Biden: Putin, Avrupa’nın NATO’laşmasını görecek

Biden: Putin, Avrupa’nın NATO’laşmasını görecek

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin Avrupa’daki mevcudiyetini artıracağını bildirdi. Biden, “Finlandiya ve İsveç liderlerine Beyaz Saray’da da söylemiştim. Putin, Avrupa’nın Finlandiyalaşmasını istiyordu ancak Avrupa’nın NATOlaşmasını görecek.” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi öncesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile basına açıklama yaptı.

Madrid’deki zirvede ittifak olarak birlik ve kararlılık mesajı verdiklerini belirten Biden, zirvede NATO ülkelerinin Finlandiya ve İsveç’i üyeliğe kabul etme mesajı vereceğini ifade etti.

Biden, “İki ülkenin tarafsızlık geleneğinden vazgeçerek NATO’ya katılmaya karar vermesi ittifakımızı daha güçlü yapacaktır.” dedi.

Bunun da birlik ve kararlılık mesajını desteklediğini dile getiren Biden, “Güvenlik ortamındaki değişikliklere karşılık olarak ve toplu savunmamızı güçlendirme adına bugün ABD’nin Avrupa’daki kuvvetlerini artıracağını ilan ediyorum.” diye konuştu.

Biden, ülkesinin daha önce Avrupa’daki asker sayısını 100 bine çıkardığını hatırlatarak bunu artırmaya devam edeceklerini, İspanya’daki destroyer sayısını 4’ten 6’ya çıkaracaklarını, Polonya’da kalıcı bir karargah kuracaklarını, Romanya’da konuşlu muharebeye hazır birlik bulunduracaklarını, İngiltere’ye ilave iki F-35 filosu göndereceklerini, İtalya ve Almanya’da hava savunmasını güçlendireceklerini kaydetti.

NATO’nun önemini kanıtladığını, her zamankinden daha fazla önem taşıdığını vurgulayan Biden, şunları söyledi:

“Finlandiya ve İsveç liderlerine Beyaz Saray’da da söylemiştim. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin Avrupa’nın Finlandiyalaşmasını istiyordu ancak Avrupa’nın NATOlaşmasını görecek. Avrupa’nın güvenliğini garanti altına almak için yapılması gereken bu.”

Johnson: Putin artık daha fazla NATO görecek

Johnson, İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi’ne girerken gazetecilere açıklamada bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından Putin’in batı sınırlarında daha az NATO görmeyi umduğunu belirten Johnson, “Ama tamamen yanıldı. Putin artık daha fazla NATO görecek.” dedi.

Madrid’deki NATO Zirvesi’nin birçok açıdan tarihi nitelik taşıdığını vurgulayan Johnson, “Finlandiya ve İsveç gibi iki yeni üyemiz olacak. Bu ittifakımız için büyük bir adım.” ifadesini kullandı.

Johnson, zirvede Ukrayna’ya daha fazla destek kararı alacaklarını, NATO’nun caydırıcılığını ve savunmasını güçlendireceklerini aktardı.

İspanya: “Dönem birlik olma dönemi”

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles de zirvenin yapıldığı IFEMA Fuar Alanı’ndaki medya merkezinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Robles, dün imzalanan üçlü muhtırayla ilgili, “Türkiye’nin vetoyu kaldırmasını çok olumlu karşılıyoruz. İspanya, Türkiye’de Patriot füze savunma sistemi bulunduran bir ülke. Biz her ülkenin kendi pozisyonuna saygı gösteriyoruz ama dün birlik mesajı vermek için büyük bir çaba gösterildi. Dönem birlik olma dönemi.” diye konuştu.

İspanya olarak Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından gösterilen çabaları çok pozitif bir haber olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Robles, “İspanya, bu anlaşmanın Madrid’de olmasından dolayı da ayrı bir memnuniyet duyuyor.” ifadesini kullandı.

Zirveye ev sahipliği yapan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de yaptığı konuşmada, “Alacağımız kararlar gelecek 10 yıllık kapasitemizi ve kaynaklarımızın kullanımını belirleyecek. Dünya bizi izliyor. Herkese birlik ve beraberliğimizi, beklentileri karşılayabileceğimizi göstereceğiz.” dedi.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç’i üçlü muhtıranın imzalanması dolayısıyla tebrik eden Sanchez, “Bu iki ülkenin NATO’ya girişi önemli bir dönüm noktası olacaktır.” şeklinde konuştu.

Sanchez ayrıca NATO üyesi olmayan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de Madrid’deki zirveye davet edildiğini, bu akşam yemeğinde tüm liderlerin yer almasının NATO için bir ilk olacağını söyledi.

Stoltenberg: Bugün tarihi kararlar alacağız

Stoltenberg, İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi’nin açılış oturumu öncesinde gazetecilere açıklama yaptı. “Bugün tarihi kararlar alacağız.” diyen Stoltenberg, son olarak 2010’daki Lizbon Zirvesi’nde kabul edilen Stratejik Konsept belgesinin değişeceğini bildirdi.

Stoltenberg, o zamanki belgede Çin’den tek kelimeyle bahsedilmediğini, Rusya’nın stratejik ortak olarak görüldüğünü hatırlatarak, bugünkü belgede Rusya’nın NATO’nun güvenliğine doğrudan tehdit ve Çin’in NATO değerleri ve çıkarları karşısında sınama oluşturduğunun görüleceğini belirtti.

Caydırıcılık ve savunmanın kuvvetlendirileceğini kaydeden Stoltenberg, daha fazla yüksek hazırlıklı kuvvet ve muharip formasyonda birlik ile önceden konuşlandırılmış askeri malzemelerin hazırlanacağını hatırlattı.

İttifakın yol haritası niteliğindeki Stratejik Konsept belgesinin yeni halinin kabul edileceğini hatırlatan Stoltenberg, ittifakın caydırıcılığı ve savunmasını kuvvetlendireceklerini, İsveç ve Finlandiya’nın davet edilmesiyle NATO’nun kapılarının açık olduğunun gösterileceğini belirtti.

Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin liderlere hitaben konuşma yapacağını ve Ukrayna için kapsamlı bir destek paketinin kabul edileceğini de aktardı.

Stoltenberg, 300 bin askerden oluşacağı açıklanan yüksek hazırlıklı kuvvetin gelecek yıl hazır olmasını beklediklerini, bu birliklerin kendi ülkelerinde hazır şekilde tutulacağını, masrafların ise farklı müttefik ülkelerce finanse edileceğini bildirdi.

Stoltenberg ayrıca Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından dün imzalanan üçlü muhtıranın ardından İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğe davet edilmesi konusunda bugün karar alınacağını söyledi.

İki ülkenin 18 Mayıs’taki üyelik başvurularının ardından haftalar içinde üyeliğe davet edilmesinin eşi görülmemiş şekilde çabuk bir süreç olduğunu vurgulayan Stoltenberg, iki ülkenin üyelik sürecinde 30 NATO müttefiki ülkenin meclislerinin de onayına ihtiyaç bulunduğunu, onay süreçlerinin ne kadar süreceği konusunda bir öngörü yapamayacağını ifade etti.

Stoltenberg, bugün NATO Zirvesi’nde ayrıca Ukrayna’nın askeri ihtiyaçları konusunda kapsamlı destek paketi üzerinde uzlaşı sağlanacağını, yük paylaşımı, iklim değişikliği ve siber güvenlik gibi birçok konuda görüşmeler yapılacağını ve kararlar alınacağını kaydetti.

NATO liderleri Madrid’de zirve oturumlarına başladı

NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen zirve toplantısı kapsamındaki oturumlara başladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *