Sadr destekçileri parlamentoyu bastı

Sadr destekçileri parlamentoyu bastı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge önünde toplanan Sadr Hareketi mensubu bir grup, dün beton bariyerleri aşarak Meclis binasına girdi. Mukteda es Sadr’dan gelen geri çekilin çağrısı üzerine protestocular meclisten çekildi.

İran destekli Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani’yi protesto eden Sadr yanlıları Yeşil Bölge’nin önünde toplandı.

Kalabalık, bölgenin çevresinde bulunan beton bariyerleri aşmak isterken güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı. Bir grup, daha sonra beton bariyerleri yıkarak bölgede bulunan Meclis binasını bastı.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi de göstericilere seslenerek “kamu ve özel mallara zarar vermemelerini ve Yeşil Bölge’den derhal çekilmelerini” istedi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda el-Sadr’a yakınlığıyla bilinen Salih Muhammed el-Iraki ise, protestoculara teşekkürlerini iletti. El-İraki sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Can güvenliğiniz her şeyden daha önemlidir, reform mesajınız için teşekkür ederiz. Eğer çekilmek istiyorsanız kararınıza saygı göstereceğim” ifadelerini kullandı.

Irak’ta Sadr’dan Yeşil Bölge’ye giren destekçilerine “çekilin” çağrısı

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, başkent Bağdat’ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge’ye giren destekçilerinden çekilmelerini istedi.

Şii lider Sadr, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu Muharrem devrimdir, reform ve yolsuzluğa karşı bir devrimdir. Mesajınız ulaştı ve yolsuzları korkuttunuz. İki rekat namaz kılın ve evlerinize geri dönün” dedi.

Sadr destekçileri, Şii liderin mesajı sonrası namaz kılarak Yeşil Bölge’deki Meclis binasından ve diğer alanlardan çekilmeye başladı.

Kalabalık grubu dağıtmak için güvenlik güçleri, göz yaşartıcı gaz kullanmış ve havaya ateş açmıştı. Güvenlik güçlerinin protestoculara açtığı ateş sonucu 4 protestocu yaralanmıştı.

BM, Iraklı göstericileri devlet kurumlarına saygı duymaya çağırdı

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, New York’taki BM Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, Irak’ta Sadr hareketinin yüzlerce destekçisinin başkent Bağdat’taki parlamento binasını basmasını ve Muhammed Şiya es-Sudani’nin başbakanlık adaylığını protesto etmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Haq, “Herkesi çeşitli uluslararası norm ve sözleşmelerde belirtildiği gibi bu karargahların kutsallığına saygı duymaya davet ediyoruz.” dedi.

Irak’taki tüm tarafların ve siyasi grupların birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Haq, “Yaşananlar, Güvenlik Konseyi’nin dikkatini çeken bazı sorunları ve birliğin dağıldığı bir zamanda Irak’taki tüm tarafların ve siyasi grupların birlikte çalışması gerektiğini gösteriyor. Bu bir büyük endişe kaynağıdır.” diye konuştu.

BM Genel Sekreteri’nin Irak Özel Temsilcisi Hennis-Plasschaert, dün düzenlenen Güvenlik Konseyi toplantısında, Irak’taki mevcut durum nedeniyle ulusal ve bölgesel gerilimlerin arttığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Irak’ta siyasi güçler arasındaki farklılıklar nedeniyle, 10 Ekim 2021’de yapılan erken milletvekili seçimlerinden bu yana yeni bir hükümet kurulamamış, 25 Temmuz’da Şii koalisyonu, 8 aydan uzun süredir devam eden krizi sona erdirmek için yeni bir adım olarak 52 yaşındaki Sudani’yi başbakan adayı olarak işaret etmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *