ile, benzeri olmayan “kapsamlı stratejik ticari ortaklık”kuran Pekin yönetimi, aynı zamanda Cezayir’le siyasi güvenin yanı sıra güvenlik ve askeri alanda da iş birliği içinde.

Cezayir’de Akdeniz ve Kuzey Afrika’nın en büyük limanının inşa edilmesi konusunda anlaşmaya varıldı, projeyi Çinli firmalar ve Cezayir tarafından oluşturulan bir konsorsiyum yürütüyor.

Madencilik ve imalat, Çin’in, bazıları gerektiği şekilde kullanılamayan önemli rezervlere sahip Cezayir’de milyarlarca dolar yatırım yaptığı sektörler arasında yer alıyor.

Çin, Cezayir’in en büyük ticari ortağı olmayı başardı

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *