Çavuşoğlu: Milletimizin büyük çoğunluğunun AB üyeliğini desteklediğini görüyoruz

Çavuşoğlu: Milletimizin büyük çoğunluğunun AB üyeliğini desteklediğini görüyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Tüm zorluklara, siyasi engellemelere rağmen milletimizin büyük bir çoğunluğunun halen AB üyeliğini desteklediğini görüyoruz. Diğer taraftan AB üyeliği, dış politikamızın stratejik önceliklerinden bir tanesi.” dedi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ve Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner’ın Türkiye ziyaretinde Dışişleri Bakanlığında yapılan görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB’ye üyeliği hala isteyip istemediğine ilişkin bir soru üzerine, “Tüm zorluklara, siyasi engellemelere rağmen milletimizin büyük bir çoğunluğunun halen AB üyeliğini desteklediğini görüyoruz. Diğer taraftan AB üyeliği, dış politikamızın stratejik önceliklerinden bir tanesi.” dedi.

Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin, AB’nin genişleme politikasındaki farklı tutumları, siyasi engeller, fasılların bloke edilmesi gibi engeller nedeniyle ilerleyemediğini belirten Çavuşoğlu, AB ile göç mutabakatında yeni fasılların açılmasının öngörüldüğünü hatırlatarak bu bakımdan da AB’nin sözünü tutmadığının altını çizdi.

Çavuşoğlu, “Biz Türkiye olarak şunu söylüyoruz; bu elbette siyasi bir süreç ama aynı zamanda teknik bir süreç. Bir ülkenin AB üyesi olabilmesi için mevcut 36 fasıl var. Bu fasılların açılıp kapanması gerekiyor. Açılması ve kapanması arasında da müzakerelerin yapılması lazım.” diye konuştu.

Türkiye’nin bu fasılların içeriğiyle ilgili standartları yakalayabilmesi için atılması gereken adımlar olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Biz diyoruz ki; AB, siyasi engelleri kaldırsın ve bize kriterleri resmi olarak bildirsin. Görecek, birçoğunu zaten resmen bildirmediği halde açılış kriterlerini gerçekleştirmişiz. Açılış kriterlerini gerçekleştiremiyorsak bu fasıllar açılmasın. Eğer kapanış kriterlerini yerine getirmezsek, bu fasıllar kapanmasın. Zaten kapanmadığı sürece de AB’ye üyelik söz konusu değil.”

Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde kendine güvendiğini ve reform eylem grubunun çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ederek “Biz buna varız.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *