AİHM’nin Ruanda uçuşunu durdurmasını İngiliz basını “Başbakan Johnson’a darbe” olarak yorumladı

AİHM’nin Ruanda uçuşunu durdurmasını İngiliz basını “Başbakan Johnson’a darbe” olarak yorumladı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin İngiltere’den sığınmacıların Ruanda’ya gönderileceği uçuşu durdurma kararını yorumlayan İngiliz basını, bunun, hükümetin yasa dışı göçmenleri sınır dışı etme planını kaosa sürüklediğini ve Johnson için “önemli bir darbe” olduğunu yazdı.

İngiltere’de yasa dışı olarak bulunan göçmen ve sığınmacıları Ruanda’ya göndermek için 14 Nisan’da iki ülke arasında Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklığı anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmaya insan hakları kuruluşları tepki göstermişti.

13 Haziran’da Temyiz Mahkemesi, yargıçlar, göçmen ve sığınmacıları Ruanda’ya götürecek ilk uçuşun yapılabileceğine hükmetti.

Bireysel başvuruları da reddedilen sığınmacıların avukatları, uçağın kalkmasına saatler kala AİHM’e başvuru yaptı.

Başvuruyu dikkate alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İngiltere’nin sığınmacıları Ruanda’ya göndereceği ilk uçuşu durdurdu. Ruanda’ya gönderilecekler arasında yer alan bir sığınmacının avukatının başvurusu üzerine AİHM, bu kişinin uçağa bindirilmesini engelledi.

AİHM’nin konuya ilişkin kararında, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin “Ruanda’ya gönderilecek mültecilerin, oradaki sığınma başvurularında adil ve etkili bir yasal desteğe erişemeyeceği” yönündeki değerlendirmesi dikkate alındı. Ayrıca İngiliz yargıçların, Ruanda’nın ne kadar güvenli olduğu konusundaki şüpheli yaklaşımına dikkat çekildi.

İngiliz basınına konuşan kaynaklar, hükmün İngiltere’nin sınır dışı kararı aldığı tüm sığınmacılar için geçerli olduğunu belirtti.

İngiltere İçişleri Bakanlığı yetkilileri de BBC’ye yaptıkları açıklamada, AİHM’nin “son dakika” müdahalesinin ardından uçağın kalkamayacağını doğruladı.

Uçak tüm gün bekledi

Gün boyunca başkent Londra’ya yaklaşık 130 kilometre uzaklıkta bulunan Amesbury’deki askeri havaalanı Boscombe Down’da hazır bekleyen uçakta, ilk aşamada sadece 7 kişinin olacağı açıklanmıştı. İlk listede 120’den fazla kişi olsa da İngiliz mahkemelerinin aldığı kararların ardından sayı 7’ye kadar gerilemiş, Dışişleri Bakanı Liz Truss sayıya bakılmaksızın uçağın havalanacağını açıklamıştı.

Gün içinde Başbakan Boris Johnson da İngiltere’yi AİHM’den çıkarmakla tehdit etmiş ve başvuruları yapan avukatları “sığınmacıları sömüren suçlulara yardım etmekle” suçlamıştı.

İngiliz basını: Johnson’a darbe

Gazete manşetlerinde, son dakikada alınan AİHM kararıyla durdurulan uçuşla ilgili gelişmeler yer aldı.

Daily Mirror, hükümetin sığınmacıları göndermek için kiraladığı uçağa ödenen 500 bin sterline dikkat çekerek bunun vergi mükelleflerine yönelik “ahlaksız bir numara” olduğunu yazdı. “Ne zalim bir saçmalık” manşetiyle çıkan gazetede, ilk uçuşla ilgili sürecin kaos içinde sona erdiğini vurguladı.

Guardian gazetesi ise AİHM kararı sonucunda hükümetin binlerce sığınmacıyı Ruanda’ya sınır dışı etme planının “kaosa sürüklendiğini” ve bunun Başbakan Boris Johnson için “önemli bir darbe” olduğunu yazdı.

Metro gazetesi, karardan hemen önce bir avuç sığınmacının pistte bekletildiğini belirterek yaşananları “Ruanda hava komedisi” olarak nitelendirdi.

Times’a göre, İngiltere, karar sonucu Avrupalı ​​yargıçlarla bir çatışma içine girdi. Gazete, bir hükümet kaynağının “mesai vakti olmayan bir Avrupa Mahkemesi yargıcının, İngiliz mahkemelerinde günlerce süren tartışmaları geçersiz kıldığını” söylediğini aktardı.

Telegraph gazetesi ise kararın ardından hükümetin AİHM üyeliğinden ayrılmayı düşünebileceğini ileri sürdü.

Aşırı sağa yakın Daily Mail ise haberinde, sığınmacıları taşıyan bir tekne fotoğrafı ile “Strazburg’daki yargıçlar” tarafından durdurulan uçağı karşılaştırdı. Gazete, dev bir petrol tankerine çok yakın olan teknenin görüntüsünü daire içine alarak “İnsanlık bunun neresinde?” diye sordu.

Bir diğer gazetede ise, göçmen ve sığınmacıların, Manş Denizi’nden geçişlerine devam ettiğine dikkati çekerek salı günü gelen 260 kişi arasında onlarca çocuk ve bir bebeğin olduğunu yazdı. Gazete, bu geçişlerin, İçişleri Bakanlığının Ruanda politikasının caydırıcı olacağı yönündeki iddialarına şüphe düşürdüğünü belirtti.

Tepki çeken plan ve AİHM kararı

İngiltere’de yasa dışı olarak bulunan göçmen ve sığınmacıları Ruanda’ya göndermek için 14 Nisan’da iki ülke arasında Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklığı anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmaya insan hakları kuruluşları tepki göstermişti. 13 Haziran’da Temyiz Mahkemesi yargıçları, göçmen ve sığınmacıları Ruanda’ya götürecek ilk uçuşun yapılabileceğine hükmetmişti. Bireysel başvuruları da reddedilen sığınmacıların avukatları, uçağın kalkmasına saatler kala Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuru yapmış, AİHM de dün uçağın hareketine dakikalar kala aldığı kararla uçuşu durdurmuştu.

İngiltere, Brexit sürecinde kabul ettiği protokolü tek taraflı iptal ediyor

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *