Rusya BMGK’da açıkladı: Ukrayna’daki hedeflerimizden vazgeçmeyeceğiz

Rusya BMGK’da açıkladı: Ukrayna’daki hedeflerimizden vazgeçmeyeceğiz

BM Güvenlik Konseyi oturumunda açıklama yapan Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, Moskova’nın Ukrayna’nın doğusunda kurtarmayı hedeflediği bölgeden vazgeçmeyeceğini, Batılı ülkeleri de “ikiyüzlülükle” suçladı.

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, New York’taki BM Genel Merkezi’nde Ukrayna’daki duruma ilişkin düzenlenen BM Güvenlik Konseyi oturumunda, “Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin ülkesindeki sivil tesisleri hedef aldığını ve daha sonra Rus birlikleri tarafından yapılmış gibi sunmaya çalışarak provokasyona yol açtıklarını” iddia etti.

Polyanskiy, “Rus Silahlı Kuvvetleri, Luhanks Halk Cumhuriyeti topraklarını tamamen kurtardı. Donbas halkı bölgenin tüm topraklarının kontrolünü yeniden kazanacak. Ne zaman gerçekleştiği sadece bir zaman meselesidir.” ifadelerini kullandı.

Rus Büyükelçi, “ABD yapımı Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) ve Çoklu Fırlatma Roket Sistemi (MLRS) roketleri bugün erken saatlerde Donbas’ta Elenovka yakınlarındaki bir gözaltı merkezine isabet ederek 50’den fazla Ukraynalı savaş suçlusunu öldürdü ancak bu korkutma taktiği, yalnızca Ukraynalı askerleri teslim olmaya teşvik edecektir.” dedi.

Kiev’e teslim edilen silahları ve Ukrayna topraklarında kalan paralı askerleri “meşru askeri hedefler” olarak vurmaya devam edeceklerini söyleyen Polyanskiy, “Ukrayna rejimi, Batılı eğitmenlerin yönlendirmesi ve gözetiminde kullandığı son teknoloji çoklu roketatarları almaya başladığına göre, Batılı devletlerin doğrudan çatışmaya dahil olduğu bir noktaya yaklaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, İstanbul’daki tahıl koridoru anlaşmasına ve hemen sonrasındaki Odessa saldırısına şu sözlerle atıf yaptı:

“26 Temmuz’da Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM temsilcilerinden oluşan Müşterek Koordinasyon Merkezi, Ukrayna limanlarından tahılın güvenli taşınmasını kolaylaştırmak için çalışmalarına başladı. İstanbul anlaşmalarının bir an önce tam anlamıyla uygulanmaya başlamasını temenni ederiz. Bu arada, Odessa Limanı’na askeri mal ve tesislerin yerleştirilmesi, tahıl anlaşmasının başarılı bir şekilde uygulanmasını pek destekleyemez. 23 Temmuz’da ABD tarafından teslim edilen bir Ukrayna askeri gemisini ve bir Harpoon gemi savar füze deposunu ortadan kaldırdığımızda olduğu gibi, bu tür kargoları ve tesisleri yok etmeye devam edeceğiz. İmzaladığımız anlaşmada hiçbir şey, Ukrayna’nın silahsızlandırılması hedefimize ilerlememizi engellemiyor.”

Rus Büyükelçi, Batılı devletleri, “Avrupa’nın tam merkezinde yasa dışı silah kaçakçılığı için bölgesel bir merkez yaratmakla” ve “ikiyüzlülükle” suçlayarak, Ukrayna’ya yapılan silah yardımlarının “Rusya’nın hedeflerine ulaşmasını engelleyemeyeceği” mesajını verdi.

ABD Temsilcisi: Rusya, BM Sözleşmesi’ni ateşe verdi

ABD’nin BM Temsilcisi Thomas Greenfield, New York’taki BM Genel Merkezi’nde Ukrayna’daki duruma ilişkin düzenlenen BM Güvenlik Konseyi oturumunda, “BM Sözleşmesi mavi bir kitapçıktan daha fazlası, bu örgütün en kutsal belgesidir. Bugün, bir ülkenin, Rusya’nın, BM Sözleşmesi’ni nasıl ateşe verdiğini tartışmak için buradayız.” dedi.

Thomas Greenfield, “Ukrayna’yı kapsamlı bir şekilde işgal etmesinden bu yana” Rusya’nın sivillerin korunması ilkelerini “tam ve eksiksiz bir şekilde hiçe saymasına” tüm dünyanın tanık olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Rusya, bu taleplere uymak ve bu açık kınamalardan utanmak yerine aslında savaş amaçlarını alenen genişletmiştir. Bu yılın başlarında uyardığımız gibi Rusya’nın, Ukrayna’yı jeopolitik bir varlık olarak parçalamak ve dünya haritasından tamamen çıkarmak niyetinde olduğuna dair artık hiçbir şüphe olmamalı.”

Rusya’nın, Ukrayna’nın daha fazla bölgesini ilhak etme girişimi için zemin hazırladığına dair artan işaretler gördüklerini dile getiren Thomas Greenfield, “Bu sinir bozucu. Toprakların zorla ele geçirilmesi, BM Sözleşmesi’nin olabildiğince açık bir ihlalidir. Buna seyirci kalmayacağız ve sessizce olmasına izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.

Thomas Greenfield, Rusya’nın İstanbul’da tahıl koridoru anlaşmasına imza atmasıyla hemen sonrasında Odesa Limanı’nı bombalaması arasında uyuşmazlık olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Geçen hafta İstanbul’da tahıl ve gıda ihracatında kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşılıyor, Genel Sekreter ve Türkiye hükümetini bu çok ihtiyaç duyulan ilerlemeyi kolaylaştırma çabalarından dolayı takdir ediyoruz. Ancak birkaç saat sonra Odesa Limanı’na füze saldırısı düzenlediğinde Rusya’nın gerçek karakterini de gördük. Bir limanı bombalamak, tahılın dışarı çıkmasını kolaylaştırmaz. Rusya, aç bir dünyayı beslemek için tahıl ve yiyeceklerin Odesa’yı zarar görmeden terk etmesine izin vermelidir.”

Rusya’nın Ukrayna’da aileleri parçalamak amacıyla çocuklar dahil “tahmini yüz binlerce Ukrayna vatandaşını” zorla sınır dışı ettiğine, onları Doğu’nun uzak bölgelerine gönderdiğine dair kanıtları olduğunu savunan Thomas Greenfield, “Bunu basit bir dille ifade edeyim; Rusya, aileleri parçalıyor, çocukları evlerinden uzak bölgelere gönderiyor, zorla insanların pasaportlarını değiştiriyor ve kendi kimliğini Ukrayna vatandaşlarının ulusal kimliğine empoze etmeye çalışıyor.” dedi.

BM Temsilcisi: Ukrayna’daki savaş uzayacak

New York’taki BM Genel Merkezi’nde, Ukrayna’daki durum hakkında düzenlenen BM Güvenlik Konseyi oturumunda konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Dicarlo, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle tetiklenen savaş 5 ayı aşkın süredir devam ediyor ve hiç sona erme belirtisi göstermiyor.” dedi.

Dicarlo, “Böylesine ürkütücü bir ihtimal karşısında 22 Temmuz’da İstanbul’da imzalanan anlaşma, Ukrayna limanlarından hububat ve gıda maddelerinin güvenli ulaşımını kolaylaştırmak için, Genel Sekreter’in (Antonio Guterres) dediği gibi, bir işaret, insanlık için umut oluşturuyor.” ifadesini kullandı.

“İnsani anlaşma” diye nitelediği İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının küresel gıda arz açığını kapatmaya ve yüksek fiyatlarla mücadeleye yardımcı olacağını vurgulayan Dicarlo, “BM, 2 gün önce Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin açılışından başlayarak girişimin operasyonel hale getirilmesinde tarafları desteklemek için her türlü çabayı gösteriyor.” dedi. Dicarlo, Odesa’ya yapılan son saldırıların bu girişimleri baltalayacağını kaydetti.

Rusya’yı kasteden Dicarlo, “Coğrafi olarak çatışma veya Ukrayna’nın devlet olduğunu inkar etmek, İstanbul’da sergilenen yapıcı ruhla tutarlı değildir.” ifadesini kullandı.

Dicarlo, “Bu Konsey’e en son 28 Haziran’da brifing verdiğimden beri çatışmalarda ölen, yaralanan veya sakat kalan sivillerin sayısı büyümeye devam etti. Ölümcül Rus silahlı kuvvetlerinin füze, hava ve topçu saldırılarıyla birçok Ukrayna şehir ve kasabasını moloz haline getirdi.” diye konuştu.

Savaşın Ukraynalı sivillere “kabul edilemez derecede” ağır zarar verdiğini söyleyen Dicarlo, 27 Temmuz itibarıyla ülkede 5 bin 237 sivilin öldüğünü, 7 bin 35 kişinin yaralandığını kaydetti.

Dicarlo, 25 Temmuz itibarıyla Ukrayna’da sağlık hizmeti veren kuruluşlara yönelik 414 saldırı gerçekleştiğini, yaklaşık 2 bin 129 eğitim kurumunun bombardımandan zarar gördüğünü aktardı.

Rosemary Dicarlo, UNESCO’nun da Ukrayna’da 73 dini bina ve 13 müze dahil 168 kültürel yapının, savaştan zarar gördüğünü doğruladığı bilgisini paylaştı.

19 Temmuz itibarıyla Avrupa’daki Ukraynalı mülteci sayısının 5 milyon 984 bini geçtiğini belirten Dicarlo, Ukrayna genelinde gıdaya erişimin önemli ölçüde azaldığını, kadınların cinsel sağlık ve üreme dahil olmak üzere sağlık hizmetlerine erişiminin hızla bozulduğunu kaydetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *