Umman Sultanı, Berlin’de Almanya Başbakanı ile görüştü

Umman Sultanı, Berlin’de Almanya Başbakanı ile görüştü

Umman Sultanı Heysem bin Tarık, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin’deki Başbakanlık binasında bir araya geldi.

İki liderin görüşmede hangi konuları ele aldığı hakkında yetkililer tarafından bir bilgi verilmedi.

Umman Sultanı’nın ziyareti, Ocak 2020’de göreve başlamasından bu yana ilk Berlin ziyareti oldu. Ziyaret, 3 gün sürecek.

Umman Haber Ajansı, Scholz ve Umman Sultanı Heysem bin Tarık ve beraberindeki heyetin iki dost ülke arasındaki ikili ilişkileri ve işbirliğini daha geniş ufuklara taşımak için bir öğle yemeğinde bir araya geleceğini kaydetti.

Görüşme hakkında yayınlanan haberlere göre taraflar, uluslararası gelişmeleri ve her iki ülkeyi de ilgilendiren konular hakkında görüş alışverişi yaptı.

Umman Sultanı ve Almanya Başbakanı’nın, Ukrayna’da süregelen savaş nedeniyle yaşanan enerji krizi konusunu da ele alması bekleniyor. Görüşmelerde Ortadoğu’daki gelişmeler ve İran nükleer anlaşması ele alınacak. Almanya, nükleer anlaşmaya imza atan taraf ülkelerden bir tanesi. Umman ise İran ile yakın ilişkilere sahip.

Umman Sultanı’nın Almanya’ya yaptığı ziyarette iki ülke arasında özellikle temiz enerji, hidrojen üretimi, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi alanlarında işbirliği umutlarını artıracağı düşünülüyor. Umman Yatırım Otoritesi ile elektrik üretimi ve enerji ticareti alanında faaliyet gösteren Alman Uniper şirketi üzerinden iki ülke arasında yenilenebilir enerji sektörlerinde ortaklıkları öngören anlaşma imzalandı. Ayrıca, taraflar arasında Jindal yüksek kalite ultra düşük karbonlu çelik tesisinin üretimini desteklemek için Sahar Limanı ve Sahar Serbest Bölgesi ile Almanya merkezli Hydrogen Rise şirketi arasında bir ortaklık da bulunuyor.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamad bin Hammud el- Busaidi, Almanya Ekonomik İşbirliği ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Niels Annen ile bir araya geldi.

Bakan Bedr bin Hamad görüşmede, ekonomik ve yatırım alanlarında iki ülke arasında yeni gelişmeler yaşandığını açıkladı. Taraflar, iki ülkenin ortak çıkarları doğrultusunda bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulundu.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *