ABD: Orta Doğu’dan asla çekip gitmeyeceğiz

ABD: Orta Doğu’dan asla çekip gitmeyeceğiz

“Dünyada ve Orta Doğu’daki düzeni baltalamaya yönelik çabalara şahit oluyoruz.” diyen ABD Başkanı, “ABD, kurallara dayalı uluslararası düzene katkıda bulunan ülkelerle ortaklığını desteklemek ve güçlendirmek için çalışacak” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Biden, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde 9 Arap ülkesinin liderlerinin katılımıyla düzenlenen “Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi”nde konuştu.

Konuşmasında Rusya, Çin ve İran’ı hedef alan Biden, “Dünyada ve Orta Doğu’daki düzeni baltalamaya yönelik çabalara şahit oluyoruz.” diye konuştu.

Biden, “Çin’in Hint-Pasifik bölgesi başta olmak üzere dünyada baskılarını artırdığını, Rusya’nın komşusu Ukrayna’ya karşı acımasız ve haksız bir savaşı sürdürdüğünü, İran’ın ise Orta Doğu’daki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerine devam ettiğini” söyledi.

Buna karşılık ABD’nin bölgede aktif bir ortak olmaya devam edeceğini ve bölgedeki müttefiklerine terörle mücadelede destek olacağını ifade eden Biden, “Asla çekip gitmeyeceğiz ve bölgede Çin, Rusya veya İran tarafından doldurulacak bir boşluk bırakmayacağız.” dedi.

İran ile nükleer görüşmelere de değinen Biden, ABD’nin diplomatik çabalarını sürdüreceğini ancak İran’ın nükleer silah edinmesine asla izin vermeyeceğini vurguladı.

Biden konuşmasında, “ABD, kurallara dayalı uluslararası düzene katkıda bulunan ülkelerle ortaklığını desteklemek ve güçlendirmek için çalışacak. Bu ülkelerin de kendilerini dış tehditlere karşı koruyabilmelerini sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Bölgedeki kara savaşlarının ve ABD güçlerinin katıldığı savaşların halihazırda devam etmediğini ve bu durumdan gurur duyduklarını aktaran Biden, “Bölgede hiçbir ülkenin bir diğerini askeri yollarla kontrol etmesine izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.

ABD Başkanı ayrıca, bölge ülkelerinde insan haklarının güvence altına alınmasının önemini belirterek, “ABD her zaman insan haklarını destekleyecektir. Gelecek, nüfuslarının tüm potansiyelini ortaya çıkaran ülkeler tarafından kazanılacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Biden, BAE Devlet Başkanı ile görüştü

BAE resmi ajansı WAM’da yer alan habere göre, Suudi Arabistan’ın Cidde kentindeki Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi’ne katılmak üzere bu ülkede bulunan BAE Devlet Başkanı Al Nahyan, ABD Başkanı ile bir araya geldi.

Görüşmede iki ülke arasında stratejik ilişkileri geliştirme yolları, çeşitli alanlarda iş birliği ve kalkınma fırsatları ele alındı.

Ayrıca görüşmede ABD ve BAE’yi ilgilendiren, ortak koordinasyon gerektiren bölgesel ve küresel meseleler masaya yatırıldı.

Biden, Katar Emiri ile görüştü

Katar haber ajansı QNA’ya göre, Şeyh Temim, Suudi Arabistan’da düzenlenen Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi kapsamında Biden ile bir araya geldi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki stratejik ilişkiler ile Katar’ın 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği için yürüttüğü hazırlıklar başta olmak üzere spor, güvenlik ve savunma alanlarındaki ilişkilerin desteklenmesi konusu ele alındı.

Bölgesel ve uluslararası gelişmelerin de ele alındığı görüşmede, ABD Başkanı Biden, Katar’ın Afganistan’da barış ve istikrarın sağlanmasında oynadığı rolü takdir etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *