Türkiye ve İsrail havacılık konulu bir anlaşma imzalandı

Türkiye ve İsrail havacılık konulu bir anlaşma imzalandı

İsrail ile Türkiye arasında, İsrail hava yollarının Türkiye’ye uçuşlarını yeniden başlatmasını sağlayacak ön anlaşma imzalandı. Anlaşmaya ilişkin açıklama İsrail tarafından yapıldı. İsrailli Bakan, “Havacılık ilişkileri İsrail’in ekonomik kalkınması ve İsrail’in bölgesel konumunu korumak için stratejik bir araçtır.” dedi.

Türkiye ile İsrail arasında havacılık alanında anlaşma imzalandı.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, iki ülke arasında, İsrail hava yollarının Türkiye’ye uçuşlarını yeniden başlatmasını sağlayacak ön anlaşma imzalandığı belirtildi.

“İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir dönüm noktası olduğuna” işaret edilen anlaşmanın, son haftalarda gerçekleştirilen “açık ve yapıcı müzakerelerin” ardından İsrail ve Türkiye’nin sivil havacılık otoritelerinin yöneticileri tarafından bugün imzalandığı belirtildi.

Açıklamada, anlaşmanın, İsrail Başbakanı Yair Lapid’in 23 Haziran’da Dışişleri Bakanı sıfatıyla yaptığı Ankara ziyaretinde Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile mutabakata varmalarının ardından hayata geçirildiği aktarıldı.

Anlaşmanın, “iki ülke arasındaki ilişkileri genişletme ve geliştirme kararının bir parçasını oluşturduğu” vurgulanan açıklamada, “Ön anlaşma, İsrail hava yollarının Türkiye’ye uçuşlarını yeniden başlatmasını sağlaması beklenen havacılık anlaşmasının nihai olarak imzalanmasına giden yolda hayati bir aşamadır.” ifadelerine yer verildi.

Anlaşmanın ayrıca İsrailli hava yolu şirketlerinin Türkiye’ye uçuşlarının 1951’den bu yana ilk kez yeniden başlamasını sağlaması bekleniyor.

İsrail Ulaştırma Bakanı: “Tarihi bir anlaşma”

İsrail Ulaştırma Bakanı Merav Michaeli, söz konusu adımı “tarihi bir anlaşma” olarak nitelendirdi. Michaeli, anlaşmanın imzalanmasından önce Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

“Türk şirketlerinin İsrail’e uçuşlarına ek olarak İsrail uçuşlarının Türkiye’deki çeşitli destinasyonlara dönüşünü sağlayacak altyapıyı üretmesi beklenen tarihi bir havacılık anlaşmasına imza atacağız.”

Michaeli, bu anlaşmanın, “İsrail ile bölge devletleri arasındaki ekonomik ve stratejik bağları güçlendirme yolunda önemli bir adım” olduğunu vurguladı.

Türkiye pazarına ihracat yapan 1540 İsrailli şirket var

İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanlığından dün yapılan yazılı açıklamaya göre ise, Barbibai, Bakanlığın Türkiye’deki ticari ataşeliğini 1 Ağustos’tan itibaren yeniden açacaklarını belirtti. Barbibai, “Ticari ataşelik, İsrail’in Türkiye ile ekonomik ilişkileri derinleştirme kararlılığını yansıtıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

İsrailli Bakan, “on yıldan uzun süre sonra iki ülke arasında ortak bir ekonomik konferansı da yakında hayata geçirmeyi amaçladıklarını” ifade etti.

Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı Dış Ticaret İdaresi Başkanı Ohad Cohen’in ifadelerine de yer verilen açıklamada, Cohen şunları kaydetti:

“Türkiye, İsrail’in dış ticareti için önemli bir ekonomi. Bugün Türkiye’ye yoğun bir ihracat var ve bunun genişleme potansiyeli bulunuyor. İki ülke arasında serbest ticaret anlaşmaları var. İş birliğinin doğasında var olan bu potansiyel iki ülkenin de yararınadır.”

Bakanlık açıklamasında, ayrıca İstanbul’daki ticari ataşelerin yeniden faaliyete geçmesinin, halihazırda Türkiye pazarına ihracat yapan yaklaşık 1540 İsrailli şirketi etkileyeceği ve ticari faaliyetlerini güçlendirmeye yardımcı olacağına dikkat çekildi.

Açıklamada, Türkiye’nin İsrail’in dördüncü en önemli ticaret ortağı olduğuna işaret edildi.

İsrail ve Türkiye, 1997’de serbest ticaret anlaşması imzalamıştı.

İsrail’le dikkatli ‘normalleşme’: Süreç ekonomi üzerinden yürütülecek

Türkiye-İsrail ‘normalleşmesi’ üzerine yorumlar

“Ne değişti de İsrail ile normalleşme adımlar atılıyor?” sorusunu yanıtladı

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *