ABD’nin Bağımsızlık Günü kutlamalarında kanlı saldırı

ABD’nin Bağımsızlık Günü kutlamalarında kanlı saldırı

Danimarka’da yaşanan silahlı saldırının ardından bir haber de ABD’den geldi. Chicago şehrinde, Bağımsızlık Günü kutlamaları sırasında düzenlenen silahlı saldırıda 6 Amerikalının ölürken 30 kişi de yaralandı. Şüpheli Robert E. Crimo’nun yakalandığı bildirildi. Saldırıya karşın Washington’daki kutlamalarda havai fişek gösterileri yapılırken, barbekü etkinliğinde konuşan Biden, ‘demokrasimizi savunalım’ dedi.

ABD’de llinois eyaletine bağlı Chicago şehrinde, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamaları sırasında düzenlenen silahlı saldırıda 6 kişinin öldüğü, 30 kişinin yaralandığı bildirildi.

Highland Park polisi, Bağımsızlık Günü için düzenlenen geçit töreninde silahlı saldırı gerçekleştirildiğini açıkladı. Açıklamada, görgü tanıklarının şüpheliyi “18-20 yaşlarında, uzun siyah saçlı, mavi tişört giyen beyaz bir genç” olarak tanımladığı, saldırganın henüz yakalanamadığı bilgisi paylaşıldı.

Saldırıya ilişkin bilgileri daha sonra güncelleyen Highland Park polisi, önce ilk belirlemelere göre 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 19 kişinin de yaralandığını açıklamış, daha sonra bu sayıları 6 ölü ve 24 yaralı olarak güncellemişti. Yaralı sayısı ise son olarak 30 olarak açıklanmıştı.

Highland Park Polis Şefi Lou Jogmen, medyaya yaptığı açıklamada, şüphelinin kimliğinin tespit edilmesinin ardından polisin başlattığı aramalar sonucunda yakalandığını bildirdi.

Polisin, olayın yaşandığı yerin yaklaşık 8 kilometre kuzeyinde aracını çevirdiği şüpheli 22 yaşındaki beyaz Amerikalı Crimo, kısa bir takibin ardından gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturmayı sürdüren polisin, şüpheli Crimo ile ilgili kısa sürede yeni açıklama yapması ve şüphelinin hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Şikago’nun banliyölerinden Highland Park bölgesinde yerel saatle sabah meydana gelen silahlı saldırının ardından polisin başlattığı arama çalışmaları akşam sona erdi.

Illinois eyaleti Temsilciler Meclisi Üyesi Brad Schneider, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Highland Park kentindeki Bağımsızlık Günü kutlamaları sırasında silahlı saldırı düzenlendiğini duyurmuştu.

ABD medyasında yer alan haberlere göre, görgü tanıkları, kutlamaların yapıldığı alanda yerde kanlar içinde yatanlar olduğu bilgisini paylaşmıştı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ise silah seslerinin duyulmasının ardından tören alanındaki kalabalığın panik halinde kaçıştığı görülürken bazı görgü tanıklarının 20’den fazla silah sesi duyduğu kaydedilmişti.

Biden’dan saldırganının yakalanması için federal güvenlik güçlerine talimat

ABD Başkanı Joe Biden, saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Eşim Jill ve ben, bu Bağımsızlık Günü’nde Amerikan toplumuna keder getiren amaçsız silah saldırısından dolayı şok olduk.” ifadesini kullandı.

Olay yerindeki performanslarından dolayı acil yardım ekiplerine ve güvenlik güçlerine teşekkür eden Biden, “Şu anda kayıp olan saldırganın aranmasında yardım için federal güvenlik güçlerine emir verdim.” bilgisini paylaştı.

Biden, bölge halkından yapılan uyarılara kulak asmalarını isteyerek, konuyu yakından izlemeye devam edeceğini belirtti.

ABD’de Bağımsızlık Günü kutlamaları yapıldı

ABD’nin 1776’da İngiltere’den bağımsızlığını ilan etmesi vesilesiyle her yıl 4 Temmuz’da kutlanan Bağımsızlık Günü, Kovid-19 salgınının ardından ilk kez kısıtlamalar olmadan yapıldı.

Başkent Washington DC’de düzenlenen geleneksel havai fişek gösterilerini on binlerce kişi farklı lokasyonlardan izlerken, ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden da Beyaz Saray’ın bahçesinde asker aileleri ile izledi.

Biden barbekü etkinliğinde konuştu: Demokrasimizi savunalım

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray’da 4 Temmuz Bağımsızlık Günü nedeniyle asker aileleri ile düzenlenen barbekü etkinliğinde bir konuşma yaptı. ABD’nin her zaman kendi yoluna gittiğini belirten Biden, “Her zaman imtihan edildik ancak hiçbir zaman başımızı alıp gitmedik.” ifadesini kullandı.

Biden, özgürlüğün hem ABD’de hem de yurt dışında “saldırı altında” olduğunu öne sürdü, “Her gün demokrasimiz konusunda hiçbir şeyin garanti altında olmadığını hatırlıyoruz, bunun için mücadele etmeli, demokrasimizi savunmalıyız.” mesajını verdi.

Bugün Chicago’da Bağımsızlık Günü kutlamasında düzenlenen silahlı saldırıya işaret eden Biden, “Bugün birçok Amerikalının etrafına bakıp, ABD’nin oldukça bölünmüş olduğunu gördüğünü ve bundan endişe ettiğini biliyorum. Bunu anlıyorum ancak biz bölündüğümüzden daha çok birleşmiş haldeyiz.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *