İsrail’le dikkatli ‘normalleşme’: Süreç ekonomi üzerinden yürütülecek

İsrail’le dikkatli ‘normalleşme’: Süreç ekonomi üzerinden yürütülecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçen haftaki İsrail ziyaretinin ardından iki devlet arasındaki ilişkilerde ‘normalleşmenin’ nasıl şekilleneceği tartışılıyor.

Türkiye’den İsrail’e dışişleri bakanı düzeyinde 15 yıl sonra yapılan ilk ziyarette Çavuşoğlu’nun mevkidaşı Yair Lapid’le büyükelçilerin karşılıklı olarak yeniden atamasını ele alması sonrası “somut adım” beklentisi oluştu. Buna karşın Çavuşoğlu, Lapid’le Kudüs’te yaptığı görüşmenin ardından “İsrail ile karşılıklı büyükelçi atanması konusunu Lapid’in Türkiye ziyaretinde değerlendirme kararı aldık” diyerek İsrailli mevkidaşının da Türkiye’yi ziyaret edeceğini açıkladı.

Cumhuriyet gazetesinden Hüseyin Hayatsever’in edindiği bilgiye göre, İsrail Dışişleri Bakanı Lapid’in Türkiye ziyaretinin tarihi henüz netleşmedi. Karşılıklı güvenin tesisinin göstergesi olacak büyükelçilerin yeniden atanması konusunda belirsizlik sürse de iki devlet arasındaki ‘normalleşme’ ilk aşamada ekonomi üzerinden ilerleyecek.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin odağında iki bakanın görüşmeleri sonrası yaptıkları açıklamalarda vurguladıkları Türkiye-İsrail Karma Ekonomik Komisyonu’nun yeniden toplanması ve yeni bir sivil havacılık anlaşması yapılması bulunuyor.

İki devletin son olarak 2009’da Ankara’da toplanan komisyonun yeniden canlandırılması için çalışma yürüttükleri bildirildi. Havacılık anlaşmasıyla da Türkiye-İsrail arasındaki doğrudan tarifeli sefer noktaları ve sıklıklarının artırılması hedefleniyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *