Başağa, Trablus’taki hükümetin kenti terk etmesini istedi

Başağa, Trablus’taki hükümetin kenti terk etmesini istedi

Libya’nın doğusundaki Tobruk’ta bulunan Temsilciler Meclisi (TM) tarafından başbakan olarak seçilen Fethi Başağa başkent Trablus’a zorla girme tehdidinde bulundu. Taraflar arasında, ABD’li BM Temsilcisi Williams himayesinde Cenevre’de yapılan görüşmeler ise başarısızlıkla sonuçlandı.

Huna el-Asıma haber sitesine göre Başağa, Abdulhamid Dibeybe başbakanlığındaki Ulusal Birlik Hükûmeti bakanlarından kenti terk etmelerini istedi.

Başağa, “Başkente girmem yakın olduğu için Ulusal Birlik Hükûmeti bakanlarının Trablus’tan güvenli bir şekilde ayrılmaları için fazla zaman kalmadı.” ifadesini kullandı.

Başağa’nın çağrısı “Trablus’a silah zoruyla giriş tehdidi” olarak değerlendirildi.

Cenevre görüşmelerinden sonuç çıkmadı

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi ABD’li Stephanie Williams, Tobruk’taki Temsilciler Meclisi (TM) ile Libya Devlet Konseyi arasında Cenevre’de yapılan görüşmelerden sonuç alınamadığını duyurdu.

Williams yaptığı yazılı açıklamada, “Kahire ve Cenevre’de gerçekleştirilen müzakerelerde varılan uzlaşma, ülke genelinde seçimler yapılması için yeterli değil.” ifadelerini kullandı.

BM Libya Temsilcisi, iki tarafı da anlaşmazlıkların yaşandığı konuları bir tarafa bırakmaya, ülkede istikrar ve güven ortamının devamı için soğukkanlı davranmaya teşvik ettiklerini vurguladı.

Açıklamasında “BM Genel Sekreterine görüşmeler ile ilgili ayrıntılı bir rapor hazırlayarak, alternatif çözüm önerilerini sunacağım.” ifadelerine yer veren Williams, cumhurbaşkanı adayının taşıması gereken şartlar konusundaki anlaşmazlığın sürdüğünü kaydetti.

Libya Devlet Yüksek Konseyi ile Temsilciler Meclisi (TM) üyelerinden oluşan ortak komitenin toplantıları Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Mısır’ın başkenti Kahire’de 11-19 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilmişti.

Toplantılar kapsamında seçimler için anayasal zemin oluşturmak üzere istişareler yapılmış ancak cumhurbaşkanı adayının asker kökenli olması ve çifte vatandaşlık konularında uzlaşma sağlanamamıştı.

​​​​Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ile TM Başkanı Akile Salih’in liderliğindeki heyetlerin görüşmeleri, BM Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams’ın katılımıyla 28 Haziran’da Cenevre’de tekrar başlamıştı.

Ne olmuştu?

Birleşmiş Milletler öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020’deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılmasına karar verilmişti ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.

Tobruk’taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükûmeti’nin görev süresi 24 Aralık 2021’de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat’ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa’yı başbakan seçmiş, 1 Mart’ta ise Başağa hükûmetine güvenoyu vermişti.

Libya Ulusal Birlik Hükumeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması’nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu ve görevi ancak seçilmiş bir hükûmete teslim edeceğini söylemişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *