Zelenskiy: Moskova gıda üzerinden Afrika ve Asya’yı rehin aldı

Zelenskiy: Moskova gıda üzerinden Afrika ve Asya’yı rehin aldı

Viyana’da düzenlenen bir festivale video konferans yoluyla katılan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’ya yönelik Avrupa Birliği’nin hazırladığı 7. yaptırım paketine daha fazla destek verilmesini istedi.

Zelenskiy, “4 Gamechager” isimli festivaldeki konuşmasında, Rusya’nın Karadeniz’i kapatması nedeniyle hububatın Ukrayna’dan dışarıya çıkartılamadığını, böylelikle Moskova’nın Afrika ve Asya’yı rehin aldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Avrupa’nın kıtlık tehdidine karşı harekete geçmemesi durumunda, bunun ciddi bir göç hareketliliğine yol açacağını, bu yönüyle Rusya’nın Avrupa’yı da rehin aldığını savundu.

Batılı ülkelerden her fırsatta talep ettikleri silahlara da değinen Zelenskiy, “(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, diyalog kurmak istemiyor, yalnız silahların dilinden anlıyor. Bu silahları Rusların almak istedikleri bölgelerde kullanıyoruz.” diye konuştu.

Zelenskiy, “Putin’e bütün konuları medeni insanlar gibi müzakere masasında çözüme kavuşturmayı önerdim. O bizimle konuşmak yerine bugüne kadar raket fırlattı.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın yaptıklarından ötürü hesap vermesi gerektiğini söyleyen Zelenskiy, AB’nin hazırladığı 7. yaptırım paketine Avusturya’nın daha güçlü destek vermesi için çağrıda bulundu.

Zelenskiy, savaşın AB içinde birliğin güçlenmesine yol açtığını, savaş sonrasında ülkesinin de Avrupa ailesine üye bir ülke olacağını sözlerine ekledi.

Festivale katılan Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen ve Başbakan Karl Nehammer da Ukrayna’ya desteklerini sürdüreceklerini ifade etti.

Rusya’nın Yılan Adası’ndan gönüllü olarak çekildikleri açıklaması ‘yalan’

Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Karadeniz’deki Yılan Adası’ndan gönüllü olarak çekildiklerine ilişkin açıklamasının “yalan” olduğunu söyledi.

Yermak, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, “Yılan Adası’nda artık Rus yok. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, mükemmel bir operasyonla onları kapı dışarı etti.” ifadesini kullandı.

Rusya’da Yılan Adası’ndan çekilmelerinin iyi niyet jesti olarak sunulduğuna işaret eden Yermak, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Karadeniz’deki Yılan Adası’ndan gönüllü olarak çekilmesine ilişkin açıklamasının “yalan” olduğunu savundu.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujniy da Ukrayna ordusunun saldırılarına dayanamayan Rus birliklerinin Yılan Adası’nı terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

Zalujniy, “Havadan saldırılarımıza dayanamayan işgal birlikleri Yılan Adası’nı terk etti. Topraklarımızın stratejik açıdan önemli bir bölümünü kurtarmak için azami önlemler alan Odessa bölgesi savunucularına minnettarım.” ifadelerini kullandı.

Genelkurmay Başkanı Zalujniy, adanın kurtarılmasında önemli rol üstlenen Ukrayna yapımı “Bogdan” obüsünün tasarımcılarına ve imha araçları yardımında bulunan yabancı ortaklara teşekkür etti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Güney Birimi, daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun başarılı operasyonu sonucunda Rusların iki sürat teknesiyle Yılan Adası’nı terk ettiklerini bildirmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı da iyi niyet göstergesi olarak Yılan Adası’nda kendilerine verilen görevleri tamamladıklarını ve buradaki askeri birlikleri geri çektiklerini duyurmuştu.

İngiltere’den Ukrayna’ya 1 milyar sterlin

Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan yapılan açıklamada, söz konusu desteğin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin dün NATO liderlerine hitaben yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın savaşın gidişatını değiştirmesine yardımcı olmak için acil destek çağrısında bulunmasının ardından geldiği bildirildi.

Açıklamada, İngiltere’nin Ukrayna’ya sağlayacağı 1 milyar sterlin askeri yardımın hava savunma sistemleri, mürettebatsız hava araçları, yeni elektronik savaş ekipmanı ve askerler için ekipman desteğiyle Ukrayna’nın savunma yeteneğini artıracağı kaydedildi.

Böylelikle İngiltere’nin savaşının başladığı tarihten bu yana Ukrayna’ya yaptığı toplam askeri yardım 2,3 milyar sterline ulaşacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in acımasızlığının, Ukraynalıların canını almaya ve Avrupa genelinde barış ve güvenliği tehdit etmeye devam ettiğini bildirdi.

Johnson, “İngiltere’nin silahları, teçhizatı ve eğitimi Ukrayna’nın bu saldırıya karşı savunmasını dönüştürüyor. Putin’in Ukrayna’da başarısız olmasını sağlamak için Ukrayna halkının arkasında durmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace da ülkesinin Ukrayna’ya olan bağlılığının gerçek ve sabit olduğunu belirterek, “Rusya, rota değiştirene kadar onların (Ukraynalıların) yanında olacağız. Bu askeri yardım, Rus saldırganlığına karşı mücadelelerini yoğunlaştırmalarına yardımcı olacak ve ihtiyaç duydukları savunma yeteneklerine sahip olmalarını sağlayacak.” ifadesini kullandı.

ABD, Ukrayna’ya 800 milyon dolar ek askeri yardım

ABD Başkanı Joe Biden, ilerleyen günlerde Ukrayna’ya 800 milyon dolar ek askeri yardım açıklayacaklarını duyurdu.

Biden, İspanya’nın ev sahipliğinde başkent Madrid’de düzenlenen 32. NATO Zirvesi’nin bitiminde basın toplantısı düzenledi.

ABD Başkanı Biden, çoğu NATO üyesinin, İttifakın gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 2’sini savunmaya harcama taahhüdünü aşma yolunda olduğunu belirterek bunun Ukrayna’yı desteklemek için küresel çaba olduğunun altını çizdi.

Ülkesinin gerektiği kadar Ukrayna’ya yardım etmeyi sürdüreceğini vurgulayan Biden, “Önümüzdeki birkaç gün içinde, Ukrayna için yeni hava savunma sistemi dahil 800 milyon doların (askeri desteğin) duyurusunu yapmayı planlıyoruz.” dedi.

“Savaş, Rusya’nın Ukrayna’yı yenmesiyle bitmeyecek”

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i savaştan önce “Ukrayna’yı işgal ederse, NATO’nun sadece güçlenmekle kalmayıp aynı zamanda daha da birleşeceği” yönünde uyardığını anımsatarak Putin’e dünya çapındaki demokrasilerin ayağa kalkacağını ve saldırganlığına karşı çıkacağını söylediğini de aktardı.

“Bugün tam olarak bunu görüyoruz.” diyen Biden, Ukrayna’nın Rusya’ya çoktan ağır bir darbe indirdiğine ve Rusya’nın uluslararası duruşunu kaybettiğine işaret etti.

Biden, “(Savaşın) Nasıl biteceğini bilmiyorum ama Rusya’nın Ukrayna’yı yenmesiyle bitmeyecek.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı, uzun zamandır tarafsızlık geleneğine sahip Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılma talebini “tarihi hareket” olarak niteleyerek İttifakın daha da güçleneceğini kaydetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *