RTÜK: Dijital platformları yakından takip ediyoruz

RTÜK: Dijital platformları yakından takip ediyoruz

Yayınlarındaki ahlaki problemler nedeniyle büyük tepki çeken dijital platformlara ilişkin açıklama yapan RTÜK Başkanı Şahin, “RTÜK olarak dijital platformları yakından takip ediyoruz. Çocuk ve gençleri olumsuz etkileyebilecek, değerlerimizi hiçe sayan içeriklere müsaade etmemekte kararlıyız.” ifadesini kullandı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Netflix platformunda yayınlanan “Jurassic World Kretase Kampı” adlı yapım hakkında inceleme başlatıldığını bildirdi.

Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “RTÜK olarak dijital platformları yakından takip ediyoruz. Çocuk ve gençleri olumsuz etkileyebilecek, değerlerimizi hiçe sayan içeriklere müsaade etmemekte kararlıyız. Bu bilinçle, Netflix platformunda yayınlanan Jurassic World Kretase Kampı adlı yapım hakkında inceleme başlatılmıştır.” ifadelerini kullandı.

Ali Saydam uyarmıştı!

Türkiye’de var olan dijital platformlara ek yeni bir platformun daha Türkiye’ye geldiğine ilişkin olarak Ali Saydam, 23 Haziran 2022’de Yeni Şafak’taki yazısında bu yeni platformun özelliklerine dair açıklamalarda bulunmuştu. Saydam, “Anlaşılan gelişim çağındaki küçücük çocukları etkileyebilecek, toplumsal değer yargıları ve inançlarla çatışan cinsel yönelimler konusunda Netflix’le hayli rekabet edecekler…” demiş ve çözüm önerisi olarak da ‘aile şifresi’ ve ‘çocukları ruhen koruma’yı önermişti.

Ali Saydam, “Çocuklarımızı Koruyalım” başlığını taşıyan o yazısında şunları anlatmıştı:

Nihayet Netflix’e kardeş geldi… Hoş geldin Disney Plus…Aşağıda hangi ‘kültür ve değerlerle’ yayın politikasını belirlediğini incelemeye çalışacağız…

Önce işin ‘ekonomi’ ve ‘iletişim’ politikalarındaki haritasına bir göz atalım…

Başkalarının yalancısıyız… Lansman sırasında sadece ‘medya satın alma’ için ayırdıkları bütçe 600 milyon TL imiş… Buna, yaptıkları filmin ve diğer iletişim malzemelerinin prodüksiyon giderleri dâhil değilmiş…

Yiğidin hakkını vermek lazım… Mısır’daki sağır sultan bile Disney Plus’ın Türkiye ‘çıkarmasını’ duydu… Dağ-taş, yer-gök “Disney” diye inliyor…

Ayrıca ne kadar star, yönetmen, senarist varsa neredeyse topunu iki yıllığına kendilerine bağlamışlar… ‘Old Hollywood’ göndermeli müthiş reklam filmiyle starları sunup “Herkes yerini aldı. Hazırsanız başlıyoruz” sloganıyla beklentiyi hayli yukarı çekerek geliyorlar… Anlaşma yaptıkları ‘yıldızlar’ bu süre içinde başka hiçbir yerle iş yapamayacaklar… Starlet’lere (yıldız adaylarına) gün doğdu… Bu iki yılı iyi değerlendiren gençler ‘yırttı’ demektir…

Buraya kadar gayet iyi… Her ne kadar “Fazla seçenek özgürlük değildir” sözü doğru olsa da rekabetin zenginleşmesi kalitenin artmasını sağlayabilir.

Peki, işin içeriği ve özü?.. Onlar ne olacak? Bu konuda, Disney General Entertainment’ın Başkanı Karey Burke’ün internette kolayca bulabileceğiniz ünlü duyurusuna başvurulabilir…

Haberlere göre Burke, Disney’de yer alacak yapımlardaki karakterlerin yarısının LGBTQIA+ ya da azınlık gruplara mensup olacağını söylemiş… LGBTQIA+’nın açılımı şöyleymiş: Lezbiyen, gay, biseksüel, transseksüel, queer, interseksüel, aseksüel, panseksüel, demiseksüel, grayseksüel, cısgender…

İki çocuğunun, biri trans, diğeri panseksüel olmak üzere queer olduklarını ve “Burası yıllardır ilginç derecede sarsıcı LGBTQIA+ hikâyelerinin evidir” ifadesini kullanan Burke, iş arkadaşının uyarısı karşısında “sarsılmış”… Çünkü fark etmiş ki; bugüne kadar LGBTQIA+ karakterler yapımlarında bolca varmış ama hikâyeleri eksikmiş… Artık hikâyelere de yer verilecekmiş…

Anlaşılan gelişim çağındaki küçücük çocukları etkileyebilecek, toplumsal değer yargıları ve inançlarla çatışan cinsel yönelimler konusunda Netflix’le hayli rekabet edecekler…

Yetişme çağında çocukları olan aileler için tek çıkış yolu var: Aile şifresi yoluna gitmek ve çocukları ruhen koruma altına almak…

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *