Rusya İdlib’de havadan saldırdı, 5’i çocuk 7 kişi can verdi

Rusya İdlib’de havadan saldırdı, 5’i çocuk 7 kişi can verdi

Suriye’nin İdlib vilayetindeki hava saldırısında 5’i çocuk 7 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib Valiliğinin batısında bu sabah erken saatlerde meydana gelen saldırıda 5 çocuk öldü, 9 kişi de yaralandı.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, “Bu, çocuklara yönelik savaşın henüz bitmediğine dair yıkıcı bir hatırlatma. Suriye’nin kuzeybatısındaki ve ülke genelindeki çocuklar, devam eden şiddetin ağır bedelini ödemeye devam ediyor.” denildi.

Çocukların asla hedef alınmaması ve nerede olurlarsa olsun her zaman korunması gerektiği belirtilen açıklamada, “Suriye’de 2021’de çocuklara karşı işlenen ağır ihlallerin yüzde 70’inin kuzeybatı bölgesinde gerçekleştiği” kaydedildi.

UNICEF’in, “ağır ihlaller” terimi, “çocukların öldürülmesi veya sakat bırakılması, cinsel sömürü veya tecavüz, zorla askere alma, insani yardımdan yoksun bırakma, okullara ve hastanelere saldırılar” gibi konuları kapsıyor.

Rusya’nın saldırısında 4 yeğenini kaybeden Mazzan: Çocukların suçu neydi?

İdlib’de, Rus savaş uçağının düzenlendiği hava saldırısında çocuk yaştaki 4 yeğenini kaybeden Mazzan, “Enkaz altına can veren küçük çocukların suçu neydi? Anne ve babalarının kolları arasında uyurken ölen çocukların suçu neydi?” diyerek feryat etti.

Asaaddin Mazzan ailesi, Beşşar Esed rejimi ve destekçisi Rusya’nın saldırılarından 2018’de Hama’nın kuzeybatısındaki Zeyzun köyünden kaçarak sınır hattındaki Cüdeyde köyündeki tavuk çiftliğine yerleşti. Çocuklarının güvenliği için evini geride bırakan Mazzan ailesi, iki gün önce sabah saatlerinde maruz kaldığı Rus hava saldırısında 4 çocuğunu kaybetti.

7 kişi hayatını kaybetti

AA muhabiri, toplamda 7 kişinin hayatını kaybettiği, 13 kişinin de yaralandığı saldırıda ölen çocukların amcasıyla görüştü.

Amca Asaaddin Mazzan, hava saldırının bir Rus savaş uçağı tarafından yapıldığını, olay yerine geldiğinde abisinin evinin yıkılmış olduğunu gördüğünü söyledi.

Ağabeyinin çocuklarının, büyüyünce hava saldırılarında yaralananları tedavi etmek için doktor ve hemşire olmayı hayal ettiğini dile getiren amca Mazzan, “Onlar şu an cennet kuşudur. Suçları neydi? Uyurken öldürüldüler. Bu nasıl bir suçtur?” dedi. Yeğenlerinin bazılarının enkaz altında kaldığını ifade eden Mazzan, “Sivil Savunma ekiplerinin yardımlarıyla yaralıları hastaneye kaldırdık. Çok kötü bir manzarayla karşılaştım, anlatması çok zor.” diye konuştu.

Saldırıda ağabeyi ile yengesinin yaralandığını ve hastaneden ne zaman taburcu olacaklarını bilmediğini söyleyen Mazzan, şöyle devam etti: “Abimin 3 kız ve 1 erkek çocuğu vardı. Abim, ‘Ölürsem adımı taşıyacak ve kardeşlerini koruyacak bir oğlum var.’ derdi. Ne diyeceğimi bilmiyorum. Enkaz altına can veren küçük çocukların suçu neydi? Anne ve babalarının kollarının arasında uyurken ölen çocukların suçu neydi? Sabah uyandığında 4 çocuğunu kaybeden ağabeyimin suçu neydi?”

Saldırı sabah saat 05.45’te gerçekleşti

Saldırıdan etkilenenlerin sevk edildiği Kuneyye Hastanesi hemşirelerinden Ahmet Şahhud, cuma sabahı saat 05.45’te büyük bir patlama sesi duyduğunu, 15 dakika sonra yaralıların hastaneye ulaşmaya başladığını söyledi.

Hastaneye yaralı olarak sevk edilenler arasında 4 çocuğunu kaybeden Eyhem Mazzan’ın da olduğunu ifade eden Şahhud, “Bilinci açık durumdaydı. Dört çocuğunun akıbetini sordu. İkinci katta kontrol altında olduklarını söyledik. Çocuklarının öldüğünü hissediyordu. Teselli etsek de inandıramadık.” diye konuştu.

Şahhud, yapılan tüm tıbbi müdahalelere rağmen çocukları kurtaramadıklarını belirterek, “Ölen çocukların yakınlarıyla oturup ağladık. Manzaraya yüreğimiz dayanamadı. Herkes bir an çocuklarını hatırladı. Derinden etkilemiştik.” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *