İran ile nükleer müzakereler yeniden başlıyor

İran ile nükleer müzakereler yeniden başlıyor

İran ile nükleer anlaşmanın yeniden uygulanmasının ve ABD’nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı müzakerelerin Viyana’da devam edeceği bildirildi.

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İranlı Başmüzakereci Ali Bakıri başkanlığındaki heyetin, nükleer müzakerelere devam etmek üzere birkaç saat içerisinde Viyana’ya gideceğini duyurdu.

Görüşmelerin daha önce olduğu gibi Avrupa Birliğinin (AB) koordinatörlüğünde yapılacağını aktaran Kenani, “İran’ın geçen hafta karşı taraflara sunduğu öneriler dahil tüm tarafların fikirleri değerlendirilecek.” ifadelerini kullandı.

Kenani, İran halkının hak ve menfaatlerini güvence altına alan istikrarlı bir anlaşma için hazır olduklarını ve karşı tarafın gerekli kararları almasıyla müzakerelerin etkili bir şekilde ilerleyeceğini umduklarını belirtti.

Müzakerelerin yarın Viyana’da yeniden başlayacağı öngörülüyor.

Öte yandan AB Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi Direktörü Enrique Mora, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Koordinatörün (AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell) 20 Temmuz’da ortaya koyduğu metin temelinde nükleer anlaşmanın tam olarak uygulanmasını görüşmek üzere Viyana’ya hareket ediyorum.” ifadelerini kullandı.

İran: ABD nükleer anlaşma taraflarının cömertliğinin sağladığı fırsatı değerlendirmelidir

Öte yandan, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri, görüşmelere ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

Paylaşımında “müzakereleri ilerletmek için” Viyana’ya gittiklerini aktaran Bakıri, “Sorumluluk, anlaşmayı ihlal eden ve geçmişin kötü mirasından uzaklaşamayanlardadır.” ifadelerini kullandı.

Bunun bir “fırsat” olduğunu belirten Bakıri, mesajını, “ABD, KOEP üyelerinin cömertliğinin sağladığı fırsatı değerlendirmelidir. Olgunluk göstermek ve sorumlu davranmak için top onların sahasında.” diye sürdürdü.

“Anlaşmadan tek taraflı çekilen ABD Tahran’a şart koşamaz”

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakıri, başkent Tahran’da İtalya Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Güvenlik İşleri Genel Müdürü Pasquale Ferrara ile bir araya geldi.

Görüşmede taraflar, ikili ilişkiler ile uluslararası meseleleri ele aldı ve İran ile İtalya arasındaki ilişkilerin ilerletilmesi için uygun zemin sağlanması konusunda istişarede bulundu.

Nükleer anlaşmanın yeniden uygulanmasını sağlama ve ABD’nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı Viyana’daki müzakerelerin son durumuna değinen Bakıri, “müzakerelerin amacının ABD’nin anlaşmaya dönmesinin koşullarını belirlemek” olduğunu ifade etti.

Bakıri, bu nedenle ABD’nin “nükleer anlaşma” olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) üyesi olan İran için şartlar koyamayacağını söyledi.

İranlı Başmüzakereci, Viyana’da devam edilecek görüşmelerde ABD’nin bir anlaşmaya varma konusundaki “ciddi ve gerçek iradesinin doğrulanacağını” savundu.

İran ile nükleer müzakereler

İran ile 2015’te imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden tam anlamıyla uygulanmasını sağlama ve ABD’nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı nükleer görüşmeler, Nisan 2021’den bu yana aralıklarla Viyana’da yapılıyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in 25 Haziran’daki Tahran ziyaretinde, ABD ile İran arasında AB aracılığıyla yapılan dolaylı görüşmelerin Doha’da sürdürülmesine karar verilmişti. 29 Haziran’da yapılan görüşmelerde de ilerleme sağlanamadığı açıklanmıştı.

Viyana’da Rusya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere ve İran’dan üst düzey temsilcilerin katılımıyla yapılan müzakerelere eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde 2018’de anlaşmadan tek taraflı çekilen Washington, AB aracılığıyla görüşmelere dolaylı katılım sağlıyor.

Washington, Tahran’ın anlaşmadaki taahhütlerine geri dönmesini isterken, İran nükleer anlaşmadan ayrılan taraf olarak öncelikle ABD’nin anlaşmaya dönerek tüm yaptırımları kaldırmasını ve anlaşmadan tekrar ayrılmayacağına dair güvence vermesini talep ediyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, 20 Temmuz’da İran ile ABD arasındaki anlaşmazlığı çözmek için taraflara yeni bir taslak metin sunduğunu duyurmuştu. Tahran ve Washington yönetimleri de AB’nin sunduğu yeni çözüm önerilerini olumlu karşıladıklarını duyurmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *