Rusya: ‘Lugansk’ı özgürleştirme operasyonu’ başarıyla gerçekleştirildi

Rusya: ‘Lugansk’ı özgürleştirme operasyonu’ başarıyla gerçekleştirildi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya gelen Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni (LHC) özgürleştirme operasyonunun başarıyla gerçekleştirildiğini söylerken, Ukrayna Genelkurmay’ı da işgal altındaki mevzilerinden ve hatlarından çekilmek zorunda kaldıklarını duyurdu.

Sputnik’in aktardığına göre Şoygu, “İki hafta boyunca düşmanlar, Gorskiy, Lisiçansk ve Severodonetsk’te kuşatma altına alındı ve öldürüldü. 25 yerleşim birim kontrol altına alınmış olup bunların en büyükleri Severodonetsk, Zolotoye, Gorskoye, Volçeyarovka. Operasyon, dün LHC’nin en büyük kentlerinden biri olan Lisiçansk’ın özgürleştirilmesiyle tamamlandı” ifadelerini kullandı.

Toplamda 670 kilometrekarelik bir alanın ele geçirildiğini kaydeden Şoygu, Rus güçlerinin LHC’yi kontrol altına aldığı iki hafta boyunca Ukrayna ordusunun 2218 askerini yitirdiğini, 3251’inin de yaralandığını aktardı.

Putin, Rus ve LHC birliklerini tebrik etti

Devlet Başkanı Putin de, Lugansk’ın özgürleştirilmesi nedeniyle Rus ordusunu ve LHC birliklerini tebrik ederek “Onların anavatanlarının özgürleştirilmesi sırasında aktif şekilde hareket ettiler, kelimenin tam anlamıyla cesaret ve kahramanlık sergilediler. Hepinizi kutluyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum” dedi.

Bugün Orgeneral Sergey Surovikin ve Korgeneral Aleksandr Lapin’le görüşerek verilen görevlerin ifa süreci ve Donbass’taki durum hakkında bilgi aldığını anlatan Putin, iki generalin Donbass’taki taarruz operasyonlarına ilişkin önerilerini sunduğunu, tüm bunların Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından göz önünde bulundurulduğunu belirtti.

“Lugansk yönünde silahlı faaliyetlere katılan ve başarı, zafer elde eden birlikler mutlaka dinlenmeli, askeri imkan ve kabiliyetlerini artırmalı. ‘Vostok’ (Doğu) ve ‘Zapad’ (Batı) grupları da dahil diğer birlikler, daha önce onaylanan plan dahilinde görevlerini yerine getirmeli” diye devam eden Putin, bu yönlerde de şu ana kadar Lugansk’ta yaşananların yaşanacağını umduğunu ifade etti.

Ukrayna: Geri çekildik

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ise, “Lysychansk için yapılan yoğun çatışmalardan sonra, Ukrayna savunma güçleri işgal altındaki mevzilerinden ve hatlarından çekilmek zorunda kaldı. Ukraynalı askerlerin hayatlarını korumak için geri çekilme kararı alındı” açıklamasını yaptı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise Ukrayna kuvvetlerinin “modern silah arzındaki artış sayesinde” Lysychansk’a geri döneceğine söz verdi.

Lysychansk kenti Ukrayna’nın Luhansk Oblastında yer alıyor ve Donetsk ile birlikte endüstriyel Donbas’ın içinde bulunuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaşı başlatmadan hemen önce, Luhansk ve Donetsk’in tamamını Ukrayna’dan bağımsız olarak tanıdı. Rus l güçleri 2014 yılında orada bir isyan başlattı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *