Myanmar cuntasına Rusya ve Çin sahip çıktı

Myanmar cuntasına Rusya ve Çin sahip çıktı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), cunta yönetimi altındaki Myanmar’da yaşanan şiddet ve insan hakları ihlallerine ilişkin endişelerini aktarmak ve barış yanlısı çözüm çağrısı yapmak gerekçesiyle İngilizlerce kaleme alınan bildiriyi, Çin ve Rusya’nın itirazları sonucu yayımlayamadı. 

İngiltere tarafından kaleme alınan bildirideki bazı ifadelerin Çin tarafından kabul edilmediği belirtildi. Çin ve İngiltere, bildiri üzerine yapılan görüşmelerdeki başarısızlık nedeniyle birbirini suçladı. İngiltere, Çin’in fazla talepkar olması nedeniyle metnin sonuçlanamadığını söylerken, Çin heyeti anlaşmaya varmak için “çok küçük” bir değişiklik talep edildiğini ifade etti.

Euronews’un aktardığına göre, taslak metin, BM’nin Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) tarafından bir yıl önce kabul edilen 5 maddelik mutabakat planının uygulanmasında “sınırlı ilerleme” kat edildiğine yönelik endişelerini dile getiriyordu.

Çin heyeti, “sınırlı ilerleme” yerine “yavaş ilerleme” ifadesini kullanmayı önerdiklerini söyledi. “Bizim ifademiz gerçeğe uygun ancak daha az küçümseyiciydi” şeklinde konuşan Çin heyeti, bildiri üzerinde anlaşmaya varılamamasını “gerçekten utanç verici” olarak değerlendirdi.

Cuma günü yayımlanamayan bildiride, ASEAN’ın Myanmar’daki kriz için barışçıl bir çözüme yönelik rolü vurgulanıyor ve ilgili tüm taraflarla diyaloğun sürdürülmesi çağrısı yapılıyordu.

Myanmar’daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020’deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021’de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kişi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı.

Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana 1400’den fazla kişi hayatını kaybetti, 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *