Bosna’da düzenlenen Ayvaz Dede şenliği kılınan öğle namazıyla sona erdi

Bosna’da düzenlenen Ayvaz Dede şenliği kılınan öğle namazıyla sona erdi

Boşnakların İslam’ı kabul etmesinin sembollerinden biri olan Akhisarlı Ayvaz Dede anısına Bosna Hersek’te 512’ncisi düzenlenen şenlikler, Prusac kasabasındaki törenle sona erdi. Şenlikler komünist yönetim döneminde 1947’den 1990’a kadar yasaklanmıştı. Şenliğe Türkiye’den Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği de katıldı.

Prusac’taki 280 atlının geçişi ve Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği’nin konserine binlerce kişi katılırken, okunan Kur’an-ı Kerim ve duanın ardından kılınan öğle namazıyla bu yılki şenlikler tamamlanmış oldu.

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, burada yaptığı konuşmada, ülkede 1992-1995’te yaşanan savaşta Boşnak halkının yok edilmek istendiğini anımsatarak “Kendimize inanmalı ve mücadele etmeliyiz. Bizim dinimiz, dilimiz, kültürümüz, toprağımız ve devletimiz var.” dedi.

Travnik Müftüsü Ahmed Adilovic de Kovid-19 salgınının ardından şenliklerin eski ihtişamına kavuşmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Programa ayrıca Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin ve Şehzadeler, Karatay ve Selçuklu belediyeleri ile Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Komünizmin hüküm sürdüğü eski Yugoslavya döneminde, 1947’den itibaren yasaklanan şenlik 1990’da yeniden düzenlenmeye başladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *