Rusya ve ABD dışişleri bakanları arasında telefon görüşmesi

Rusya ve ABD dışişleri bakanları arasında telefon görüşmesi

Rusya’nın 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna saldırısı sürerken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken, savaşın başından bu yana ilk telefon görüşmesini gerçekleştirdi. ABD, tahıl anlaşmasının uygulanmasını istedi, Rusya, Ukrayna’daki hedeflerinin tamamının uygulanacağını bildirdi.

Euronews’un Reuters’ten aktardığına göre görüşmede iki devletin dışişleri bakanları Ukrayna’daki durumu, küresel gıda krizini ve Rusya’da tutuklu bulunan iki ABD vatandaşının durumunu ele aldı.

ABD kaynaklarına göre 25 dakika süren ve “iş görüşmesi havasındaki” telefon diyaloğunda iki bakan arasında polemik yaşanmadı.

Rusya: Amerikan yaptırımları durumu zorlaştırdı

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Ukrayna’daki durumun “öncelikli” ele alındığı görüşmede, Lavrov, “Donetsk Halk Cumhuriyeti, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Ukrayna topraklarında sürdürülen özel askeri operasyon ışığında Rusya’nın ilkeli yaklaşımlarını dile getirdi ve hedeflerin tamamının uygulanacağını” vurguladı.

Görüşmede, “Ukrayna ordusuna yapılan silah sevkiyatının, Kiev rejiminin ıstırap çekmesine ve çatışmaları uzattığına, ölen sivil sayısını da yükselttiğine” dikkat çekildi. Lavrov, Rus askeri güçlerinin uluslararası normlara uyduğunu ifade etti.

Küresel gıda güvenliği alanındaki durumun da ele alındığı görüşmede, Lavrov, 22 Temmuz’da İstanbul’da tahılla ilgili yapılan “paket” anlaşmaların detayları konusunda Blinken’e bilgi vererek, “Amerikan yaptırımlarının durumu zorlaştırdığını ve ABD’nin Rus gıda sevkiyatına gerekli muafiyeti getirme yönündeki vaatlerin uygulanmadığını” vurguladı.

Gıda sorununun, Batı tarafından kendi jeopolitik çıkarları için kullanılmasının kabul edilemez olduğunun altı çizildi.

Görüşmede, ikili ilişkiler de ele alınırken, tutuklu Rus ve ABD’li vatandaşların takası konusunda “sakin diplomasi ile profesyonel diyaloğa geçilmesi” teklif edildi.

Blinken: Önerimizi kabul etmesi için baskı yaptım

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, düzenlediği basın toplantısında telefon görüşmesinde, Rusya’da tutuklu 2 ABD vatandaşının serbest kalması için Washington’un sunduğu “önemli öneriyi” Moskova’nın kabul etmesini istediğini aktardı.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başından bu yana ilk kez Lavrov telefon görüşmesi yaptığını belirten Blinken, “Açık ve net bir konuşma yaptık. Kremlin’e, Paul Whelan ve Brittney Griner’ın serbest bırakılması konusunda sunduğumuz önemli öneriyi kabul etmesi için baskı yaptım” dedi.

Blinken, görüşmede, Rusya’nın Ukrayna tahılının ihracatı konusunda verdiği taahhütleri yerine getirmesini de vurguladığını belirterek, “Ukrayna Büyükelçimiz Bridget Brink, bu sabah Odessa Limanı’ndaydı. Tahılların gemilere yüklendiğini ve harekete hazır olduğunu doğruladı. Rusya’nın burada atacağı adımlar tüm dünya için çok önemli.” diye konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’nın bazı bölümlerini ilhaka hazırlandığına ilişkin belirtileri de görüşmede gündeme getirdiğini söyleyen Blinken, “Dünya, hiçbir zaman ilhakı kabul etmeyecek. Rusya, bu planlarına devam ederse ek yaptırımlar uygularız.” uyarısında bulundu.

Blinken, Rus saldırıları bitene kadar Ukrayna’ya desteklerini sürdüreceğine işaret ederek, “Japonya da dahil tüm ortak ve müttefiklerimizle Ukrayna’yı desteklemek ve Moskova’dan yaptıklarının hesabını sormak için yakından çalışıyoruz. Ancak ABD, bu savaşı bitirmek için tüm anlamlı diplomatik çabalara destek vermeye de hazırdır.” değerlendirmesinde bulundu.

‘Tutuklu Rus konusunda ABD öneriyi ciddiye almadı’

Reuters’e konuşan konuya yakın bir kaynak Rusya’nın cinayetten hüküm giymiş Vadim Krasikov isimli Rus vatandaşını tutuklu değişim listesinde istediği aktardı. Bu kişinin Almanya’da tutuklu olduğunu kaydeden kaynak, ABD’nin bu öneriyi ciddiye almadığını bildirdi.

Bu arada Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, iki ABD vatandaşının suçsuz yere rehine olarak alıkonduğunu belirterek, bunlara karşılık bir cinayet hükümlüsünün geri istenmesinin “kötü niyet” işareti olduğunu bildirdi.

‘Lavrov, sessiz diplomasi önerdi’

Görüşmede Lavrov’un, Blinken’a tutuklu değişimi konusunda iki devlet arasında sessiz diplomasi önerdiği aktarıldı.

Bu arada Bilinken, basın toplantısında bütün dünyanın Rusya’dan İstanbul’da imzalanan Ukrayna’nın tahıl sevkiyatıyla ilgili anlaşmaya uymasını beklediğini bildirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *