Fas’taki askeri tatbikata İsrail de davet edildi

Fas’taki askeri tatbikata İsrail de davet edildi

Siyonist işgalci İsrail’in, Fas’taki uluslararası bir askeri tatbikatta gözlemci ülke olarak ilk kez yer aldı. Açıklama İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapıldı. Tatbikat ise Fas ve ABD öncülüğünde yapılıyor.

İsrail açıklamasında, siyonist İsrail ordusu ve Savunma Bakanlığından yetkililerin, ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) ve Fas Kraliyet Silahlı Kuvvetleri öncülüğünde düzenlenen “Afrika Aslanı 2022” tatbikatına ilk kez gözlemci olarak katıldığı belirtildi.

İsrail’in tatbikata katılımının, İsrail ve Fas arasındaki güvenlik alanındaki ilişkileri güçlendirmeye yönelik bir adım olduğu ve Fas ordusuna bağlı Terörle Mücadele Birimi’nin geçen yıl İsrail’de düzenlenen çok uluslu tatbikata katılımının devamı niteliğinde olduğu ileri savunuldu.

Açıklamada, ayrıca “İki devlet arasındaki güvenlik ve savunma bağları; ekonomi, kültür, eğitim, atletizm ve daha pek çok alanda kapsamlı ve gelişmiş bağların bir parçasıdır.” ifadelerine yer verildi.

Fas-İsrail ilişkileri

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 10 Aralık 2020’de, ülkesinin Fas’ın Batı Sahra bölgesi üzerindeki egemenliğini tanıdığını ve bölgedeki Dahla kentinde bir ABD konsolosluğunun açılacağını duyurmuştu.

Rabat yönetimi de aynı gün, 2000 yılında askıya aldığı İsrail ile diplomatik ilişkilerini yeniden başlatma kararı almıştı.

Fas, bu kararla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Sudan’ın ardından İsrail ile yakın dönemde normalleşme anlaşmasına varan dördüncü Arap ülkesi olmuştu.

Fas kralı 6. Muhammed, 1999 yılında bu yana yönetimi elinde bulunduruyor. 2011 yılında iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD), İsrail’le 2020 yılında yakınlaşmanın başlamasının ardından 2021 yılı Eylül ayında yapılan seçimlerde 8. sıraya düşerek iktidarı kaybetmişti. 2021 Ekim ayında, iş adamı ve milyarder Aziz Ahnuş (Milli Bağımsızlar Birliği Partisi-RNI) tarafından bir koalisyon hükümeti kurulmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *