Heniyye: Arap uzlaşması Filistin davasının güç kaynağıdır

Heniyye: Arap uzlaşması Filistin davasının güç kaynağıdır

Beraberindeki bir heyetle birlikte Cezayir’i ziyaret eden İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye burada Cezayir televizyonunun sorularına da cevap verdi. 

Cezayir’den ayrılmadan önce Cezayir televizyonunun röportaj sorularına cevap veren Heniyye, Filistin davasının Arap ve İslam toplumlarının ortak davası olduğunu, Arap dünyasında meydana gelen herhangi bir zaafın Filistin davasına da yansıdığını, Arap dünyasındaki uzlaşmanın ise Filistin davasının güç kaynağı olduğunu dile getirdi.

Heniyye, bu itibarla Arap dünyasında bir uzlaşma sağlanması için çaba sarf eden Cezayir’in yaptığının büyük önem taşıdığını dile getirerek; “Biz Arap dünyasındaki halklarımızın ve devletlerimizin birlik içinde olmasını arzuluyoruz.” dedi.

Heniyye, Arap dünyasında birlik ve uzlaşmanın sağlanması için ortak meseleler sınırında kalınması gerektiğini vurgulayarak Filistin davasının da ortak bir mesele olduğunu, bir ihtilaf konusu olmadığını hatırlattı.

Arap toplumlarının yaşadığı tüm sıkıntılara ve zorluklara rağmen yine de Filistin davasına özel bir yer verdiğini ve yönünü ona çevirdiğini hatırlatan Heniyye, Cezayir’in bu davanın Arap dünyasının öncelikler listesinin baş sırasına yerleştirilmesini sağlama kabiliyetine sahip bir ülke olduğunu dile getirdi.

Cezayir ziyaretinden son derece memnun kaldığını söyleyen Heniyye, ziyaretinin oldukça verimli geçtiğini ve gerçekleştirdiği görüşmelerin, kurduğu bağlantıların kendisinde gayet olumlu intibalar bıraktığını ifade etti.

Hamas’ın Cezayir ziyareti

Heniyye, Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’un davetlisi olarak bağımsızlık zaferinin 60. yıl dönümü kutlama törenlerine katılmak üzere gittiği Cezayir ziyaretini dün (7 Temmuz Perşembe) tamamladı.

Heniyye ve beraberindeki heyet bu ziyaret vesilesiyle başta Cumhurbaşkanı Tebbun olmak üzere Cezayir’in birçok ileri gelen yöneticisiyle de görüşme yapma fırsatı buldu. Tebbun aynı zamanda Heniyye’yi Filistin Yönetimi’nin ve Fetih hareketinin Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya getirerek ikisiyle birlikte görüşme yaptı.

Heniyye ve Hamas heyeti Cezayir ziyareti esnasında Millet Meclisi’ni de ziyaret ederek Meclis Başkanı Salih Kucil ile görüşme yaptı. Ayrıca Ulusal Halk Meclisi’ni de ziyaret ederek Başkan İbrahim Bugali’yle buluşma yaptılar.

Heniyye ve beraberindeki heyet Cezayir ziyareti esnasında bunların dışında da ülkenin birçok ileri geleniyle buluşma ve Filistin’le ilgili son gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunma fırsatı elde etti.

Resmi yetkililerin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının ve insani yardım kuruluşlarının ileri gelenleriyle de görüşmeler gerçekleştirildi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *