Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Ankara’da

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Ankara’da

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ve Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Abdullah el-Lafi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop da, Akile Salih ile bir araya geldi. TBMM’de heyetler arası görüşme de gerçekleştirildi. Akile Salih geçtiğimiz Mayıs ayında, Temsilciler Meclisi tarafından başbakan seçilen Başağa’nın resmen göreve başladığını duyurmuştu.

Akile Salih, Külliye’de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ve Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Abdullah el-Lafi’yi kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabul, basına kapalı gerçekleştirildi. Kabulde, TBMM Başkanı Mustafa Şentop da hazır bulundu.

Şentop: Biz tüm bölgelere ve kesimlere eşit mesafede duruyoruz

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile bir araya geldi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’in TBMM’de baş başa gerçekleşen görüşmesinden sonra heyetler arası görüşme gerçekleştirildi.

Görüşmede Şentop, Libya’nın güneyinde petrol taşıyan bir araçtaki patlama nedeniyle meydana gelen kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diledi.

Türkiye ile Libya arasındaki ilişkilerin tarihine dikkati çeken Şentop, “Türkiye için Libya, batısı, doğusu ve güneyiyle bir bütündür ve ayrılamaz. Biz tüm bölgelere ve kesimlere eşit mesafede duruyoruz.” dedi.

Şentop, parlamentolar arası ilişkilerin gelişmesinin, iki ülkenin iş birliğini her alanda ilerletmesine katkı sağlayacağını belirterek bu anlayışla geçen yıl nisan ayında tüm siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla TBMM’de Libya Dostluk Grubunu oluşturduklarını anımsattı. TBMM Başkanı Şentop, Dostluk Grubunun, doğu bölgesi dahil olmak üzere Libya’ya bir ziyaret gerçekleştirmeyi planladığını da söyledi.

Birçok alanda iş birliği imkanlarının geliştirilmesi için iki ülke arasında büyük bir potansiyelin bulunduğunu ifade eden Şentop, Libya’nın egemenliğinin, birlik ve beraberliğinin korunmasının Türkiye açısından hayati önem taşıdığını dile getirdi.

Libya’da ortak çabayla sahada tesis edilen sükunetin, istikrar yolunda kayda değer bir aşama teşkil ettiğini ve siyasi sürecin önünü açtığını aktaran Şentop, Libya halkının barışa kavuşması için istikrarın kalıcı hale getirilmesinin zorunlu olduğunu belirtti.

TBMM Başkanı Şentop, “Libya’nın içinden geçmekte olduğu kritik dönemde istikrarı tehlikeye atacak adımlardan kaçınılması, bir güç boşluğu oluşmaması önemlidir. Bu süreçte tarafları itidale davet eden ortak mesajlar verilmesine ihtiyaç vardır. Biz, üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Libya’nın istikrarı, refahı ve huzuru için çaba göstermeye devam edeceğini vurgulamak istiyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Akile Salih: Türkiye’nin desteği önemli

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ise Türk ve Libya halkları arasında tarihi bağlar bulunduğunu ifade ederek Libya’da barış ve istikrarın sağlanması için bütün diyalog kanallarının açık kalmasına dikkat ettiklerini söyledi.

Libya’da oluşturulan ve Temsilciler Meclisi’nden güvenoyu alan yeni hükümetin önceliğinin, ülkede parlamento ve başkanlık seçimlerinin yapılmasını sağlama olduğunu kaydeden Salih, Türkiye’nin de barış ve istikrarın sağlanmasında Libya’ya desteğinin önemine işaret etti.

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Salih, TBMM Başkanı Şentop’u Libya’ya davet etti.

Ankara ziyaretinden söz etmişti

Akile Salih 21 Temmuz’da yaptığı açıklamada, ilerleyen dönemde Ankara’yı ziyaret edeceğini belirterek, “Türkiye ile yakınlaşma var.” demişti.

Salih, Libya’daki El-Mesar televizyonuna verdiği demeçte, Ankara’ya ziyaret planı hakkında konuşmuştu. Libyalı eylemci gençlerin 1 Temmuz’da Tobruk’taki Temsilciler Meclisine yönelik baskınına işaret eden Salih, “Türkiye’ye ziyarette bulunacağım ancak ziyaretin tarihi Libya’daki son olaylar nedeniyle belirlenemedi.” demişti.

Salih, “Türkiye ile yakınlaşma var. Devamlı boykot veya devamlı rekabet yoktur; siyaset esnektir, gelişmeye ve değişime açıktır.” ifadelerini kullanmıştı.

Libya’daki siyasi karışıklık

Libya’da bir süredir iki ayrı hükümet bulunuyor ve bu durum ülkenin yeniden şiddet sarmalına sürüklenmesi endişelerini artırıyor.

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020’deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılmasına karar verilmişti ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.

Tobruk’taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti’nin görev süresi 24 Aralık 2021’de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat’ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa’yı başbakan seçmiş, 1 Mart’ta da Başağa hükümetine güvenoyu vermişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması’nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu ve görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *