İsrail savunma bakanı, ABD’yi saldırılardan haberdar etti

İsrail savunma bakanı, ABD’yi saldırılardan haberdar etti

Siyonist işgalci İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’ın, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’i arayarak, Gazze Şeridi’ne başlattıkları saldırıları değerlendirdiği belirtildi.

Siyonist İsrail Kamu Yayın Kuruluşu’nun (KAN) haberine göre, Gantz ile Austin, telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Haberde, Gantz’ın, Austin’ı, Gazze’ye yönelik saldırıların başlamasından haberdar ettiği aktarıldı.

Yediot Ahronot Gazetesi ise Gantz’ın, görüşmede, “İsrail’in kendisini ve vatandaşlarını koruduğu ve İsraillileri hedef alan Filistinli gruplara karşı kararlı bir şekilde hareket edeceklerini ifade ettiği” iddiasına yer verdi.

İsrail ordusu dün, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde İslami Cihad Hareketi’ne ait merkezleri vurduğunu açıklamıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda aralarında 5 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 10 Filistinlinin şehid olduğu, 55 Filistinlinin de yaralandığı aktarılmıştı.

İslami Cihad’ın askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri de İsrail’in saldırılarına karşılık, Gazze Şeridi’nin çevresi, Tel Aviv ve merkezdeki şehirlere doğru 100 roket fırlatıldığını duyurmuştu.

Uzun ve zorlu bir çatışmaya yol açabilir

BBC’nin aktardığına göre, İsrael Times gazetesi ise, İsrail İçişleri Bakanı Ayelet Şaked “Bunun sonuçlarının ne olacağını tam olarak bilmiyoruz, zaman alabilir… Uzun ve zorlu bir çatışmaya da yol açabilir” dediğini yazdı.

İran’ın başkenti Tahran’ı ziyaret etmekte olan Filistin İslami Cihat Örgütü Genel Sekreteri Ziyad en-Nahale “Bu saldırıya güçle yanıt vereceğiz ve bu halkımızın kazanacağı bir çatışma olacak” dedi ve ekledi: “Bu savaşta kırmızı bir çizgi yok ve Tel Aviv direniş roketlerinin hedefi olacak.”

Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas ise silahlı örgütlerin çatışmada birlikte hareket edeceğini belirtti.

İsrail son dönemde Filistinlilerin ve İsrailli Arapların düzenlediği, 17 İsrailli ve iki Ukraynalı’nın ölümüne yol açan saldırıların ardından, Pazartesi akşamı İslami Cihat Örgütü’nün Batı Şeria’daki lideri olduğu söylenen Bassem Saadi’yi gözaltına almıştı. Gözaltı sonrası İsrail, sınır hattında yaşayanlar için güvenlik önlemlerini artışmış, İslami Cihat’ın siviller ve askerlere saldırı düzenlemeyi planladığını açıklamıştı. İsrail’in yolları da kesmesi nedeniyle ülkenin güneyindeki kentlerde ve köylerde yaşam durma noktasına gelmişti.

Kasım 2019’da da İsrail ve İslami Cihat arasında bir çatışma yaşanmıştı. O çatışma da bir İslami Cihat komutanının İsrail’e saldırı düzenlemeyi planladığı istihbaratı üzerine başlamıştı.

İran’ın desteklediği ve merkezi Şam’da bulunan İslami Cihat, Gazze’deki en güçlü silahlı örgütler arasında yer alıyor. Örgüt bugüne kadar İsrail’de çok sayıda saldırıdan sorumlu tutulmuştu. Kasım 2019’daki çatışmalarda 34 Filistinli katledilmiş, 111 Filistinli ve 63 İsrailli de yaralanmıştı. İsrail, ölen Filistinlilerden 25’inin militan olduğunu, bir kısmının roket saldırısı düzenlemek üzereyken öldürüldüğünü öne sürmüştü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *