Fırat nehrine siyanür karıştı iddiası

Fırat nehrine siyanür karıştı iddiası

Anagold madencilik tarafından Erzincan’da işletilen altın madeninde, siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle yaklaşık 20 m3 solüsyonunun Fırat nehrine aktığına ilişkin haberler üzerine Erzincan Valiliği bir basın duyurusu yayınladı.

Valiliğin duyurusunda, 20 ton siyanürün nehre karıştığına ilişkin Jandarma tutanaklarında bir ifade bulunmadığı belirtilirken, İl Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından yapılan incelemede de Fırat nehrine ya da hiçbir dereye karışma olmadığı ‘gözlemsel olarak’ tespit edilmiştir denildi. Çevre Bakanlığının ise incelemesinin devam ettiği bildirildi.

Erzincan Valiliği’nin basın açıklaması şöyle:

İlimiz, İliç İlçesi, Çöpler köyü mevkiinde Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen kompleks madeni işletmesinde, 21.06.2022 tarihinde gece saatlerinde Yığın Liç sahasına siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle yaklaşık 20 m3 solüsyonunun aktığı, Solüsyonla kontamine olan alanın hipoklorit kullanılarak nötralize edildiği, Kontamine toprağın iş makinaları vasıtasıyla temizlenerek liç sahasına taşınması ile ilgili olarak;

İliç ilçesinde incelemelerde bulunan bazı siyasilerimizin sosyal medya hesaplarında olay ile ilgili

‘’…#Erzincan #İliç’teki madenden sızan 20 ton siyanürün Fırat Nehri’ne karıştığı Jandarma tutanaklarına geçmiş!…’’     şeklinde paylaşımda bulunulduğu görülmüştür.

Jandarma tarafından tutulan tutanağın incelenmesinde,

1 – TUTANAKLARDA PAYLAŞIMDAKİ ŞEKLİYLE BİR İFADENİN OLMADIĞI,

2 – FIRAT NEHRİ’NE KARIŞTIĞI İDDİASININ İSE TUTANAKTA HİÇ GEÇMEDİĞİ anlaşılmış olup,

Dolayısıyla konunun Jandarma tutanağı ile belirlendiği iddiası GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR.

Bir önceki basın açıklamamızda da belirtildiği üzere; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, İzleme ve Denetim Daire Başkanı Başkanlığında, İl Müdürlüğümüz teknik personellerince sahada gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılmış, yapılan tespitte bölgedeki mevsimsel akış gösteren HİÇBİR DEREYE KARIŞMA OLMADIĞI, FIRAT HAVZASINA GÖZLEMSEL OLARAK ULAŞMADIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilmiş Lisanslı Çevre Laboratuvarı tarafından, Müdürlüğümüz teknik personelleri gözetiminde, kirlendiği iddia edilen alanın 27 farklı noktasından numune alınmış olup, ilgili laboratuvar tarafından analizleri gerçekleştirilecektir. Gerekli inceleme ve değerlendirme Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sürdürülmektedir.

Konu ile ilgili olarak incelemeler ve çalışmalar hassasiyetle devam etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Olay

Fırat Nehri ve üzerinde bulunan İliç Barajı’nda kirlilik iddiaları, 2009 yılından beri bölgede faaliyet gösteren Anagold altın madeninde kullanılan siyanürü taşıyan borunun 21 Haziran gecesi patladığı iddiaları ile başladı. İddiaya göre gece meydana gelen patlama ancak sabah 05:00 sıralarında fark edilerek kapatıldı.

Ancak vanalar kapatılana değin yaklaşık 20 ton siyanürlü su, sülfürik asit ve çok sayıda zehirli kimyasal madde önce madenin altındaki dereye, oradan da Fırat Nehri’ne karışarak İliç Barajı’na ulaştı. Suçlamaların ardından Anagold Madencilik işletmesi hakkında ‘çevreyi kirlettiği’ iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Anagold Madencilik, döküntünün içerisindeki toplam siyanür miktarının 8 kg olduğunu ve hemen temizlendiğini savundu. Savcılığa suç duyurusunda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kirliliğin dere yatağına ulaşmadığını belirterek maden şirketine üst sınırdan 16 milyon ceza verdi.

Erzincan Valiliği ise sızıntının Fırat Nehri’ne ulaşmadığını duyurdu.

Ahmet Davutoğlu’ndan tepki

Anagold altın madenine yaşanan sızıntı nedeniyle 16 milyon TL ceza uygulanmıştı. Bunun üzerine eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu iktidara sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Davutoğlu Twitter mesajında, “Fırat’ı, suyumuzu, toprağımızı siyanürle zehirlediler; iktidar seyrediyor! Suyumuza, toprağımıza, doğamıza sahip çıkamayan iktidar, para cezası kestik demekle yetiniyor. Ey gafiller, bu vatanın bir karış toprağı sizin kıymet verdiğiniz dolarlardan kat be kat değerlidir!” ifadesini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *