Türkiye’den Özbekistan’a ‘sağduyu’ çağrısı

Türkiye’den Özbekistan’a ‘sağduyu’ çağrısı

Türk Dışişleri Bakanlığı, Türk Devletleri Teşkilatı üyesi Özbekistan’ın Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nde meydana gelen olaylarla ilgili, “Özbekistan yönetiminin ve halkının, olayları sağduyu ve barış ile huzur ortamı içerisinde çözüme kavuşturacağına inancımız tamdır.” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Özbekistan’ın Karakalpakistan Cumhuriyeti’nde yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Ortak medeniyet, kültür ve tarihi bağlarımız bulunan, stratejik ortağımız dost ve kardeş Özbekistan’ın istikrar ve refahına büyük önem atfediyoruz.

Özbekistan yönetiminin ve halkının, olayları sağduyu ve barış ile huzur ortamı içerisinde çözüme kavuşturacağına inancımız tamdır.

Olaylarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”

Özbekistan’da protestolar

Özbekistan Anayasası’nda Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nin statüsüyle ilgili maddelerin değiştirileceğine ilişkin bazı tekliflerin gündeme gelmesi 1 Temmuz’da Karakalpakistan’da protestoların başlamasına neden olmuştu.

Bunun üzerine Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, gösterilerin sürdüğü Nukus’a giderek vatandaşlarla bir araya gelmiş ve Karakalpakistan’ın statüsünün değiştirilmeyeceğini açıklamıştı

Gösterilerin devam etmesi üzerine Mirziyoyev tarafından imzalanan kararnameyle Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nde 2 Ağustos’a kadar olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti.

Özbekistan Cumhuriyet Başsavcılığı ise yaşanan olaylarda 18 kişinin öldüğünü, 243 kişinin de yaralandığını, olaylarla ilgili 516 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

33 milyon nüfuslu Özbekistan; Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ile birlikte Türk Devletleri Teşkilatı’nın bir üyesi. 447 bin km2 yüzölçümüne sahip Özbekistan yaklaşık 58 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılası bulunuyor. Başlıca ticaret ortakları ise Çin, Kazakistan, Rusya, Türkiye ve Güney Kore.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *