Alman Bakan, İstanbul’da 3 partinin temsilcileri ile tek tek görüştü

Alman Bakan, İstanbul’da 3 partinin temsilcileri ile tek tek görüştü

Resmi ziyaret kapsamında cuma günü Türkiye’ye gelen Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İstanbul’da Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştükten sonra Ankara’da Anıtkabir’i ziyaret etti. Ardından yine İstanbul’da cumartesi günü CHP, İYİ Parti ve HDP temsilcileriyle ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.

Türkiye ziyaretinin ikinci gününe Anıtkabir’i ziyaret eden Baerbock, mozoleye çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu, saygı duruşunun ardından hatıra fotoğrafı çektirdi. Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzalayan Baerbock, deftere şunları yazdı: “Modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına. Ülkelerimizin insanları arasındaki yakın bağlılık duygularıyla.”

Baerbock, daha sonra CHP, İYİ Parti ve HDP heyetleri ile İstanbul’da bir otelde sıra ile bir araya geldi.

Görüşmeler, basına kapalı gerçekleşti.

Baerbock, daha sonra STK temsilcileriyle bir araya geldi.

CHP heyeti

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz ve CHP PM üyesi Yunus Emre, Ankara’da bulunan bir otelde Baerbock ile görüştü.

CHP’den yapılan açıklamada, Alman Parlamentosu’ndaki siyasi parti temsilcilerinden oluşan bir grup milletvekili ile Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Baerbock’un muhalefet partileri temsilcileri ile de görüşmeler yaptığı belirtildi. Görüşmeye ilişkin CHP’den yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Görüşmede, Türkiye’nin seçime doğru gitmekte olduğu önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmelerimiz Sayın Bakana aktarılmış, bu çerçevede CHP’nin ve 6’lı masanın görüşleri, Sayın Bakan ile paylaşılmıştır. Ayrıca, Avrupa’da ve bölgemizde yaşanan gelişmeler hakkında taraflar arasında dış politika ve güvenlik konularına ilişkin karşılıklı görüş değişiminde bulunulmuştur.”

HDP heyeti

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, daha sonra HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar başkanlığındaki heyetle görüştü. Görüşmeye HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Feleknas Uca ve Muş Milletvekili Şevin Coşkun katıldı.

HDP’den konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadeye yer verildi:

“Yaklaşık 35 dakika süren görüşmede, partimize yönelik kapatma davası, Kobanî Kumpas Davası, cezaevinde rehin tutulan başta hasta tutsaklar olmak üzere HDP’li siyasetçilerin durumu, ‎Irak Kürdistan Bölgesi’ne yönelik askeri operasyonlar ve Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik askeri ‎operasyon ihtimaline dair görüş alışverişinde bulunuldu.

Sancar görüşmede partimizin kapatılmak ‎istenmesi, Irak Kürdistan Bölgesine yönelik operasyonların devam ettirilmesi ve Kuzey-Doğu ‎Suriye’ye yönelik aralıksız operasyon tehditlerindeki ısrarın doğrudan Kürt sorununun ‎çözümsüzlüğünden kaynaklandığını vurgularken, bu sorunun çözümsüz bırakılmaya devam ‎etmesi durumunda mevcut iktidarın iç ve dış politikada istismar alanlarını kullanarak savaş ‎politikalarına devam edeceğini ifade etti.”

İYİ Parti heyeti

Baerbock, HDP’nin ardından İYİ Parti Uluslararası Politikalar Başkanı Ahmet Kamil Erozan başkanlığındaki heyeti kabul etti. Görüşmeye İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli ile Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı da katıldı.

İYİ Parti’den yapılan açıklamada, görüşmede ulusal ve uluslararası gündemin değerlendirildiği, ileride benzer temasların sürdürülmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

İyi Parti’nin resmi Twitter hesabından görüşmeye ilişkin fotoğraflar ve yazılı açıklama yayınlandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *