Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi, Musul valisini ziyaret etti

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi, Musul valisini ziyaret etti

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, Musul’daki temasları kapsamında Vali Necim el-Cuburi ile bir araya geldi. Valilikteki görüşmeye Türkiye’nin Musul Başkonsolosu Mehmet Küçüksakallı ve Sanayi Bakanlığından bir heyet de katıldı.

Görüşmenin ardından basın toplantısında konuşan Güney, Irak’ın her bölgesinde olduğu gibi Musul’da da amaçlarının istihdam yaratıcı yatırım faaliyetlerinde bulunmak olduğunu söyledi.

Güney, Irak Sanayi Bakanı Menhel Aziz el-Habbaz’ın Türkiye’ye geçen yıl yaptığı ziyarette mutabık kalındığı üzere Musul’da bir sanayi bölgesi kurulması konusunda temaslarda bulunmak üzere Musul’a geldiklerini dile getirdi. Musul’un DEAŞ teröründen çok ciddi zarar görmüş bir vilayet olduğunu belirten Güney, buradaki genç nüfusun acilen istihdama ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Büyükelçi Güney, “Türkiye Cumhuriyeti’nin, Irak’ın selametini kendi selameti kadar önemsediğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum. DEAŞ askeri anlamda mağlup edilmiştir. Şimdi DEAŞ sonrası yatırım hamlelerini nasıl Musul halkı ve yetkilileriyle bir araya getiririz ona bakma zamanıdır.” dedi.

Irak’ta faaliyet gösteren tek terör örgütünün DEAŞ olmadığına dikkati çeken Güney, “Bugün Musul vilayeti ilçesi Sincar’da Irak askerlerini şehit eden, kuzeyde peşmergeye silah çeken, şehit eden PKK terör örgütü mevcuttur. Irak’ın egemenliğini PKK tehdit etmektedir, ihlal etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin PKK ile mücadelesi Irak’ın egemenliğinin yeniden tesisi ve güçlenmesi içindir.” ifadelerini kullandı.

Musul Valisi Cuburi de konuşmasında, Türk yatırım şirketlerinin Musul’daki varlığından memnuniyet duyduklarını belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti ile güçlü bağlara sahibiz. Türkiye’nin yatırım, sanayi, tarım ve su yatırımı alanında desteği söz konusu.” dedi.

Erdoğan’dan sınır ötesi operasyon açıklaması

Önceki gün yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin karşısına çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sınır ötesi operasyonlarının sinyalini vermişti.

“Güney sınırlarımız boyunca, 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımları atmaya yakında başlıyoruz. Ülkemize ve güvenli bölgelerimize sık sık yapılan saldırıların, tacizlerin, tuzakların merkezi konumundaki alanlar, harekat önceliğimizdeki alanlar başında yer almaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, istihbaratımız, emniyet güçlerimiz hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz, bu operasyonlar inşallah başlayacaktır.” demişti.

Erdoğan, “Perşembe günü yapılacak MGK toplantısında bu hususları enine boyuna değerlendireceğiz ve kararlarımızı alacağız. Biz de gerekli görüşmeleri yaparak, sürecin sağlıklı bir şekilde yürümesini temin edeceğiz. Ülkemizin güvenlik hassasiyetlerine saygı gösterenler ile kendi çıkarları dışında hiçbir derdi olmayanların ayrımını, bu süreçte bir kez daha göreceğiz ve gelecekteki politikalarımızın referansı yapacağız.” ifadelerini kullanmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *