Mısır, Afrika ekonomik birliğinin öncüsü olma yolunda

Mısır, Afrika ekonomik birliğinin öncüsü olma yolunda

Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi, güçlü bir altyapı oluşturulmasını Afrika’nın “ilk meydan okuması” olarak görüyor. Sisi, Ukrayna savaşının yansımalarının üstesinden gelmek için kıta ülkeleri arasında entegrasyon çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Sisi, bu konuda başlangıç noktasının, Afrika için ‘ilk meydan okuma’ olarak nitelendirdiği, güçlü bir altyapı oluşturmak olduğunu vurguladı.

Mısır Merkez Bankası tarafından Afrika İhracat İthalat Bankası (Afreximbank) ile iş birliği içinde yeni idari başkentte düzenlenen toplantıların lansmanına Cumhurbaşkanı Sisi de katıldı.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, lansmana 3 binden fazla üst düzey uluslararası bankacılık ve kamu görevlisi, Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu temsilcileri gibi uluslararası kuruluşlar ve uzmanlar başta olmak üzere uluslararası ve bölgesel kuruluşların temsilcileri katıldı.

Mısır Cumhurbaşkanı, Afrika kıtasının görüntüsünü değiştirme ve yol, elektrik ve çeşitli projeler ile altyapı sağlayarak halkının arzularını gerçekleştirme çağrısında bulundu. Sisi “Afrika’nın dış şoklar ve iç zorluklarla mücadelesi” başlıklı bir oturumda, Afrika ülkelerinin mekanizmalar ve somut adımlar atması, kıtanın gerçekliğini değiştirme ve geliştirmeye yönelik hayali hayata geçirmesi gerektiğini belirtti. Bu bağlamda “Büyük ülkelerin bankaları, Afrika’nın kalkınmasını sağlamak üzere altyapısını geliştirmek için kredi vermeye hazır mı?” sorusunu da gündeme getirdi.

Sisi dünyanın en büyük ekonomilerini içeren G20’nin, toplam ülke sayısına kıyasla küçük bir grup olduğunu ve ekonomik kabiliyetlerinin onları seçkin bir konuma koyduğunu söylerken, G20 ülkelerinin ekonomik statüsüne sahip olmayan geri kalan ülkelerin kaderinin nasıl olacağını sorguladı. Kovid-19 pandemisinin bazı ülkelerin G20 ülkelerin statüsüne ulaşamadığını gösterdiğini belirten Sisi, Afrika’daki altyapının gelişime hazır olması ve kıta ülkelerinin daha iyiye gitmesi çağrısında bulundu.

Sisi, Mısır’ın durumundan bahsederek, altyapının geliştirilmesi için geçtiğimiz yıllarda 400 ile 500 milyar dolar arasında değişen bir meblağa ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Kalkınma projelerinin, sadece Mısır’ın yüzölçümünün yüzde 10 ila yüzde 12’si oranında olduğuna dikkat çekti. Güvenlik ve istikrarın herhangi bir ülkenin karşı karşıya olduğu en önemli zorluklardan biri olduğunu vurgulayan Sisi, “Ülkelerin entegrasyonu sadece siyasi iradeye dayalı değildir, komşu ülkelerle ve tüm kıtadaki ülkelerle entegrasyon halinde hepimizin yararına olacak ortak yeteneklerimizin anlaşılmasını da kapsar” ifadelerini kullandı. Mısır Cumhurbaşkanı “Sadece Mısır için değil, Afrika için de hayal kuruyorum. Çünkü Afrika halklarının daha iyi yaşama, hayallerini ve arzularını gerçekleştirme hakkı var. Afrika için de hayal kuruyorum ve hiçbir ülkeyi yardımsız bırakmam” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı, Afrika’nın mevcut durumu, halkları arasında bütünleşme olmadan ve mevcut gerçekliğin daha iyi bir gelecek umuduyla herhangi bir farklılık veya sorunların üstesinden gelinmeden aşamayacağını söyledi. Sisi, iş adamlarına Afrika kıtasına önem verme çağrısında bulunarak “Finans ve bankacılık camiasına Afrika’nın ve bir milyar vatandaşının güvenilir olduğunu söylüyorum” ifadelerini vurguladı.

Afreximbank, Afrika içinde ve dışında ticareti finanse edilmesi ve teşvik edilmesi için çalışan bir pan-Afrika çok taraflı finans kuruluşudur. Söz konusu kuruluş, Afrika’daki ticaret yapısının dönüşümünü destekleyen, bölge içinde sanayileşmeyi ve ticareti hızlandıran ve bu yolla Afrika’da ekonomik genişlemeyi güçlendiren finansman çözümleri üzerinde çalışıyor.

Mısır Merkez Bankası Başkanı Tarık Amir ise yaptığı konuşmada, art arda gelen küresel olayların, halihazırda birçok soruna karşı mücadele veren Afrika kıtası ülkelerinin ekonomilerine yük oluşturduğuna yönelik uyarıda bulundu. Amir, Afrika kıtası ülkeleri halihazırda birçok iç sorun ve yükle mücadele ederken, mali otoriteler ile bölgesel ve uluslararası finans kuruluşları başta olmak üzere tüm dünyanın, küresel ekonomilerinin çoğunda sert şoklara neden olan olayları büyük bir ilgiyle izlediğini söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *