Fransa’da gençler üzerinde etki gücü olan imam için sınırdışı kararı

Fransa’da gençler üzerinde etki gücü olan imam için sınırdışı kararı

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in “laikliği tehlikeye atan ve bölücü vaazlar verdiği” iddiasıyla sınır dışı edileceğini duyurduğu imam Hassan Iquioussen’in gönderilmesinin durdurulması çağrısı yapıldı.

Avrupa İslamofobi ile Mücadele Topluluğundan (CCIE) yapılan açıklamada, imamın sınır dışı edilmesi kararına gerekçe gösterilen ve “İslami ayrılıkçılıkla mücadele” olarak da bilinen tartışmalı “Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler” yasasının “bir kez daha özgürlükleri kısıtlamak için kullanıldığı” belirtildi.

“(İslami) Derneklerin feshedilmesi, camilerin kapatılması, imamların görevden alınması, yayınevlerinin kapatılması yetmezmiş gibi Fransız hükümeti rezillikte ileri giderek hukuk devletini sorgulatıyor.” ifadesi kullanılan açıklamada, Iquioussen’in sınır dışı edilmesi kararının Fransa’daki Müslümanların maruz kaldığı durumun özeti olduğuna dikkati çekildi.

Yasalar değiştirilerek Müslümanları sindirme politikalarına dönüştürülüyor

Açıklamada, imama yönelik sınır dışı edilme tehdidinin 2000’li yıllardan itibaren başladığı anımsatılarak Bakan Darmanin’in bugün “İslami ayrılıkçılıkla mücadele” yasasını elinde bir koz olarak kullandığına işaret edildi.

Fransa’da İslamofobi’yi yasaklayan kanunların sürekli İslamofobik adımlara zemin hazırlayan düzenlemelerle değiştirildiğine işaret edilen açıklamada, 2004 yılından beri bunu açıklayan çok sayıda durumun yaşandığına vurgu yapıldı. Açıklamada “başta terörle mücadele için alınan önlemler, artık hukuk devletinde temel özgürlüklerin aleyhine bütün toplumu sindirmeye ve boyun eğdirmeye yönelik önlemlere dönüştü.” ifadesine yer verildi.

Kararın, imam ve ailesi başta olmak üzere ülkedeki Müslüman toplumun dini özgürlüklerini sorgulanır hale getirdiğinden ve aşağıladığından bahsedilen açıklamada, “sözde ifade özgürlüğünü savunanların kulakları sağır eden bir sessizliği altında Fransa’nın otoriter bir rejime dönüşerek göze battığı” değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, CCIE’nin imam ve ailesine desteğini sunduğu aktarıldı.

Sınır dışı edilme kararı alınan imam gençler tarafından takip ediliyor

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin 28 Temmuz’da sağcı Lepoint dergisinin “İhvancı imam sınır dışı edilmekle tehdit edildi.” başlıklı haberini Twitter hesabından “Bu vaiz, yıllardır Fransa’nın değerlerine karşı, laiklik ve kadın erkek eşitliği ilkelerimize aykırı nefret söylemi sergiledi. Fransız topraklarından gönderilecek.” ifadesiyle paylaşmıştı.

Ülkedeki Müslüman toplum, Iquioussen’in Fransa’da eğitici vaazlar verdiğini, gençler arasında çok sevildiğini ve takip edildiğini aktararak tepki göstermişti.

Öte yandan insan hakları savunucuları, Bakan Darmanin’in mahkeme kararı olmadan imamı sınır dışı etme kararını yasa dışı olarak yorumladı.

Bir kamu kurumu, AA muhabirini sosyal medyada hedef gösterdi

Fransa’da Anadolu Ajansı (AA) muhabiri, imam Hassan Iquioussen’in sınır dışı edilmesi kararına tepki vermesi nedeniyle sosyal medyada bir kamu kurumu tarafından hedef gösterildi.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in 28 Temmuz’da “laikliği tehlikeye atan ve bölücü vaazlar verdiği” iddiasıyla imam Iquioussen’in sınır dışı edileceğini duyurmasının ardından, ülkede İslamofobi ile mücadele konusunda tanınmış birçok Müslüman, kararı tasvip etmediklerini açıklamıştı.

Fransa’da İçişleri Bakanlığına bağlı Bakanlıklar Arası Suçu ve Radikalleşmeyi Önleme Komitesi’nin (CIPDR) Twitter hesabından yapılan paylaşımlarda kararı tasvip etmediklerini belirten bu isimlerden bazıları, “İhvancı ve Selefi militan” olarak nitelendirildi.

CIPDR tarafından hedef alınan isimler arasında kapatılan Fransa’da İslamofobi ile Mücadele Kolektifi (CCIF) Derneğinin eski direktörü Marwan Muhammed’in yanı sıra AA’nın Fransızca muhabirlerinden Feiza Ben Mohamed de bulunuyor.

Fransız kamu kurumu, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Feiza Ben Mohamed de sürekli Fransa’ya iftira yoluyla saldırarak bu destek kampanyasına katılıyor ve Hassan Iquioussen’in ‘masum bir imam’ olduğunu iddia etmeye cüret ediyor.” ifadelerini kullandı.

CIPDR’nin paylaşımından sonra AA muhabiri Ben Mohamed, sosyal medyada İslamofobik saldırıların hedefi oldu.

CIPDR’ye tepkiler büyüyor

Kurumun paylaşımları, Fransa’daki entelektüeller ve insan hakları savunucuları tarafından eleştirildi.

Fransız siyaset bilimci François Burgat, Facebook’tan yaptığı açıklamada, olanlar karşısında tepkisiz kalınmaması çağrısında bulundu. Bir sonraki listede kendisinin de hedef gösterilebileceğine işaret eden Burgat, AA için yazılar kaleme aldığını anımsattı. Burgat, CIPDR’nin AA muhabirini hedef almasının, es geçilecek bir durum olmadığının altını çizdi.

CIPDR, daha önce de ülkede “İslami ayrılıkçılıkla mücadele” olarak bilinen ve Müslümanları hedef aldığı eleştirileri yöneltilen tartışmalı yasanın taslak aşamasında mecliste görüşüldüğü dönemde Fransa’da Müslümanlara yönelik baskıları ve gelişmeleri haberleştiren AA’yı, Fransa’ya saldırdığı gerekçesiyle hedef göstermişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *